© Konya Postası 2021

Kadın ve erkekler kanunda eşit

Ülkemizde kadın haklarının kanunlar bazında var olduğunu söyleyen Konya Barosu Kadın Hakları Komisyon Başkanı Ayşe İşleyici, kadınlara verilen hakların hukuken erkeler ile aynı hakların olduğunu ve kadınların eskiye göre hakları konusunda daha bilinçli olduğunu belirtti

“SEÇME VE SEÇİLME HAKKIYLA BÜTÜN HAKLARIMIZ VERİLDİ”

Ülkemizde kadın hakları ile ilgili kanunların yeterli olduğunu söyleyen İşleyici, “Kadınlar için ülkemizde özel bir kanun yok. Kadınlara 1934 yılında itibaren yani Seçme ve Seçilme hakkıyla birlikte kullanacağımız bütün haklarımız verilmiş durumda. Erkeklerden ayrı olarak kullana bileceğimiz bir hak söz konusu değil. Kanun da hepsi eşit şekilde bahsediliyor. Kadını koruyucu yani biraz daha pozitif anlamda olan 6284. Kanunumuz var” şeklinde konuştu.

“ŞÖNİM’LER 49 İLDE VAR”

Kadınların şiddete maruz kaldıklarında kadınların çeşitli hakları olduğunu belirten İşleyici, “Kadınlar söylediğimiz şiddetlere maruz kaldıklarında kanun belirlediği düzeyde çeşitli haklara sahipler. Ülkemizde kadın hakları için çalışmalar son zamanlarda ciddi bir boyutta. Artık kadınlarımız bir şiddete maruz kaldıklarında kurumlara giderek müracaatta bulunsunlar. Neredeyse bütün devlet kurumları bu konu ile ilgileniyor. Ayrıca sivil toplum örgütleri de ellerinden geleni yapıyor” şeklinde konuştu. Çoğu kadının şiddeti önleme ve izleme merkezlerinden (ŞÖNİM) haberi olmadığını söyleyen İşleyici, “ Bu merkez şuanda ülkemizde 49 ilimizde mevcut. Kadınlarımızın bu merkezlerden haberdar değil. Şiddete maruz kalmış olan kadınlarımız buralara başvuruda buluna bilir. Merkezlerin asli görevi şiddeti önlemek ve sonrasında kadının yeni bir şiddete maruz kalmaması için izlemeler de bulunuyor. İstatistik olarak çalışmalar yapıyor ve ailelere yardımcı oluyor. Sadece buralar değil birçok sivil toplum örgütü var ve mutlaka kadınlara yardımcı oluyor” dedi.

“KADINLARA YARDIM EDİLİYOR”

Merkezlerin kadınlara hangi konuda yardımcı olduğunu açıklayan İşleyici, “Öncelikle ŞÖNİM gibi merkezlere başvuran şiddete maruz kalmış kadınları kalacak yerleri yoksa sığınma evlerine, sağlık problemleri varsa hastanelere, yeniden şiddete maruz kalacak mesela onun için gerekli yerlere kadınla birlikte başvurarak uzaklaştırma kararı çıkartmasında ve daha sonrasında neler yapabileceği konusunda yardımcı oluyor. Yani hayatını yeniden çize bilmesinde her konuda yardımcı olunuyor” şekline konuştu.

“CİNSEL ŞİDDETTE ZORLA EVLENDİRİLMEDE GİRİYOR”

Kadınların toplum içinde ne gibi şiddete maruz kaldığını açıklayan İşleyici, “Ailenin korunması ve şiddete yönelik olan kanunda kadına karşı uygulanan 5 ayrı şiddet olduğu belirtiliyor. Bu konun 8 Mart 2012 yılında düzenlendi” şeklinde konuştu. Biyolojik olarak kadınların erkekler karşısında güçsüz olduğunu söyleyen İşleyici, “Kanun içeriğinde bulunan beş ayrı şiddette kadınlarımız biraz daha fazla maruz kalıyor. Yani bu şiddet şekillerini açıklayacak olursak birincisi şiddet, fiziksel olarak vurma, tokat atma gibi. Cinsel şiddet var kadın olarak en çok maruz kalınan şiddet. Cinsel şiddette zorla evlendirilme, istenmediği halde uğramış olduğu tecavüz, çocuk istemediği halde doğurma veya doğurtmaya zorlama buna benzer durumlar cinsel şiddetin içerisinde yer alıyor”  ifadelerini kullandı.

Kadına karşı uygulanan ve kadınların ciddi anlamda etkisinde kaldığı psikolojik şiddetten bahseden İşleyici, “Toplum olarak her alanda psikolojik olarak bazı durumlar karşısında çaresiz kaldığımız oluyor. Biz kadınlarında özellikle evlik dönemleri içerisinde en etkili şiddetlerden sadece bir tanesi de maalesef psikolojik şiddet. Bu şiddete kanun içerisinde baktığımız da küfür etmek, hakaret boyutuna varacak kelimeler kullanmak, kendisini veya yakınlarını tehdit etmek, arkadaşları veya ailesi ile görüşmesini engellemek, evden çıkmasına engel olmak. Bu durumlar kanunumuzda psikolojik şiddet olarak tanımlanıyor. Bir insanın bu durumlar karşında kaldığında kadınlarımız çaresiz kalıyorlar” ifadelerini kulandı. Bir diğer şiddet türünün ekonomik şiddet olduğunu söyleyen İşleyici,  “ Bu şiddet de ekonomik bağımsızlıktan hayatının her alanını etkileyen durumlar var. Yani maddi anlamda kadını zorlayan durumlar söz konusu oluyor” şeklinde ifadelerde bulundu.

“KIRSAL BÖLGELERDE BU HAKLARDAN YETERİNCE HABERDAR OLMAYAN KADINLARIMIZ VAR”

Kadınları bilinçlendirmek amacıyla 2017-2020 arasında ilgili kurumlar ile birlikte çalışmalarının olduğunu söyleyen İşleyici, “Kadın hakları konusunda kadınlarımız geçmiş yıllara daha bilinçli duruma geldi. Bunun en büyük sebeplerinden birisi gelişen teknoloji ve hayat sıtandartları.Artık istedikleri gibi medyayı, internete ulaşabiliyorlar. Ancak bu durum ulaşamayanlar için birazda bizim gibi kadın çalışmacıları ile gerçekleşecek. Yani biz Konya Barosu olarak diğer sivil toplum ve kamu kurumları ile beraber çalışmalarımız var. Kırsal bölgelerde bu haklardan yeterince haberdar olmayan kadınlarımız var. Bunu yaygınlaştırmak amacıyla uğraşıyoruz. Yeni projelerimiz arasında özellikle uzun vadeli olarak şiddetin yoğun yaşandığı bölgelerde kadınları ve halkı bilinçlendirmek amacıyla seminerler düzenleyeceğiz ve o bölgenin imamlara seminerler verip onların halka anlatmasını rica edeceğiz. Sosyal farkındalık mamacıyla diğer kurumlar ile birlikte videolar, kamu spotları gibi bilin uyandırmak amacıyla çalışmalarımız var” şeklinde konuştu.

“KONYA BAROSU 8 MARTA ZAFER MEYDANINDA”

Konya barosu olarak bu yıl 8 Mart Dünya Kadınlar Gününde neler yapacaklarını söyleyen İşleyici, “Farkındalık oluşturmak amacıyla balon uçurma projemiz var. Zafer Meydanında ucuna dilekleri yazılmış balonları gökyüzüne bırakacağız. Umutlarımızın gökyüzü ile birleştireceğiz, bir nebzede olsa hayata bizde varız diye bilmenin önünü açmak için. Aynı anda yüzlerce balonun gökyüzünde kayboluşunu umutlarımızın birer birey olarak var olduğunu duyuracağız. 9 Mart günün de ise cezaevlerinde tutuklu olan kadın mahkûmlar için güzel bir program düzenleyeceğiz. Biz Konya Barosu olarak kadınlarımızın hep yanındayız. Bizden yardım isteyen hiçbir kadınımızı geri çevirmeyecek kadar iyi bir ekip arkadaşlarına sahibiz. Son olarak 8 Mart Dünya Kadınlar Günümüz hepimiz için yeni bir umut olması dileğiyle” şeklinde konuştu.(Aysun KARABAYIR)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER