İkinci el piyasasına yeni düzenleme
Konyaİkinci el araç alım-satım konusunda yeni bir düzenleme geliyor. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin açıklamaları sonrasında ikinci el araç alım-satımı konusunu Konya Oto Lastik Oto Yıkama ve Oto Galericiler Odası Başkanı Adem Uzman değerlendirdi
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik Taslağı'na ilişkin açıklamalarda bulunmuş ve ikinci el araçların satışı konusunda düzenlemelerin yapılacağını duyurmuştu. Bakan Tüfenkci’nin açıklamasının ardından çeşitli illerden açıklamalar yapılmış ve düzenlemenin galerici esnafı için olumlu bir gelişme olacağı kaydedilmişti. Konuya ilişkin Konya Oto Lastik Oto Yıkama ve Oto Galericiler Odası Başkanı Adem Uzman da bir değerlendirmede bulundu.
‘BELGE VE BİLGİSİ OLMAYAN KİŞİLER GALERİCİLİK YAPMAMALI’
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik Taslağı hakkında açıklamalarda bulundu ve ikinci el araç satışlarında 10 bin kilometre araçlarında garanti kapsamına girmesi gibi çeşitli düzenlemelerin yapılacağını söylemişti. Yapılacak düzenleme konusunda Konya Oto Lastik Oto Yıkama ve Oto Galericiler Odası Başkanı Adem Uzman da Bakanlığın Odaları arayarak konuya ilişkin bilgi verdiğini ve odaların görüşlerini istediğini söyledi. Yapılacak düzenlemeyi desteklediklerini ancak bazı konuları üzerinde düşünülmesi gerektiğine vurgu yapan Uzman, düzenlemenin uzun vadede sektöre olumlu yansıyacağını aktardı. Galericilik ve ikinci el araç satışı konusunda en büyük problemin herkesin araç alıp satması olduğunu ifade eden Başkan Adem Uzman, “Bu durumun önüne geçilmesi gerekiyordu. Belge ve bilgisi olmayan kişiler galericilik yapmamalı. Sektörde bizlerde biliyoruz ki maalesef dolandırıcılık gibi istenmeyen olaylar oluyor. Bu tür insanların sektörden çıkarılması gerekiyor. Bu düzenleme uzun vadede bu durumu sağlayabilir. Bakıyorsunuz araç satan kişi aracı satıyor ancak aracın kaydını vermiyor. Bu ve bunun gibi değişik olaylar zaman zaman yaşanıyor. Bizde bu konuda bilgimiz var ve Bakanlık bizleri aradığı zaman konu hakkında arkadaşlarla konuştuk ve önüne gelen herkesin galericilik yapmaması noktasında görüş birliğine vardık” dedi.
‘BÖYLE BİR ÇALIŞMANIN OLMASI GEREKİYORDU’
Düzgün ve dürüst iş yapan esnafın her zaman ayakta kalacağını dile getiren Uzman, Oda olarak yapılacak düzenlemeyi desteklediklerini ancak bazı konuların düşünülmesi gerektiğine dikkati çekti. Kesin kuralların konulması yerine yumuşatılarak adımların atılması gerektiğini belirten Uzman, “Esnafın belgelenmesini istiyoruz ve önüne gelen herkesin kayıtlı-kayıtsız bu işi yapmasını istemiyoruz. Böyle bir çalışmanın olması gerekiyordu. Yanlış veya eksik yerler varsa bu yasada süreç içinde tamamlansın. Evet, bu tür düzenleme iyi ancak bazı noktaları düzeltilmeli. Nedir bunlar? Örnek olarak, garanti konusunda bence 10 bin kilometre gibi sınırlama yerine sözleşmede belirtilen kriterlere uyulması ve uymayanlara yaptırım yapılması daha sağlıklı olur. Neden? Çünkü araç alıp kullanan kişiler bazen mekaniği düzgün kullanmayabiliyor. Şöyle bir şey olabilir, sözleşme yapılır ve satan kişi aracın her şeyi söyler ve sözleşmede bu belirtilir. İlerleyen süreçte sözleşme dışında yaşanan bir gelişme yaşanırsa bu durumda suçlu olan tarafa yaptırım uygulanır. Karşılıklı insanların birbirlerine karşı dürüst olması gerekir” ifadelerini kullandı.
Araç alım satım konusunda bazı kişilerin araçları kendi üzerine değil akrabaları üzerine alarak alım satım yaptığını kaydeden Uzman, bu tür durumlarda bazı şeylerin suistimal edildiğini belirtti. bazı durumlarda yüksek fiyatta araçlar alınıp satıldığını ancak vergi ödemeyen kişilerin bulunduğunu söyleyen Uzman, taslakta yer alan 3 araç alıp-satmanın 1araca düşürülmesi konusunda bu sayının 2 olması gerektiğini anlattı. Düzenlemenin uzun vadede sektörde dolandırıcılık gibi olumsuz olayların önüne geçeceğini aktaran Uzman, eksiklik ve düzeltilmesi gerekenlerin düzeltilmesinin zaman içinde sektöre daha iyi hale geleceğini söyledi.
‘ANORMAL BİR PARA’
Galerici esnafının ayrıca internet üzerinden satışlar konusunda bir takım problemler yaşadığını anlatan Uzman, birtakım iddialar öne sürerek, “Artık araç alım satım işleri daha çok internetten belli bir siteden yapılıyor. Esnafımız da bu konuda bir takım sıkıntılar yaşanıyor. Sahibinden.com adlı internet sitesinin 3 yılda yüzde 850 artışı var. Bir arkadaşın üyeliğinde söyleyeceğim bilgilere göre 2014 yılında sınırsız araç koyuluyor ve aylık 150 TL alınıyordu. 2015’te ilk 6 ayda 350 TL ve ikinci 6 ayda 700 TL alınıyor ve 100 araç siteye koyabiliyorsunuz. 2016 yılında bu aylık bin 41 TL’ye çıkmış ve 100 araç koyabiliyorsunuz. 2017 yılına gelindiğinde ise aylık bin 345 TL’ye 100 araç koyabiliyorsunuz. Bakın toplamda bir kişiden 12 bin 492 TL alınıyor. Kaç esnaf bu parayı kazanıyor? Bu durumu milletvekillerimize de ilettik. Bu hizmet veriyor ancak şu para anormal bir para” diye konuştu. Bu durumun galericiler esnafının en büyük sıkıntısı olduğunu ve durumu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na ilettiğini aktaran Uzman, Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu Başkanı ile durumun görüşüldüğü ve bu sorunun sadece Konya’yı değil, Türkiye’yi ilgilendiren bir konu olduğuna dikkati çekti.(Özlem YILDIRIM)
İlginizi Çekebilir