© Konya Postası 2021

İnternet üzerinden satışı engellenmeli

Ruhsatsız silah satışlarının av bayilerine büyük oranda zarar verdiğini ifade eden av bayi sahipleri, internet üzerinden ruhsatsız silah satışlarının önüne geçilmesi gerektiğini söyledi ve toplumsal açıdan ruhsatsız silahların çoğu zaman olumsuz haberlere konu olduğuna dikkati çekti

Konya Postası, internet üzerinden satılan ruhsatsız silah konusunda av bayi sahipleri ile konuştu. İnternet üzerinden ruhsatsız satılan silahların av bayilerinin işlerine büyük bir zarar verdiğini ifade eden av bayi sahipleri, bu durumun önüne geçilmesinin önemli olduğunu kaydetti. Ruhsatsız silah satılmasının bilinçsiz bir şekilde bireysel silahlanmayı artırabileceğini aktaran bayi sahipleri, ruhsatlı silah almanın doğru olduğunu kaydetti. Vergi borcu ve para hırsı yüzünden ruhatsız silah satıldığını aktaran bayiler, denetimlerin artması konusunda hemfikirler. Toplumsal açıdan ruhsatsız silahların çoğu zaman olumsuz haberlere konu olduğuna dikkati çeken bayiler, kargo şirketlerinin de bu konuda dikkatli olması gerektiğini söylüyor.

“BİREYSEL SİLAHLANMANIN AŞIRISI KABUL EDİLEMEZ”

İnternet üzerinden satılan ruhsatsız silahların av bayilerine büyük zararlar verdiğini ifade eden Av bayi sahibi Necibe Eser, satışların yüzde 50 oranında düştüğüne dikkati çekti. Av bayilerinden ruhsatlı silah alınmak istemediğini anlatan Eser, “Av bayilerinden pahalı ve ruhsatı silah alınmak istenmiyor. Av bayilerinde 600 TL’den aşağıya silah yok ama internet üzerinden 300 TL’ye silah bulabiliyorlar. Bir de kargo ile kapıda teslim olunca daha cazip geliyor insanlara. Aslında internetten satışın tamamen kalkması gerekiyor. Tüfek alacak kişiler av bayilerine gelerek birebir alması gerekiyor. Eğer bu sağlanabilirse ruhsatsız satışında önüne geçilebilir” sözlerini kullandı. Av bayilerin düzenli denetlemelerden geçtiğini ifade eden Eser, av bayinin ruhsatsız silah satma şansının çok az olduğunu dile getirdi. Ruhsatsız silah satışlarının artmasının nedenlerinden bir tanesinin vergi borcu olduğunu ifade eden Eser, vergi borcu olan bir kişinin ruhsatlı silah almasının mümkün olmadığını söyledi. Bireysel silahlanmanın aşırı olmasının kabul edilemez olduğunu anlatan Eser, “Silah yetersiz ve bilinçsiz gençlerin eline geçtiği zaman kötüdür. Çünkü amacı dışında kullanıldığı da oluyor. Bu tğr şeyler yaşanmamalı. Sadece olumsuz olaylar değil, evinde bulundurmak isteyen vatandaşta oluyor. Ava gitmiyor veya başka bir yerde kullanmıyor ama tedbir için evinde bulundurmak isteyenler var” dedi. Silah konusunda sıkı denetimlerin olmasının önemli olduğunu belirten Necibe Eser, bilinçsiz gençlerin eline silah geçmemesi gerekliliğe vurgu yaptı. Eser, toplumda silahların yüzde 90 oranında bilinçli kullanıldığını ancak yüzde 10 bilinçsiz kullananların da var olduğunu söyledi. Ruhsatlı silah alınması için sağlık rapor, sabıka kaydı ve vergi kaydı yapılması gerektiğini kaydeden Eser, fişek gönderme konusunda da yaşanan sıkıntılara değindi.

“HER AY POLİS DENETİMİ YAPILIYOR”

Av bayisi sahibi Serhat Köskü ise bir av bayisinde 500 ila 5 bin TL arasında ruhsatlı silahların bulunduğunu söyledi. Av bayisi açma şartları hakkında bilgi veren Köskü şunları kaydetti: “Av bayi açılması için tam teşekküllü hastaneden heyet raporu alınması gerekiyor. Daha sonra sabıka kaydına bakılıyor ve av bayi açmak için 21 yaşından büyük olmanız gerekiyor. Ayrıca rastgele bir yere de dükkan açılamıyor. Yerleşim yerinde oturan kişilerden muvafakat alınması gerekiyor ve bütün bu şartları sağladıktan sonra Valilik makamının onayı gerekiyor. Siz bu şartları sağlasanız da Valilk onay vermezse ruhsat alamıyorsunuz. Gerekli işlemlerden sonra Valilik onay verirse, Emniyet Müdürlüğü ruhsatınızı veriyor. 3 yılda bir dükkan ruhsatınızı yenileniyorsunuz ve 1 kere ruhsat aldın bitti diye birşey yok.” Serhat Köskü, her ay zamanı belli olmadan polis denetimlerinin gerçekleştiğini de belirtti. Sialh alan bir kişinin ruhsat alması konusunda bilgi veren Köskü, sağlık raporu ve vergi borcunun olmadığına dair belge alınması gerekliliğinin altını çizdi. Bin TL’den fazla vergi borcu olanlara silah verilmediğini anlatan Köskü, 30 küsür TL’lik harç parasının yatırıldığını, Emniyetten alınan belge ile tüfek alınabildiğini belirtti. Alınan silahların Emniyete kaydının yaptırıldığını söyleyen Köskü, ruhsatın 5 yıl geçerli olduğunu belirtti.

“KARGO ŞİRKETLERİ DİKKAT ETMESİ GEREKİYOR”

Ruhsatsız silahların alınmasının sebebinin insanların bilinçsiz olmasından kaynaklandığını belirten Serhat Köskü, “İnsanımız ruhsatlı silahın nasıl alınacağını bilmiyorlar. Ruhsatların pahalı olacağını zannediyorlar. Ruhsatsız silah alındığı için av bayilerine maddi zararlar veriliyor. Ayrıca vergi kayıpları yaşanıyor ve kayıt altına alınmadığı için bilinçsiz bireysel silahlanmanın önü açılıyor. Bu sadece bizlere değil, herkese zarar veriyor. Allah korusun bilinçsiz birisinin ruhsatsız silahından çıkacak bir saçma bir kişinin ölümüne neden olur. Bunun engellenmesi gerekiyor” dedi. internetten alınan silahların güvenli olmadığına vurgu yapan Köskü,  ucuz fiyatlardan dolayı ruhsatsız silahların alındığını anlattı. Tüfek satılmasıyla ilgisi olmayan kişilerin tanıdıkları aracılığıyla ruhsatsız silah aldığını anlatan Köskü, bu kişilerin internet üzerinden ruhsatsız silah sattığını kaydetti. Bu durumların önüne geçilmesinin önemli olduğunu aktaran Köskü, kargo şirketlerinin de dikkatli olmasının doğru bir adım olacağını belirtti. Ruhsatsız 100 tüfek yakalatan bir kişinin maddi para cezası aldığını söyleyen Köskü, “Ruhsatsız 100 tüfek yakalatan bir kişi 500 bin TL para cezası alıyor. Kanun Hükmünde Kararnamelerle bu cezalar artırıldı. Ayrıca ruhsatsız silah yakalatan bir kişi 500 TL idari para cezası alıyor ancak bu cezaların artırılması gerekiyor” dedi. (Mustafa KARAKAYA) 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER