© Konya Postası 2021

Havuç Borsası İstiyoruz

2013 ve 2014 yılı içerisinde yaşanan çeşitli doğa olayları nedeniyle Konyalı çiftçilerin zor günler geçirdiğini belirten Meram Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner, diğer taraftan Türkiye’nin yüzde 60 havuç ihtiyacını sağlayan bölgeleri için ise Havuç ve Sebze Borsası kurulması gerektiğini söyledi.

ÇİMLENME GEÇ YAŞANDI

Türkiye’nin tahıl ambarı Konya’da 2013 yılı sonu ve 2014 yılı içerisinde yaşadığı mevsim normalleri üzerinde giden sıcaklık ve soğuk hava nedeniyle çitçilerin çok zor bir süreç yaşadığını kaydeden Meram Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner, “2013 ve 2014 yılı içerisinde mevsim normalleri dışında gerçekleşen hava sıcaklıkları nedeniyle özellikle hububatta çimlenme olayını maalesef gerçekleştiremedik. Gerek yağışların 9 ve 10. Ay yağışlarının mevsim normallerinin altında olması gerekse Kasım ve Aralık aylarında hızla eksilere düşmesi ve toprağın adeta don olarak dipfriz olması nedeniyle hiçbir hububat toprak altında çalışma yapmadı. Bizim için hububatta en önemli unsurlardan bir tanesi güz aylarında özellikle Kasım ve Aralık aylarında hububatın çimlenerek gelişmesin sağlanmasıdır. Maalesef biz bunu bu sene kötü bir şekilde yaşadık” diye konuştu.

 

RÜZGAR FELAKETİ

Ocak ayı içerisinde yaşanan yağışlar ve havaların mevsim normallerine dönüşmesi nedeniyle çiftçinin rahat bir nefes aldığını vurgulayan Meram Ziraat Odası Başkanı Ataiyibiner, “Ocak ayının 15’inden sonra yağan yağışlar nedeniyle çok rahat bir nefes aldık. Toprağın çözülmesi ile birlikte toprak altındaki hububatımız çalışmaya başladı ve çimlenme olayı gerçekleşti fakat yinede başka bir felaket yaşanabileceğinin sinyalleri vardı. Bu sefer mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları nedeniyle erken çiçeklenme ve don olaylarının yaşanabileceğinden korkuyorduk ve korktuğumuz olay gerçekleşti. Fakat bizi en fazla etkileyen bir diğer olay ise 30 mart seçimlerinin olduğu gün yaşanan rüzgar felaketiydi. Bir çok bölgede ekili alanlara ciddi zararlar verirken özellikle ise Kaşınanı’ndaki ekili havuçların neredeyse tamamını yok etti” şeklinde konuştu.

 

3 MİLYONLUK ZARAR

Bu rüzgar felaketinden Konya’da en fazla etkilenen bölgenin Meram, Meram’da ise Kaşınhanı olduğunu vurgulayan Ataiyibiner, “Havuç üretiminde Türkiye’nin başta gelen merkezi olan Kaşınhanı bölgemizde hemen hemen bahar aylarının ilk girişiyle birlikte özellikle Temmuz ayı sonuna kadar havuç ekimleri aylık periyotlar şeklinde devam eder. Maalesef yaşadığımız rüzgar faciası olduğu günlerde çıkış sağlamakta olan ürünlerinin tamamı bozuldu ve yeniden ekildi ve bu da yaklaşık olarak 3 milyon TL’ye yakın bir tohum ve maddi kaybı beraberinde getirdi. Çünkü havuç tohumunda maalesef tamamen dışarıya bağlıyız ve çok pahalı tohumlar kullanıyoruz. Sıcağa toleranslı büyümeye tolerans vermeyen, soğuğa kesinlikle tolerans vermeyen soğuk arasında sıcak yaşamaya kesinlikle tolerans vermeyen özel tohumlar kullanıyoruz. Yerli havuç tohumları bu tür mevsim normallerinin üzerinde veya altında seyreden doğa olaylarına dayanmıyor” dedi.

 

HAVUÇTA ALTSANAYİ OLUŞTURULMALI

Diğer taraftan yaşanan zarar olayının haricinde de havuç ile ilgili problemlerin olduğunu ifade eden Ali Ataiyibiner, “Kaşınhanı’nda şu anda Türkiye’deki havuç üretiminin yüzde 60’ını biz yapıyoruz ama kaliteyle yapıyoruz. Hem iklim şartlarına dayanıklı ürünler üretilmesi gerekiyor hem de küçüklü büyüklü havuç yerine daha dengeli üretim yapmak gerekiyor. Yurt dışına satılan ürünler özellikle çok daha dengeli ve eşit boylarda olması gerekiyor. Bu yüzden havuç tohumlarının neredeyse tamamı yurt dışından geliyor. Çünkü öbür türlü yerli tohumları ektiğimiz zaman yüzde 35 çıkıntı çıkıyor. Toplam üretimin yüzde 35’i demek çok büyük rakamlara tekamül ediyor. Yani bir nevi yüzde 35’ini atıyorsun. Havucun kilosu 1 lira iken o çıkıntı havucun çuvalını bir liraya satıyorsunuz. Bunu da ya havancılar alıyor yada ufak tefek cezeryeciler alıyor. Bununla ilgilide bir alt sanayi oluşturulmalı” diye konuştu.  

 

‘MERAMDA YETİŞİYOR SELÇUKLUDA SATILIYOR’

Meram bölgesi içerisinde mutlaka Sebze ve Havuç borsasının bulunması gerektiğini söyleyen Meram Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner, “Avrupa’da ve dünyanın bir çok ülkesinde sebze ve meyve borsaları var. Konya’da havuç ve sebze borsası kurulması lazım. Konya sebze üretiminde ciddi manada söz sahibi bir il Meram ise Konya’da bu yönde en önde ilçelerinden biri ama maalesef Meram’da ne borsamız var ne halimiz var. Meram’da üretiyoruz, Selçukluda satıyoruz ve her gün bizim çiftçimiz bu eziyeti çekiyor. Çiftçiyi yeni yasalarla beraber halcinin eline düşürüyorlar. Bir an önce Sebze Borsalarının oluşması lazım. Avrupa’nın her yerinde sistem bu şekilde ilerliyor.

Bizim soğuk hava depolarımızın geliştirilmesi lazım. Burada en önemli sorun Havuç altyapısının oluşturulması. Ürün işleme tesislerinin oluşturulması lazım. Meyvesuyu, havuç unu, cezerye, havuç kurutma, gıda boyası gibi. Mesela havucun kullanıldığı en önemli noktalardan bir tanesi bebek maması. Çıkıntı havucun kullanılması için bir tesisin oluşturulması kesinlikle çok önemli” ifadelerini kullandı. (Haber Merkezi)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER