HİSDER'in konuğu İbrahim Dıvarcı oldu
Konyaİbrahim Dıvarcı, “Dünyanın 53 ülkesindeki Türk varlığını, T.C Cumhurbaşkanlığı himayesinde 102 bilim adamının katkısıyla Türk tarihinin izlerini Yakutistan’dan başlayarak Türkistan’a 26 bölümlük bir belgesel ile Türklerin mirasının anlatıldığı 17 ciltlik bir külliyat ortaya çıkarıldığını ve Türk kültürünü oluşturan değerler ve bu değerlerin birbirleriyle olan ilişkilerin gün yüzüne çıkarmayı amaçladıklarını ifade etti
HİSDER (Hikmet İlim ve Sanat Derneği) 'in Karatay Belediyesi Şemsi Tebrizi Sosyal Tesisleri’nde düzenlediği Pazartesi Toplantıları’nda Yapımcı ve Fotoğraf Sanatçısı İbrahim Dıvarcı, “Türkistan İzlenimleri” hakkında dernek üyelerine slayt eşliğinde bilgi verdi
HER ÇALIŞMA BİR ADIMDIR
Dıvarcı, belgeseli hazırlarken başkalarının bakış açısıyla değil, kendi bakış açımızla bakmamız gerektiğini belirtti. Çalışmaların 17 cilt halinde yayınlanacağını söyledi.
TÜRKLERİN MİRASI PROJESİNE SAHİP ÇIKMALIYIZ
“Türklerin Mirası” projesinin Türkiye tarihinin en geniş kapsamlı kültür projesi olduğunu, dünyanın 53 ülkesindeki Türk varlığını araştırmaya başladıklarını, çektikleri fotoğraflar eşliğinde açıklayan Dıvarcı, ”Zeki Velidi Togan’dan başlayarak birçok ilim adamının eserlerini okuduktan sonra çalışmalarımıza başladıklarını ifade etti.
KÜLTÜREL GEÇİŞLİĞİNİN İZLERİNİ KURGANLARDA GÖREBİLİYORUZ
Türk tarihinin MÖ 2 bin yıl öncesine giden anıt eserlerde ifade bulduğunu ifade eden Dıvarcı, Türklerin Mirası Projesi’nin önemi üzerinde durarak, “Türk tarihinin izlerini Yakutistan’dan başlayarak Türkistan’a geldik. Şamanizmin etkisi eskiye göre fazla görülmüyor. Türklerin alamet- i farikası MÖ 3 bin yılında Kazakistan’da bulunan kaya resimlerinde görebiliyoruz. MÖ 300 yılına ait kilim motiflerinde sanatı görüyoruz. Bozkırlarda büyük taşlara rastlayamayız. MÖ 1200 yılına ait 10X12 ebadındaki kurganlar Ruslar tarafından tahrip edilmiş. 1860 yılında bulunan kurganda ülkenin değişik yerlerinden getirilip öldürülen atlar kağanla birlikte gömülmüş. “ dedi.
Dıvarcı, kurganlarda bulunan ok, yay, araba, at ve altınların bize ipuçları verdiğini, Batı’nın Türklerin medeniyet kuramadığı görüşünün burada yalanlandığını belirterek “Atlın Elbiseli Adam“gibi altından yapılan 9 elbisenin Kırgızistan’da bulunduğuna dikkat çekti.
2. Abdülhamid tarafından Orhun Anıtları’nı bulan Thomsen’e nişan verildiğini, Göktürklerden Osmanlıya bir bağ kurulduğunu belirterek konuşmasını tamamladı. Sohbetin soru cevap kısmından sonra HİSDER Başkan Yardımcısı Mustafa Dündar ve Tahir Dinç tarafından İbrahim Dıvarcı’ya dernek plaketi takdim edildi. Toplantı toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.
İlginizi Çekebilir