© Konya Postası 2021

KALP SICAK HAVALARI SEVMİYOR!

Hava sıcaklıklarının normalin üzerinde seyretmesiyle birlikte kalp hastalıkları da tetikleniyor. Sıcak havalar, terlemenin ve sıvı kaybının artmasıyla ani tansiyon problemlerinden kalp krizine kadar ciddi problemlere yol açabiliyor

Sıcakların artması başta kronik rahatsızlıkları bulunan hastalar olmak üzere gencinden yaşlısına her yaş grubunu tehdit ediyor. Sıcaklardan meydana gelebilecek rahatsızlıkları en aza indirmek için tavsiyelerde bulunan uzmanlar, sıvı tüketimini artırma vurgusu yaptı. Kardiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Mustafa Azmi Eyiol, sıcaklardan başta kalp hastaları olmak üzere kronik rahatsızlığı bulunan kişilerin etkilendiğini dile getirdi. Vatandaşlara günde en az 3 buçuk litre su içmeleri konusunda tavsiyelerde bulunan Eyiol, “Sıcaklıklar genelde kronik rahatsızlığı bulunan grubu etkiliyor. Sıcaklar özellikle kalp krizi, damar tıkanıklığı olan hastalarda ve KOAH dediğimiz astım ve bronşit hastalarında sıkıntılar meydana getiriyor. Sıcaklar bu hastalıkların artmasına yol açıyor. Güneş ışığının zararlı etkilerinden korunmak adına hastalarımıza saat 11 ve 3 arasında güneşe çıkmamalarını tavsiye ediyoruz. Kalp rahatsızlığı bulunan kişilerin olabildiğince rahat ve terletmeyecek kıyafetler giymeleri lazım. Terledikleri zaman da mutlaka iç çamaşırlarının sıklıkla değiştirilmesi gerekiyor. Havaların serinledikten sonra 30 dakikalık yürüyüşler yapılabilir” açıklamasına yer verdi.

“HASTALIKLAR TETİKLENİYOR”

Kardiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Hasan Eren Karayel de hava sıcaklığının artması nedeniyle kalp hastalarının karşı karşıya kalabileceği risklerle ilgili uyarılarda bulundu. Sıcak günlerde sıvı tüketiminin arttırılması gerektiğine dikkati çeken Uzm. Dr. Hasan Eren Karayel, “Sıcaklıkların yükselmesiyle birlikte birçok ciddi hastalık da tetiklenebiliyor. Böyle günlerde sıvı tüketimini artırmak en doğrusu. Özellikle idrar söktürücü kullanan kalp yetmezliği hastaları sıcak günlerde elektronik dengelerinin takibi açısından daha sık kan tahlilleri yaptırmalılar. Çünkü sıcak günlerde hastalarda bir miktar tuz kaybında ve sodyum düzeylerinde artış ve dalgalanmalar görülebiliyor. Bu yüzden hastaların periyodik olarak yaptırdıkları kan tahlili testlerinin sıklaştırılmasını tavsiye ediyoruz” dedi. Kalp rahatsızlığı bulunan hastalara güneşin yeryüzüne en dik açılarla ve yoğun bir şekilde vurduğu öğle saatlerinde dışarı çıkmalarını önermediklerini belirten Dr. Karayel, “Genelde sabahın erken saatlerinde yapılan sabah yürüyüşlerini de tercih etmiyoruz. Bu yüzden akşam yürüyüşleri ve güneşin batmasına yakın saatlerdeki yürüyüşleri öneriyoruz. Ayrıca sıcak günlerde hastalarımızın klimalı ortamlarda bulunmasıyla birlikte soğuk algınlığı vakalarının arttığını görüyoruz. O yüzden hastalarımızdan klimalı ortamlarda daha temizlenmiş filtreler kullanmalarını, klima bakımlarının yaptırılmasını geciktirmemelerini öneriyoruz” şeklinde konuştu. (Kübra KARABURÇ)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER