© Konya Postası 2021

Kapadokya'nın yer altı şehirlerine Afrika sıcaklarında ilgi

Türkiye'nin Kuzey Afrika üzerinden gelen sıcak hava dalgasının etkisine girdiği bugünlerde Kapadokya bölgesini ziyaret eden turistler, yöredeki yer altı şehirlerine ilgi gösteriyor

Türkiye'nin peribacaları ve doğal kaya oluşumlarıyla ünlü turizm bölgesi Kapadokya'da turistler, ülke genelinde mevsim normalleri üzerinde seyreden sıcak hava nedeniyle bölgedeki yer altı şehirlerine yoğun ilgi gösteriyor.

Türkiye'nin Kuzey Afrika üzerinden gelen sıcak hava dalgasının etkisine girmesiyle Kapadokya bölgesindeki tarihi ve turistik merkezlerde sıcaklık yer yer 40 dereceye ulaşıyor.

Ortalamanın üzerinde seyreden hava sıcaklığı nedeniyle bölgeye gelen yerli ve yabancı turistlerin sağlık sorunu yaşamaması amacıyla rehberler, turları, açık alanlardaki tarihi ve kültürel merkezlerden çok bölgedeki yer altı şehirlerine yönlendiriyor.

Kapadokya'daki çok sayıdaki yer altı şehrinden ziyarete açık tutulan Derinkuyu ve Kaymaklı, son günlerde yoğun ilgi görüyor.

Tarihi 10 bin yıl öncesine dayanan bölgedeki yer altı yerleşim alanlarında turistler, kimi yerde insan boyunda, kimi yerde daha dar tünellerden geçerek yer altına doğru ilerliyor.

Yerin onlarca metre altına inilen kayadan oyma yer altı şehirleri, yaz aylarında serin, kış aylarında ise sıcak ortamıyla biliniyor.

Kafileler halinde yer altı şehirlerini gezen turistler, hem uzman rehberlerden, geçmişteki insan yaşamı hakkında bilgi alıyor hem de aşırı sıcak havanın etkisinden kurtularak serin ve doğal bir ortama kavuşmuş oluyor.

Singapurlu turist Sabrina Bessir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kapadokya'da karşılaştığı sıcak havanın, ülkesinde alışık bulunduğundan çok daha kavurucu olduğunu belirtti. 

Turistler yer altı şehrine yoğun ilgi gösteriyor

Kapadokya'ya arkadaşlarının tavsiyesiyle geldiğini belirten Güney Koreli turist Heo Seon Gjun ise yer altı şehrinin dışarıya göre çok daha serin bir yapıya sahip olduğunu, sıcaktan hoşlanmadığı için bu alanı gezmekten keyif aldığını kaydetti.

Dışarıdaki sıcaklık nedeniyle yer altı şehrinden çıkmak istemediğini dile getiren Gjun, şöyle konuştu:

"Kapadokyasız bir Türkiye gezisinin olmayacağını söylediler, o yüzden buraya geldim. Ben çok sıcaktan zaten hoşlanmıyorum ama mecburen bu aylarda tatile gelme zorundaydık. Yer altı şehrine girdim ve dışarıya çıkmak bile istemiyorum çünkü burası çok serin. Buranın tarihi geçmişi çok ilginç. Eski dönemlerde o kadar kişinin yaşadığı bu yer altı şehirlerinde bugün dolaşıyor olmak bile inanılmaz bir duygu. Gerçekten, o insanların zor olan şeyleri başarmış olduklarını görüyorum. Bu yüzden yer altı şehirleri ayrıca ilgimi çekiyor."

Ülkesinde benzer yerlerin olmamasından dolayı üzüntüsünü aktaran Güney Koreli turist Lee Eun Jı da binlerce yıl öncesine uzanan insan izlerinden etkilendiğini yer altı şehirlerinin, hem tarihle iç içe olmasını hem de dışarıdaki aşırı sıcaktan uzaklaşmasını sağladığını belirtti. 

Bölgeyi gezen yabancı turistlere yer altı şehrini tanıtan turist rehberi İbrahim Çalışkan, Kapadokya'da ziyarete açık bulundurulan yer altı şehirlerine son günlerde ilginin arttığını söyledi.

Bölgede etkili olan aşırı sıcak havadan bunalan turistleri, yer altı şehirlerine yönlendirdiklerini anlatan Çalışkan, Kapadokya'daki yer altı şehirlerinin dünyada bir benzerinin olmadığını da vurguladı. 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER