Kardeş şehir Kerkük
KonyaKonya ile geçtiğimiz yıllarda kardeş şehir ilan edilen Kerkük’ten gelen, Irak Kerkük ilahi grubu Konyalılara ve Konya’da yaşayan Iraklılara ilahiler söyledi. Gece yarısına kadar süren programda vatandaşlarda söylenilen ilahilere eşlik etti
Kültürpark’taki programa Irak-Kerkük Federasyon Başkanı ve çeşitli dernek başkanları da katıldı. Rahmet Akşamları etkinliğinde kısa bir değerlendirmede bulunan Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Mücahit Sami Küçüktığlı, ulusal ve uluslararası çapta önemli kişileri davet ettiklerini ve hemşeri-belediye işbirliğini gerçekleştirdiklerine dikkati çekti. Küçüktığlı, sadece Kültürpark’ta değil, TRT Diyanet’te, Sultan Selim Camisi’nde ve NEÜ İlahiyat Fakültesi Camisi’nde de Ramazan ayına ilişkin programların yapıldığını söyledi.
“KENDİ KARDEŞLİĞİMİZİN YANINDA ÜMMET KARDEŞLİĞİ DE PEKİŞİYOR”
Ramazan ayının Kuran ayı olduğunu, Rahmet Akşamları programlarının iman ve Kuran merkezli naat, kaside ve ilahi temelli olduğunu, kardeşliği pekiştirici programları hazırladıklarını belirten Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Mücahit Sami Küçüktığlı, “Toplumumuz içinde saygıyı pekiştirici orucun bizim ruhaniyet ve maneviyatımıza verdiği sulhu ve barışı yaygınlaştırıcı mesaj vermeye çalışıyoruz. Bugün Irak Kerkük ilahi grubu burada. Kerkük bizim kardeş şehirlerimizin başında geliyor dolayısyla burada Konya-Kerkük kadeşliğini pekiştirmiş oluyoruz. Sadece şehir içindeki kardeşliğin değil, kültürümüzün parçasını oluşturan şehirler arasındaki kardeşliği de pekiştirici bir çalışma gerçekleşti. Müzik ve musiki bizim en büyük iletişim dilimiz ve bunu Rahmet Akşamları’nda kullanıyoruz. Hem kendi kardeşliğimiz hem de ümmet coğrafyasının kardeşliğini pekiştiriyoruz” dedi. Rahmet Akşamlarına vatandaşların ilgisinden memnun olduklarını kaydeden Küçüktığlı, doğru bir iş yapıldığını ve bunu göstergelerin olduğunu söyledi.
‘TÜRK HALKI SADECE RÜKUDA EĞİLİR’
Irak Din Alimleri Konseyi Resmi Temsilcisi olduğunu belirten Şeyh Adil Şeyh Mahmud, Irak Kerkük grubununda liderliğini üstleniyor. İslam dünyasında yaşanan sıkıntıların kalkması temennisinde bulunan Şeyh Mahmud, “Biz Kerkük’ten geldik ve Kerkük, Irak’ın aydınlık yüzüdür. Arap, Türk ve Kürt hepsi beraber ve kardeşlik içerisinde yaşıyorlar. Biz oradan buraya gelmemizin nedeni Irak’taki kültürü Konya’ya yansıtmaktır. Biz ilahi söylüyoruz ve tasavvuf dünyasına mensup olan Hz. Muhammed (sav) naadı şeriflerini, Allah’ın güzel işlerini topluma ifade ediyoruz. Sadece biz değil vicdan sahibi olan herkes Türkiye’de memnundur. Türk halkının yaptığı yardım ve gösterdiği ilgiden memnunuz. Türk halkı sadece rükuda eğiliyor ve bu durum takdire şayandır. Temenniniz bu mübarek mağfiret günlerinde Allah’ım bu cennet vatanın huzurunu bozmasın ve bu ülkenin başarıları devam etsin ” ifadelerini kullandı.
İslam dünyasındaki gözyaşı ve mazlumların ahının kesilmesinin herkes tarafından istendiğini kaydeden Mahmud, “İslam dünyasının içinde bulunduğu kardeş kavgasının nedeni dünyanın Osmanlıya ihanet edip İngilizle işbirliği yapmasıdır. Biz bunun sonucunu yaşıyoruz. Osmanlı döneminde kardeşlik, barış ve adalet şeriata uygundu. Hatalar vardı onu söylemek lazım. İşte o düzen yıkıldığı için şimdi dünyanın her yerinde insanlar ağlıyor ve temenni ediyorlar ki kardeşlik ve barış dünyaya hakim olsun. Bu gecelerde yaptığımız dualar buna vesile olur inşallah. Toplumumuz imanlı ve Kurana bağlı insanlar. Bizim dini anlamda önder kimselerimiz var ve bizlerde onların torunlarıyız ve imanını artırmak istiyor” dedi. Ramazan ayına ilişkin Mahmud, “Türk halkının yaptığı gibi mazlumların yanında olunmalı ve bu ayda bu durum daha fazla artmalı” sözlerini kullandı.
‘AYNI SOFRADA YEMEK YİYEBİLMELİYİZ’
Ramazan ayı denildiği zaman akıllara bolluk, bereket ve huzurun geldiğini ifade eden Uğur Aslan, Ramazan ayının vazgeçilmezinin pide, iftar, teravih ve sahur heyecanı olduğunu söyledi. zenginler ile fakirlerin bir arada yemek yemesi konusunda bir takım dejenerelerin yaşandığını dile getiren Aslan, “Ayrım olmadan herkes aynı sofrada yemek yiyebilmeli” dedi. Rahmet Akşamları etkinliğini değerlendiren Aslan, İslam ile ilgili programların yapıldığını söyleyerek Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür etti.
‘İNSANLAR BİRBİRİYLE SELAMLAŞMALI’
Eski Ramazan aylarının şimdilerde yaşanmadığını söyleyen Fatma Aslan, geçmiş yıllarda ayrım yapılmadan birlikte hareket edildiğini belirtti. Aslan, “Şimdi apartman içerisinde karşı komşumuzdan haberimiz yok. İnsanlarımız birbiriyle sohbet etmekten uzaklaştı, ellerinde telefon, internet ve televizyon var. Komşuluk ve iletişim yok artık” dedi. İnsanların birbiriyle selamlaşması gerektiğini anlatan Aslan, güven ve samimiyetin artması temennisinde bulundu.
‘ALMANYA’DAN EĞİTİM İÇİN KONYA’YA GELDİM’
Havaların iyi gitmesinin Ramazan ayında insanlar için büyük bir kolaylık olduğunu dile getiren Mehmet Çelik, rahat geçtiği için sıkıntı yaşanmadan günlerin geçtiğini ifade etti. Yardıma muhtaç insanların daha gözetilmesi gerektiğini anlatan Çelik, bu ayda kaynaşmanın da önemli olduğunu belirtti. Aslen Erzurumlu olduğunu ancak Almanya’dan eğitim için Konya’ya geldiğini, kaynaşma adına Rahmet Akşamları etkinliklerinin örnek olabileceğini aktaran Çelik, insanların biraraya gelip etkinlik yapmasının ortak duygular kazandıracağına işaret etti.
‘GÖRSELLİĞİ HOŞUMUZA GİDİYOR’
Bereketli ve huzurlu bir Ramazan ayının yaşandığını ifade eden Musa Başar, Konya’da Ramazan ayının mutlu geçtiğini kaydetti. Bu ayda manevi duyguların dolu dolu yaşandığına dikkati çeken Başar, “Düzenlenen Rahmet Akşamları etkinlikleri güzel bir ortam oluşturuyor. İnsanlarımızın zaman geçirmesi için de iyi bir fırsat oluyor. Biz bu programları beğeniyoruz ve görsel anlamda da hoşumuza gidiyor” dedi.
‘TOPLUMUMUZ YARDIMSEVERDİR’
Rahmet Akşamları programına ilk defa geldiğini söyleyen Yavuz Karaca, Ramazan ayının çok güzel geçtiğini söyleyerek, “Ramazan ayında paylaşmanın önemi çok artıyor. İnsanlar bu konuda biraz daha dikkatli davranıyor ve zaten olması gerekende budur. Bizim toplumumuz yardımseverlik ve paylaşmayı kendisine düstur edinmiştir” diye konuştu.
‘BU PROGRAMI BEĞENİYORUM’
Iraklı olduğunu ve 4 senedir Konya’da yaşadığını ifade eden Navar Alki, hiçbir sıkıntı yaşamadığını ifade etti. Teravih namazından sonra etkinliklerin düzenlenmesinin güzel olduğunu dile getiren Alki, “İnsanlar saat 22.00-00.00 arasında insanlar geliyor toplanıyorlar ve sahura kadar herkes dışarıda kalıyor. Ben bu yüzden bu programı beğeniyorum ve hoşuma gidiyor” diye konuştu. Konya’da Ramazan Ayı’nda camilerin dolduğunu söyleyen Alki, bu ayın Konya’da güzel yaşandığına dikkati çekti.
İlginizi Çekebilir