Güneş enerjisi ile çalışan süt sağma makinesi yaptı
GüncelKonya'da güneş enerjisinden elektrik üreten firma sahibi ziraat mühendisi Hasan Hüseyin Motuk, güneş enerjisi ile çalışan mobil süt sağma makinesi üretti "Güneş Enerjili Mobil Süt Sağma Makinesi", 6 saatlik gün ışığıyla 20 ineği sağabiliyor Motuk: "Arazide hayvanlarım var fakat enerjim yok. 'Güneş enerjisi ile çalışan bir makine ile hayvanlarımı nasıl sağabilirim* diye düşündüm ve bu sistemi geliştirdim"
Konya'da güneş enerjisi sistemleri üzerine faaliyet gösteren firma sahibi, güneş enerjisi ile çalışan mobil süt sağma makinesi geliştirdi.
Ziraat mühendisi Hasan Hüseyin Motuk, "Güneş Enerjili Mobil Süt Sağma Makinesi" adını verdiği icadıyla, elektriğin olmadığı ahır ve çiftliklerde hayvancılıkla uğraşanların işini kolaylaştırmayı hedefliyor. Geliştirilen sistem sayesinde, 6 saatlik gün ışığıyla 20 ineğin sağımı gerçekleştirilebiliyor.
Motuk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurduğu firması ile güneş enerjisi sistemleri üzerine çalışmalar yaptığını söyledi.
Günümüzde alternatif enerji sistemlerinin öneminin giderek arttığını vurgulayan Motuk, Türkiye'de güneş enerjisinden elektrik üretmeye yönelik anlayışın hızla yayıldığına dikkati çekti.
- "Artan enerji maliyetlerinin alternatifi; güneş enerjisi"
Ankara'da katıldığı bir tarım fuarında çiftçilerden, alternatif elektrik sistemlerine ilişkin yoğun talep aldığını aktaran Motuk, "Arazide hayvanlarım var, fakat enerjim yok. 'Güneş enerjisi ile çalışan bir makine ile hayvanlarımı nasıl sağabilirim' diye düşündüm ve bu sistemi geliştirdim" dedi.
Motuk, iş yerinde makinenin tasarımı üzerine çalıştığını belirterek, şöyle konuştu:
"Proje üzerine çalışırken, 'süt sağma makinesinin ihtiyacı olan elektrik gücü ne kadar, çiftçilerimiz hayvanlarını sağmak için makineyi ne kadar süre çalıştırıyor' bunları hesapladım. Sonra, mobil olması ve her yere rahatlıkla taşınabilmesi için 3 metrekarelik bir tezgahın üzerinde güneş paneli ile akü sistemini birleştirdim. Bu tezgaha monte ettiğim, elektrikle çalışan süt sağma makinesi ile mobil sistem ortaya çıktı. 'Güneş Enerjili Mobil Süt Sağma Makinesi' adını verdiğim makineyi daha da geliştirip, seri üretime geçmeyi hedefliyorum."
Geliştirdiği sistemi ilk kez Konya Tarım Fuarı'nda görücüye çıkardığını dile getiren Motuk, çiftçilerin yoğun ilgisi ile karşılaştığını anlattı.
Motuk, modern sistemleri alternatif enerji ile birleştirdiklerini ifade ederek, şöyle devam etti:
"Elektriğin olmadığı kırsal bölgelerde hayvancılıkla uğraşan çiftçilerimiz var. Güneş enerjisi ile çiftçilerimiz son teknolojiyi kullanarak hayvanlarını sağabilecek. Süt sağım işi bittikten sonra bu panelle, evin aydınlatması için de kullanılabilir. Ayrıca bu sistem, buzdolabı ve televizyon gibi elektronik aletleri de çalıştırılabilir. Burada amacımız; çiftçimizin, elektriğin olmadığı yerde alternatif enerji olan güneş teknolojisini kullanmasını sağlamak. Bunun yanında, çiftçilerimizin en büyük gideri maliyet açısından elektrik enerjisidir. Bunu, güneş enerjisi ile sıfır maliyete düşürmek, geliştirdiğimiz bu sistemle mümkün."
İlginizi Çekebilir