Hayatı ‘kadayıf’
KonyaBedesten Çarşısı’nda 1982’den beri kadayıfçılık yapan esnaf Haydar Akkuş, seri üretim yapabilen makine üretimlerine rağmen el emeği kadayıf yaparak geçimini sağladığını ve 9 çocuğunu bu şekilde büyüttüğünü söyledi
Birçok alanda olduğu gibi unlu mamullerinde de seri üretim için teknolojiden yararlanılıyor. El yapımı üretimin giderek azaldığı günümüzde teknolojiye direnmek oldukça güçleşiyor. Bedesten Çarşısı’nda kadayıfçılık yapan Haydar Akkuş, “Eskiden iş yetişmezdi, talep çoktu şimdi fabrika çoğalınca sadece ağzının tadını bilen insanlar geliyor. Yinede işimiz özelliklede ramazanda yoğun oluyor” diye konuştu.
“ESKİDEN SİPARİŞ YETİŞMEZDİ”
Konya’da kadayıf işini el yapımı yapan kalmadığını ve şu anda sadece kendisinin yaptığını söyleyen Haydar Akkuş, “İlk dükkanı açtığımda bu işi yapan iki dükkan ya vardı ya yoktu,sonra çoğaldı her yer kadayıfçı oldu. Şimdi ise kimse kalmadı, herkes kapattı” diye konuştu. 1982’den beri kadayıf işini yaptığını söyleyen Akkuş, şu an 3 şubelerinin olduğunu belirtti. Akkuş, “İzmir’de çıraklıktan yetiştim. 3 sene kaldım İzmir’de mesleği öğrenmeden gelmedim. Muhacir Pazarı’nda başladım bu işe. Öğretmen evinde, Nalçacı’da, Bedesten Çarşısı’nda şubelerimiz var. 3 şubemizde de ocaklarımız kurulu, iş olduğu zaman hepsi de çalışır” ifadelerini kullandı. Eskiden talep yoğunluğundan işlerin yetişmediğini anlatan Akkuş, şimdi sadece ağzının tadını bilen insanların geldiğini söylüyor.Bütün Künefecilerin kadayıfları kendisinden aldığını aktaran Akkuş, “Kadayıfta hiçbir katkı maddesi yok. Hamurunu sabah hazırlıyoruz, 2 saat dinlendiriyoruz ondan sonra dökmeye başlarız. Kadayıfı ocakta dökmesi de aşağı yukarı 4 saat sürüyor. Malzemesi un, su, tuz hepsi bundan ibaret. El yapımı kadayıfın kilosu şu anda 10 TL, fabrika çıkışlılar da 10 TL. Un çok zamlandı, ürünün üzerine 1 lira zam koyamıyorsun, vatandaş çok pahalı buluyor” şeklinde konuştu.
“9 ÇOCUĞUMU KADAYIFLA BÜYÜTTÜM”
Eleman yetişmediğini söyleyen Akkuş, ustaların eskilerde kaldığını anlattı. Akkuş, “ Şimdi elemana bir şey söyle yarın gelmiyor. Gençler artık rahat iş arıyor. Bir de bu çıraklık okulu falan çıktı. Okulu bitirecek ondan sonraya buraya gelecek. 20 yaşından sonra eleman yetişmez. Yokluk vardı eskiden, baba götürürdü ‘al eti senin kemiği benim’ derdi. Çok eleman yetiştirdim. 9 çocuk sahibiyim 9 çocuğu da bu kadayıfla büyüttüm” dedi.Vatandaşların merdiven altı iş yapanlara dikkat etmeleri uyarısında bulunan Haydar Akkuş, “ Kadayıfta çok değil de yufkada merdiven altı çok oluyor. Merdiven altların da denetleme olmuyor. Pazarlara çıkın her taraf da merdiven altı üretim görürüsünüz. Bu işi Ustalık Belgesi olanlar yapsın, bu işe emek verenler yapsın. Kadayıfta çok yapabilen yok ama yufkayı makinesini alan yapmaya başlıyor. Yufka normalde 8 lira 2 liraya satıyorlar. Dışarısı 35 dereceyse dükkanın içi iki katı sıcaklık oluyor. Anlımın teriyle kazanıyorum. Vergimi veriyorum, ama merdiven altı iş yapanlar böyle yaparak ekmeğimize engel olmuş oluyor” diye konuştu. (Sultan TÜRKMEN)
İlginizi Çekebilir