İsrafın önlenmesine hizmet eder
KonyaEkmek israfının önüne geçilmesi için uygulanması planlanan gramaj düşürülmesi konusunda Konya Fırıncılar Odası Başkanı Vedat Honca, “Gram düşürülmesi düşüncesi çok mantıklı. İsrafın önlenmesine hizmet edecektir” dedi
Ekmek Sanayii İşverenler Sendikası’nın ekmek üretiminde alt sınırın 200 grama düşürülmesinin ekmek israfının önüne geçilmesine imkan sağlayacağını açıklamasının ardından bu konuya Konya Fırıncılar Odası Başkanı Vedat Honca da destek verdi. Ekmek israfının önüne geçilmesinde gramajın düşürülmesinin etkili olabileceğini anlatan Honca, fırıncılarında satabilecekleri kadar ekmek üretmesinin önemine değindi. Honca, “Ekmek israfının önüne geçmek adına bayat denilen ekmekler köfte türünde yapılarak kullanılıyor bu devam edebilir. Halkımıza tüketeceği kadar ekmek almasını tavsiye ediyorum. Sadece vatandaşımız değil, fırıncılarımızda satacağı kadar ekmek üretmeleri gerekiyor” dedi.
“GRAM DÜŞÜRÜLMESİ BENCEDE UYGUN”
Ekmeğin gramının düşürülmesinin düşüncesinin güzel bir uygulama olabileceğini aktaran Konya Fırıncılar Pideciler Simitçiler Kadayıfçılar ve Yufkacılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Vedat Honca, eskinden insanların günde 400 gram ekmek tükettiğini ancak günümüzde çeşitlilik olmasından dolayı 330 grama düştüğünü aktardı. Başkan Honca, “Bir insan oturduğu zaman 330 gram yemeyecek. Bir öğünde ortalama 100-110 gram ekmek tasarrufu sağlayacak. Bunu göz önüne alırsak gram düşürülmesi düşüncesi çok mantıklı. İsrafın önlenmesine de hizmet edecektir. Aslında ben ekmeğin 150, 300 ve 450 gram olmasını tavsiye ediyorum. Yani küçük, orta ve büyük boy ekmek olmasının daha iyi olacağını düşünüyorum. Dolayısıyla herkes arzu ettiği ekmeği bulabilecek ve bu şekilde ekmek israfının önüne geçilecek. Ekmek israfının önlemek için gram düşürülmesi bencede uygun” diye konuştu. Daha önce başlatılan ekmek israfının önlenmesi için yapılan çalışmaların başarılı sonuçlar verdiğini aktaran Honca, bu tür çalışmaların devam etmesinin önemli olduğunu kaydetti. Ekmek israfına dikkat çekmek için reklam panoları, camiler ve üniversiteler gibi çeşitli yerlerde farklı uygulamaların gerçekleştirilmesinin faydalı adımlar olacağını belirten Honca, “Daha yapılan çalışmalar sayesinde aslında ekmek konusunda kısmen bir bilinç sağlanmış durumda. Aslında burada fırıncılar konusunda da değişik çalışmaların yapılması gerekiyor. kişi başı fırın açılması gibi. Türkiye’de fırın enflasyonu hat safhada. Eğer 15 bin kişiye 1 fırın açılacak şekilde bir uygulama eğer devreye girerse bunun ekmek israfı konusunda da faydalı olacağını düşünüyorum. Bunun yanı sıra vatandaşlarımız soğuk ekmek ile bayat ekmek arasındaki ayrımı iyi yapması gerekiyor. Dikkat edilirse soğuyan ekmek bayat ekmek olarak değerlendirilip yenilmiyor. Halbuki soğuk ekmek yenildiği zaman hazmı daha kolaylaştırır” sözlerini kullandı.
“FIRIN ENFLASYONU VAR”
Fırın işletmelerinin satacakları kadar ekmek üretmesinin yine ekmek israfının önüne geçilmesinde büyük bir adım olacağını söyleyen Vedat Honca, arz ve talebin sürekli değişmesininde ekmeğin elde kalmasında etkili olduğunu anlattı. Fırınların atıl kapasitede çalıştığına vurgu yapan Başkan Vedat Honca, “Bu atıl kapasitede çalışılması yüzünden maliyetlerde yüksek oluyor. Üretmeyi ve adedi yükseltirsek maliyet düşer. Fırın enflasyonu var, düzenlenmesi gerekiyor. Eğer bir düzenleme gerçekleşirse atıllık artıya dönüşür. Burada aslında buğday ve unun kalitesi de ekmeğin kalitesini etkiliyor. Buda ekmek israfına neden olur. Üreticiden buğdaydan una, fırına satıcıya ve tüketen vatandaşa kadar bu bir zincirin halkası gibidir. Bu sorun 80 milyon ile çözülmesi gereken bir iş” dedi. Ekmek maliyetinde 42 kalemin üzerinde maddenin etki ettiğini dile getiren Honca şunları kaydetti: “Gram düştüğü zaman zam tartışmaları oluyor ama bir yıl geçti biz ekmeğe bir fiyat ayarlaması yaptık. Soruyorum size, şuanda kurumsal zamları biz ekmeğe yansıttık mı? Fırıncılar işini icra etmek için var ama fırıncının da üzerine yüklenilmemesi gerekir. Ekmek gramı düşecek fiyatları artacak gibi durumlar da bizleri üzer” şeklinde konuştu. Vatandaşların “Askıda Ekmek” uygulamasının da israfta etkisinin olup olmadığı sorusuna cevap veren Honca şunları kaydetti: “Herşeyin fazlası israfa neden olur ve ölçülü olmak daha avantajlıdır. Şimdi herkesin çevresinde bildiği yardıma muhtaç kişiler vardır. Bu uygulama zaten güzel düşünülen ve amacına uygun kullanılan birşey. Eğer amacına uygun kullanılmaya devam ederse ekmek israfına neden olacağını düşünmüyorum.”(Mustafa KARAKAYA)
İlginizi Çekebilir