Göller alarm veriyor!
GüncelSon 50 yılda Türkiye’de 36 göl tamamen kurudu, bazı ise yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Uzmanlar, su kaynaklarının korunması için acil önlem alınması gerektiğini belirtti
Türkiye’nin gölleri alarm veriyor. Yapılan araştırmalara göre, son 50 yıl içerisinde Türkiye’de 36 göl tamamen kururken önemli su kaynaklarından bazı göller de kuruma tehlikesiyle karşı karşıya. Bu durum, iklim değişikliği, tarımsal sulama, plansız yapılaşma ve doğal su kaynaklarının yanlış kullanımı gibi faktörlerden kaynaklanıyor. Türkiye’nin ikinci büyük gölü olan Tuz Gölünde durum ciddileşiyor. Göl, aşırı tarımsal sulama ve iklim değişikliği nedeniyle büyük ölçüde kurudu.
Konya Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Jeoloji Mühendisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fetullah Arık, kuraklık durumunun ciddi bir boyutta olduğuna dikkati çekerek, gazetemize özel açıklamalarda bulundu.
Prof. Dr. Fetullah Arık, “Göllerin kurumasındaki temel neden, küresel iklim değişikliği ve kuraklık. Buna ek olarak yer altı suyu kullanımının da etkisi görülebiliyor. Tarımsal sulama kuraklıktan dolayı yoğunlaştı” dedi.
KAR YAĞIŞI OLMASI BEKLENEN BÖLGEDE GÜNEŞ VAR
Prof. Dr. Arık, “Aslında kuraklık son yıllarda özelikle Orta Anadolu havzasında çok ciddi bir şekilde hissediliyor. Bu havza içerisinde son 4-5 yıllık periyotta bile ortalamalara göre düşük yağışlar alıyoruz. Buradan en çok nasibini alan bölgelerden bir tanesi Orta Anadolu bölgesi ve Konya Kapalı Havzası. Havzanın içerisinde bazı yerlerde ülke ortalamasının yarısından daha az yağış alan yerler var; özellikle Tuz Gölü ve Karapınar arasındaki bölgeler gibi bunun yanı sıra son birkaç yıldır da yaşayarak görüyoruz kar yağışı olması beklenen bölgede güneş var” dedi.
KONYA’NIN GÖLLERİ KURUYOR
“Göllerin kuruması özellikle de sulak alanların daralması oradaki ekosistem için ciddi bir tehlike arz ediyor” diyen Prof. Dr. Arık, Konya’daki göllere dikkati çekerek, “Bu süreç içerisinde eskiden sulak olduğunu bildiğimiz birçok bölgede göller kurudu. Bunlardan en önemlisi, Akşehir Gölü, Akgöl, Meke Gölü, dünyanın nazar boncuğu olarak da biliniyordu ve havza içerisindeki göllerde yoğun bir kuraklık var ve sulak alanların daralması söz konusu” ifadelerini kullandı.
İNSANLIĞIN FAZLA ŞANSI YOK!
Prof. Dr. Fetullah Arık, “Küresel iklim değişikliği ile ilgili birlikte bir şeyler yapabilmek lazım, karbon ayak izimizi küçültmek, su kullanımını biraz daha dengeli yapmak, havza genelinde de yer altı suyu kullanımı biraz daha azaltmak gibi çözümler önerilebilir ama yaşanan süreç iklimsel bir afet gibi görünüyor. Bu nedenle bu konuyla ilgili insanlığın çok fazla şansı yok” diye konuştu.
İlginizi Çekebilir