Hukukta yeni dönem başladı
GüncelTBMM Genel Kurulu’nda 9. Yargı Paketi olarak bilinen “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” kabul edilerek yasalaştı
Resmî Gazete’de yayımlanan 7531 sayılı “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile elektronik ortamda açık artırma sürecinden soybağı reddine, avukatlık sınavlarından arabuluculuk süreçlerine kadar birçok düzenleme yürürlüğe girdi. Turan & Kaya Hukuk ve Danışmanlık Bürosu’ndan Avukat Şule Turan Kaya, yapılan değişiklikler hakkında gazetemize özel açıklamalarda bulundu.
RESMÎ GAZETE’DE YAYIMLANDI
7531 sayılı “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” 14.11.2024 tarihli ve 32722 sayılı Resmî Gazete’de yayımlandı. 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu’nda yapılan birtakım değişikliklerle; elektronik ortamda açık artırmaya ilişkin maddede değişikliğe gidildi. Kanunun eski hâlinde, açık artırmanın son on dakikasında bir teklif verildiğinde artırma bir defaya mahsus olarak 10 dakika uzatılmaktaydı. Yeni değişiklikle birlikte açık artırma süresinin son on dakikası içinde yeni bir teklifin verilmesi hâlinde açık artırma her yeni teklifin verilmesinden itibaren üç dakika uzaması hükme bağlandı.
SINAVLARDA KONU ÇEŞİTLİLİĞİ ARTTI
Avukatlık Kanununa ilişkin de önemli detaylara değinen Av. Kaya, “1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nda yapılan değişiklik ile Hukuk Meslekleri Giriş Sınavı uygulaması hakkında yapılan değişiklikler ile Yükseköğretim Kanunu ilgili maddesinde değişikliğe gidilerek Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavı soru sayısı 100’den 120’ye çıkarılmış ve sınav konularına İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku, Milletlerarası Hukuk, Milletlerarası Özel Hukuk ve Genel Kamu Hukuku eklenerek konu çeşitliliği arttırılmıştır” dedi.
4721 sayılı Türk Medeni Kanununun Soybağının reddine ilişkin 289. Maddesinde yapılan değişiklikle birlikte, anneye de dava açma hakkı tanınmış, dava açma süresinin ana için doğumdan itibaren başlayacağı ve en geç 1 yıl içinde dava açabileceği düzenlendi.
SOYBAĞI REDDİ DAVASI AÇMA HAKKI
Av. Kaya, “4721 sayılı Türk Medeni Kanununun Diğer ilgililerin dava hakkı başlıklı 291. maddenin birinci fıkrası “Dava açma süresinin geçmesinden önce kocanın ölmesi veya gaipliğine karar verilmesi ya da sürekli olarak ayırt etme gücünü kaybetmesi hâllerinde baba olduğunu iddia eden kişi, kocanın altsoyu, anası veya babası, doğumu ve kocanın ölümünü, sürekli olarak ayırt etme gücünü kaybettiğini veya hakkında gaiplik kararı alındığını öğrenmelerinden başlayarak bir yıl içinde soybağının reddi davasını açabilir.” şeklinde değiştirilmiş ve baba olduğunu iddia eden kişi açısından soybağının reddi davası açma hakkı tanınmıştır” diye konuştu.
YAZILI SINAV OLMADAN ARABULUCU OLUNACAK
Yargı paketinde arabuluculuk üzerinde de bir kısım değişikliklere gidildi. Av. Şule Turan Kaya, gazetemize özel yaptığı açıklamada değişikliklerle ilgili şunları kaydetti, “6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanununda yapılan değişiklikler ile birlikte; Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu’nun 20. Maddesinde yapılan değişiklik ile avukatlık mesleğinde 20 yıl kıdeme sahip olanlar için arabuluculuk yazılı sınavından muafiyet getirilmiştir. Bu kanun değişikliği ile birlikte Arabuluculuk eğitimini tamamlayan ve avukatlık mesleğinde 20 yıl kıdeme sahip olanların yazılı sınava girmeden arabulucu olmalarının yolu açılmıştır. 6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunda 17/B ve 18/B maddelerin yapılan değişiklikler ile; anlaşma belgesinin veya taşınmazın devrine veya taşınmaz üzerinde sınırlı ayni hak kurulmasına ilişkin anlaşma belgesinin taraflarından birinin, icra edilebilirlik şerhi verilmesinden sonra tapu müdürlüğünden tescil talebinde bulunabileceği düzenlenmiştir”
İlginizi Çekebilir