KALPTE KONYA’DA BİR İLK
KonyaSağlık alanında Konya Üniversite Tıp Fakülteleri ve hastaneleri ile yapılan başarılı operasyonlarla ilklere imza atmaya devam ediyor
Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Seyfeddin Gürbüz, Konya’da Kardiyoloji alanında ilk defa yapılan bir işlemi başarı ile gerçekleştirdi.
Yaşı ve ek hastalıkları nedeniyle ameliyat olamayan 86 yaşındaki M.K. isimli ileri derece mitral kapak yetersizliği olan hastasına ameliyatsız ‘’Mitraclip’’ (mandallama) yöntemi ile kapaktaki kaçağı tedavi etti. Bu işlem Türkiye’nin sayılı merkezlerinde yapılmakta olup, Konya’da ilk defa Dr. Gürbüz tarafından gerçekleştirildi. Dr. Gürbüz mitral yetersizliği ve ‘’Mitraclip’’ işlemi hakkında şunları söyledi, “Akciğerlerde temizlenerek kalbin sol odacıklarına dönen temiz kanın sol karıncık tarafından vücuda pompalanması esnasında mitral kapak kapanarak, kanın akciğerlere geri kaçışını engeller. Mitral kapağın tam kapanamaması nedeniyle mitral yetersizlik oluşur. Birçok nedene bağlı olarak mitral kapakta ileri derece yetersizlik meydana gelebilmektedir. Bu durum kanın akciğerlere geri kaçmasına neden olur ve hastada belirgin nefes darlığına neden olmaktadır. İleri derece mitral yetersizliği (kaçak) olan hastaların ilaç kullanımına rağmen şikayetleri geçmeyebilir. Ayrıca kullanılan ilaçlar kapaktaki kaçağı veya kapak yapısını düzeltmez, hastanın nefes darlığı gibi şikayetlerini rahatlatmaya yöneliktir. İleri derece kapak hastalıklarının temel tedavisi genel olarak açık kalp kapak ameliyatlarıdır. Ancak toplumumuzda yaşam süresinin uzamasıyla ileri yaş hastalarda kalp kapak hastalıklarını daha fazla görmekteyiz. İleri yaş ve eşlik eden diğer hastalıkları nedeniyle açık kalp kapak ameliyatı olamayan, yüksek riske sahip olan ve ciddi kalp yetersizliği nedeniyle ameliyat edilemeyen ileri derece mitral yetersizliği olan hastalara günümüzde ameliyata alternatif yöntemler geliştirilmiştir. ‘’Mitraclip’’ veya “Transkateter Mitral Kapak Tamiri" yöntemi hastanın göğüs ön duvarı açılmaksızın kasık toplar damarından yaklaşık 1cm’lik bir alandan kalpteki kaçak olan mitral kapağa ulaşılıp, kapaktaki kaçak bölgesine kalp çalışır haldeyken mandal veya klipse benzeyen bir cihaz tutturularak kaçağın giderilmesi işlemidir. Bu işlem sırasında hasta uyutulur ve ağrı hissetmez. İşlem yemek borusuna ilerletilmiş ‘Transözefegeaal Ekokardiyografi’ görüntüleri eşliğinde yapılır. Hastanın kalp kapağındaki kaçağın durumuna göre birkaç adet klips yerleştirilebilir. Bu sayede hastadaki mitral yetersizliği düzeltilmektedir” Dr. Gürbüz, “NEÜ Tıp Fakültesi hastanesinde tüm kalp damarı tıkanıklık işlemleri (çatal damar, tam tıkalı damar, ana damar işlemler), kalp delik kapatılması, ameliyatsız kalp kapağı yerleştirilmesi veya tamiri, bacak ve şah damar tıkanıklarının açılması ve benzeri gibi şu an Türkiye’ de kardiyoloji alanında yapılabilen tüm işlemleri yapabiliyoruz” dedi.
İlginizi Çekebilir