Hasat zamanı
KonyaTMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şubesi Başkanı Celil Çalış ve Meram Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner ile hasat mevsimiyle ilgili bir sohbet gerçekleştirdik. Sohbette hububat mevsiminin açıldığına, bu yılki hububatın hasadıyla alakalı inceliklere değinen başkanlar önemli açıklamalarda bulundu.
“Doğaya bağlı üretim yapılmakta”
Çalış: “Hasat mevsimlerine göre farklılık göstererek bir hububat bir de yazlık ürünlerin hasadını yapıyoruz. Hububat hasadı noktasında Konya’da hububattı iki kısma ayırabiliriz. Bunlardan biri sulu arazilerde yapılan hububat üretimi diğeri de kıraç arazilerde yapılan hububat üretimi. Konya bir milyon yedi yüz bin hektarlık arazi kıraç alanlarda üretim yapılmaktadır. Doğaya bağlı üretim yapılıyor diyebiliriz. Bu yıl yağış yetersizliğinden dolayı yıllık zarar büyük. 650-700 bin hektarlık bir arazi nadasa bırakılmak zorunda. Ve başka çözümler de bulunmalı ki gelecek yıl duruma daha umutla bakabilelim” şeklinde konuştu.
“Bu seneki hasat hem iyi, hem kötü”
Ataiyibiner: “Bu yılki hasadın hem iyi hem de kötü olduğunu düşünüyoruz. Rekolte açısından bakıldığında kötü. Konya’da rekolte açısından %10 kayıp var. Hububat açısından baktığımızda bu yıl Ekim ayından itibaren kuraklıkla başladık. Arkasından Kasım Aralık’ta maalesef don faciasıyla karşılaştık. Kuraklıktan çimlenmeyen tohumlar soğukla da karşı karşıya kalınca çimlenme yapamadan toprakta hareketsiz kaldı. Ocakta beklenen yağışlarla uygun çimlenme gerçekleşti. Ama o zaman da yapılan ölçümlerde %10 tohum kaybı olduğu anlaşıldı. Ocak’tan sonra yağış avantaj, sıcaklığın olması dezavantaj oldu. Yani hububat ürünlerinin gelişmesi açısından önemli olan dönemler kötü geçti diyebiliriz” ifadelerini kullandı.
İlginizi Çekebilir