© Konya Postası 2021

HAL BORSASI KURULMALI!

Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Adnan Pirinç, sebze fiyatlarındaki istikrarsızlığın önüne geçilebilmesi adına Hal Borsası’nın yanı sıra Butik Pazar yerlerinin kurulması gerektiğini ifade etti

Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Adnan Pirinç, sebze fiyatlarındaki istikrarsızlığın temelinde yatan nedenleri Konya Postası Gazetesi’ne açıkladı. Tarımsal üretimin eski usul yapılmaya devam edildiğini söyleyen Pirinç, “Günümüz hava koşullarına uygun, bilinçli üretim yapılmalı. Hangi bölgelerde hangi ürünlerin ne kadar ekileceği belirlenmeli. Çiftçi üretim için desteklenmeli” diye konuştu. Çiftçilerin günümüz teknolojisine ve ekim biçimlerine göre eğitilmesi gerekir diyen Pirinç, “Üreticinin ektiği ürün bu yıl para ediyor, önümüzdeki yıl para etmiyor. Bu tamamen bilinçsiz üretimden kaynaklanıyor. Ülkemize yetecek kadar ürün ekilmeli. Bu yıl para etti, önümüzdeki yıl da para eder diye herkes aynı ürünü ekerse o ürün bol olduğu için para etmeyecek ve elinde kalacak. Zarar ettiği için de üreticiler çiftçiliği bırakmaya kadar gidecek. Devletimizin bu konuda çalışmalar yapması gerekir. Üretilecek olan ürünler daha ekilmeden belirlenip, sertifikalandırılmalı. Aynı ürün hasat içinde sertifikalandırılmalı. Kim ne kadar ekti ne kadar kaldırdı, eksik fazla nedir? Fazlasını devlet alımla garantilemek zorunda olmalı. O zaman fiyat istikrarının önüne geçmek için ilk adım da atılmış olacak” dedi.

HAL BORSASI ACİLEN KURULMALI!

Fiyat istikrarının önüne geçmek için atılacak bir diğer hususun daha hayati olduğunu söyleyen Pirinç, “Acilen Hal Borsası kurulmalı. Hükümetimiz bununla ilgili ciddi adımlar atıyor. Yakın bir zamanda kurulacağını düşünüyorum. İçerisinde üreticinin, hal esnafının, AVM, pazarcı esnafının olduğu bir konsorsiyum ile kurulacak olan hal borsası fiyat istikrarının vazgeçilmesi olacaktır. O zaman üretici de kazanacak, pazarcıda, hal esnafı da kazanacak” diye konuştu.

ÜRETİM DESTEKLENMELİ!

“Üretici üretmek vazgeçiyor” bunun önüne geçilmeli diyen Pirinç, şunları dile getirdi. “AVM zincirleri halleri aradan çıkarıp direk üreticiden alıp satıyor. Bu kanun çıkarken zararlı olduğunu söylemiştik. Bu gün gelinen noktada ne denli zarar verdiği ortaya çıktı. Zincir market üreticinin elindeki malı, maliyetinin altında satın almaya çalışıyor. Satması için zorluyor. Fiyat kırıyor. Ürün çiftçinin elinde kalacak olunca da çöpe atmak yerine zararına veriyor. Düşük fiyatla aldığı ürünü ise markette pazardan bile yüksek fiyata satıyor. Bunun önüne geçilmeli. Marketler, üreticilerden ürün almamalı. Hal’den almalı. Zorunlu olmalı. Bir liraya verdiğimiz domatesi pazarda bin lira 50 kuruşa satın alabilirsiniz. Fakat marketlerden alamazsınız. Bunun farklı nedenleri de var. Mutlaka kira, elaman fire gibi nedenler de var. Fakat bu sistem değişir ise kimse kafasına göre fiyat belirleyemez. Halden kaça aldınız ona göre kar marjınızı koyup satacaksınız. Yüksek fiyat ortadan kalkmış olacak.”

BUTİK PAZARLAR KURULMALI

Birde yerel yönetimlerin fahiş fiyat artışlarının önüne geçmesi gerekir diyen Pirinç, “Sadece sebze ve meyve değil. Tüm gıda ürünlerinin satıldığı butik pazarlar kurulmalı. Şehrin her bölgesinde olmalı ve her gün açık olmalı. Bu pazarlarda ürün satabilmenin şartları ağır olmalı. Örneğin domates halde 1 lira ise burada 1 lira 25 kuruş olmalı. Sıvı yağ, direk üreticiden alınmalı ve düşük karlarla tüketiciye ulaştırılmalı. Marketlerin vatandaşı soymasının önüne geçilmesi gerekir. Vatandaşın, her gün gidip, yağını, çayını, sebzesini, meyvesini alabileceği bir butik pazarının var olduğunu gören marketler fiyat kıracak. İşte o zaman ucuz ürünler ortaya çıkacak. Kimse kafasına göre fiyat belirleyemeyecek. Rekabet olacak hem vatandaş ekonomine göre hareket edecek hem de fırsatçıların önüne geçilmiş olacak” ifadelerini kullandı. (Fatih ERSOY)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER