İklim krizi sigortacıları vurdu
KonyaYaz aylarında etkisini gösteren aşırı sıcaklıklar ve bunun yanı sıra etkili olan doğal felaketler sigorta piyasasını olumsuz etkiledi
Sektör temsilcileri Yangın, deprem, fırtına, dolu gibi risklerin teminat altına alınmasının önemine dikkat çekti. Söz konusu doğal afet hasarlarının yanı sıra Covid-19 pandemisinin yol açtığı ekonomik ortam, artan maliyetler, tedarik zincirindeki sorunlar gibi olaylar sigorta sektörü ve reasürans piyasaları üzerinde etkisini gösterdi.
EN ÇOK KASKO BRANŞI ETKİLENDİ
DNG Global Sigorta Aracılık Hizmetleri sahibi Nazif Burak Uluışık, “Bütün sektörleri etkileyen bu ekonomik döngü sigorta sektörünün de her bir branşını etkiledi. Kasko branşı en çok etkilenen branşlardan biri oldu. Kasko sigortalarında net hasar prim oranı yüzde 126'lara yükseldi, bileşik rasyo, kasko özelinde yüzde 156 oldu. Bu zararın başlıca nedeni motor branşındaki maliyetlerin ciddi oranda artmış olması. Ürün maliyetleriyle primlerin uyuşmadığı bir dönem yaşıyoruz maalesef, maliyetler çok yüksek primler düşük kalıyor. Fiyatlandırma çalışmalarında primleri ayarlamaya çalışıyorsunuz bu sefer de insanların alım gücünü dikkate almanız lazım. Bu soruna dair trafik sigortalarının prim seviyelerinin hem geleceği koruması hem de gelecekte oluşacak bütün belirsizliklerin ortadan kaldırılması için SEDDK tarafından gerekli düzenlemeler yapıldı” ifadelerini kullandı.
MÜŞTERİLER BİLİNÇLENDİ
Konut piyasasındaki sigortacılığa dair açıklamalarda bulunan Uluışık, “Evin bedeliyle ilişkili olan bir durum. Bizim konut poliçelerinde fiyatlandırmamız deprem şartlarına bağlı olarak değişiyor. Sigorta sektörü hala zarar ediyor. Fiyatlar olması gereken yerde değil. Ekonomik ortamdan dolayı sigortacılıkta iş yükü sıkıntıya girebiliyor. Artık insanlarımızda bu konuda bilinçlendi. Önceden müşterilerimiz konut poliçesini kestiriyordu ama rakamlar düşük olduğu için poliçeyi bozdurmuyordu. Ama şu anki durumda 20 bin TL, 30 bin TL bir konut poliçesine para ödeyince hasarı da aynı boyutta çıkınca neden ödüyorum zaten poliçeye o kadar para ödedim deyip her şeye dosya açtırıyor. Kullanımda bu durumda artmış oluyor ve bu da müşterinin bilinçlenmesi olarak yorumluyoruz.
Sektör temsilcisi Mehmet Oğuzhan Petekçi ise, sigorta güvence altına alınan ve depremde hasar gören konutlar ve araçların ödemeleri yüksek fiyatlarda olduğu için sigorta şirketlerinin olumsuz etkilendiğini söyledi.
SİGORTACILAR TEMKİNLİ YAKLAŞIYOR
Petekçi, “Deprem ve ekonomik şartlardan dolayı poliçe fiyatlarında neredeyse 3 katı kadar artış oldu. İklim vurdu, ekonomik kriz artı bir daha vurdu. Araçlara bakıldığı zaman yedek parça fiyatlarının artması da primlerin de artışına sebep oldu. Sıfır araç primleri normal olarak yüksek fiyatlardan oluyor ama ikinci el de yaşına göre ve gelen zamlarla birlikte primlerde artış gösterdi. Yedek parçada da tedarik sıkıntısı yaşanıyor. Bu durumda prime yansıyınca bazı sigorta şirketleri müşteri seçerken temkinli yaklaşıyor.
İlginizi Çekebilir