© Konya Postası 2021

İstiska namazının önemi

Konya İl Müftü yardımcısı Abdullah Yalman, İstiska Namazını anlattı ve yağmur duası ve dua etmenin öneminden bahsetti

“İstiska, kelime olarak su istemek demektir” diyen Yalman, “Bir yerde yağmurların, karların az olduğu kuraklığın olduğu zamanlarda yapılan duaya ve kılınan namaza istika duası ve istika namazı denir. Tarihe baktığımız zaman peygamberimizden önceki milletler de kendi ritüellerine göre yağmur isteme duaları yapmışlar. Peygamberimiz de küçükken dedesi Abdülmuttalip ile o gün ki adetlere göre yağmur duasına çıkmış. Peygamberimiz yağmur duasına kıymet vermiştir. Bir gün Hz Peygamber efendimiz hutbe irad ettiği sırada sahabilerden bir tanesi “Ya Rasulallah, yağmur yok, hayvanlarımız telef oluyor, bitkilerimiz olmuyor, bir yağmur duası yap” deyince Efendimiz (sav) “Allahümme eskına, Allahümme eskına (Allah’ım bize yağmur ver, Allahım bize yağmur indir) diyerek dua etmiştir. Peygamberimiz, ilk yağmur duasını orada yapmıştır” dedi.

Yalman, ibadetin hükmüne ve kıymetine vurgu yaparak, “Peygamberimiz ile başlayan, rahmetin eksik olduğu, kuraklığın olduğu dönemlerde Müslümanların yaptığı bir ibadettir. Bu yönü ile sünnet bir ibadettir. Daha sonra her millet kendi kültürüne göre eklemeler yapmış, uygulamalar yapmıştır. Bizim kültürümüzde yağmur duası yapılacağı zaman şehrin dışına, köyün dışına çıkılır. Orada çoluk çocuk herkes toplanır, hatta hayvanlar bile götürülür. Bir mazlumiyet bir manevi hava oluşturulur. Orada İstiska Namazı ardından Yağmur Duası yapılır” diye konuştu.

Yalman,“Duada ısrarcı ve istikrarlı olmak gerekiyor. Yani duaya her daim devam etmek zorundayız. Çünkü biz isteme makamındayız, biz duada niyaz ederiz, Allah istediği vakit verir. Allahın bütün duaları kabul edeceğine dair vaati vardır fakat Allah, duaları farklı şekillerde kabul eder: Ya hemen kabul eder, ya bir müddet sonra kabul eder ya da yapılan bu dua vesilesiyle büyük felaketlerden korur veyahut da dünyada vermez cennette ki derecemizi yükseltir. Duanın mutlaka karşılığı vardır ama ne zaman, nerede verir onu bilemeyiz. Dolayısıyla dua ediyoruz dualarımız kabul olmuyor Ne kadar dua etsek de yağmur yağmıyor diye düşünmek çok doğru bir düşünce değildir isabetli bir düşünce değildir” diye konuştu.

Yalman, son olarak fiili dua ile yapılan bu duaların desteklenmesi gerektiğini hatırlatarak nasıl yapılacağından şöyle anlattı, ”Her ne kadar sözlü dua yapsakta, fiili dua da yapmamız gerekir. Fiili dua nedir? Yaşantınızla dua etmektir. Üzerimize düşen vazifeleri tam ve engüzel şekilde yaparak yaşantımızla, Allah’ın emirlerine, Efendimizin (sav) sünnetine uyarak, yaptığımız işleri en güzel yaparak, hayatın her anında ve alanında adaletten, doğruluktan dürüstlükten sapmadan yaşayarak ve sadakalar vererek fiili duamızı  etmeliyiz. Çünkü Yüce Rabbimiz Araf suresi 206. Âyette “O ülkelerin halkı inansalar ve günahtan sakınsalardı, elbette onların üstüne gökten ve yerden nice bereket kapıları açardık” dedi. (Büşra Nur GEÇER)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER