© Konya Postası 2021

İkinci elde milat olacak!

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından son şekli verilen ve önümüzdeki günlerde yürürlüğe girecek olan düzenlemeye göre ikinci el motorlu araç ticaretiyle iştigal edecek tacirler ve esnafın vergi levhası ve oda kaydının yanı sıra her bir işletmesi için ayrı ayrı yetki belgesi alması gerekecek

SATIŞ SERTİFİKASI ZORUNLULUĞU

Bundan sonra ikinci el taşıt ticareti yapılan işletmelerde satış sertifikasının zorunlu olacağını ifade eden Veli Öncan Motorlu Araçların sahibi Veli Öncan, "İkinci el taşıt ticareti yapılan işletmelerde pazarlama ve satış personeli olarak çalışabilmesi için satış sertifikası alınacak. Satış sertifikasına yönelik eğitim programı Bakanlık veya Bakanlıkça uygun görülen üniversite ya da meslek kuruluşları tarafından hazırlanıp uygulanacak. Bu işle uğraşmayan vatandaşlar bir yılda üçten fazla ikinci el araç satışı yapamayacak. Satışa sunulmak üzere ikinci el taşıt ticaretiyle iştigal eden işletmelerde teslim edilen ikinci el taşıtlar için taşıtın adına tescilli olduğu kişi ile işletme arasında taşıt teslim belgesi düzenlenecek" diye konuştu.

EKSPERTİZ RAPORU ZORUNLULUĞU GELİYOR

İkinci el taşıt satışı öncesi ekspertiz raporu zorunluluğu geldiği bilgisini veren Öncan, "Yetki belgeli işyeri tarafından ikinci el taşıt satışı öncesinde ekspertiz raporu alınacak ve raporun bir nüshası satış esnasında alıcıya teslim edilecek. Ekspertiz raporu masrafı işletme tarafından karşılanacak. İkinci el taşıtın motor, şanzıman, tork konventörü, diferansiyel ve elektrik sistemi satış tarihinden itibaren 6 ay süreyle veya 10 bin kilometreye kadar satışı yapan veya satışa aracılık eden işletmenin garantisi altında olacak" ifadelerini kullandı.

KAYIT DIŞI FAALİYETLER ÖNLENECEK

Araç satışı konusunda farklı uygulamalara dikkati çeken Öncan, "İkinci el taşıt ticareti yapmayan esnaf ve sanatkarlar ile tacir olmayan özel hukuk tüzel kişiliklerinin de bir yıl içinde üçten fazla ikinci ek taşıt satışı yapabilmeleri bu taşıtların en az 3 yıldır kendileri adına tescilli olması şartına bağlanıyor. Böylece ikinci el taşıt ticaretindeki kayıt dışı faaliyetler ile vergi kayıplarını  önüne geçilmesi, merdiven altı galerilerin ortadan kaldırılması hedefleniyor.

Artık ikinci el araç ticaretine bir standart geliyor. Bu iş kurumsallaşacak ve mesleğin saygınlığı artacak. Sektörde kayıt dışılık ve tüketici mağduriyeti sona erecek" diye konuştu.

ÖNE ÇIKAN DÜZENLEMELER

Yönetmelik taslağının mevcut durumunda öne çıkan düzenlemeleri ifade eden Öncan, iş yerleri yetki belgesi olmaksızın çalışılamayacağını, satış personeline eğitim ve bu eğitim sonunda sertifika alma zorunluluğunun getirileceğini söyledi. Öncan, "Sertifikası olmayan kişilerin yılda üçten fazla araç satış işlemi yapmasının önüne geçilmiştir. Ayrıca satılacak aracın işyerine girişinden satışına kadar fiili durumun her aşamada belgelenmesi şartı getiriliyor. İkinci el araç satışlarda ayıp tanımı ayrıntılı olarak yapıldı ve ayıplı araçtan sorumluluğun koşulları ve süreleri ayrıntılı olarak düzenlendi. Satılacak tüm araçlara yetkili ekspertiz kuruluşu tarafından ekspertiz yaptırılması zorunluluğu getirilecek ve ekspertiz kuruluşuna müteselsil sorumluluğu yüklendi. Oto pazarının daha modern koşullarda kurulması için bir takım düzenlemeler de yapılıyor" diye konuşarak sözlerine son verdi.

(Özlem YILDIRIM)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER