© Konya Postası 2021

Kayıtdışı çalışılıyor

Türkiye genelinde başlatılan istihdam seferbeliği konusunda sektörel bazda bazı adımlar atılırken, Konya Terziler ve Konfeksiyoncular Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Aziz Güleç, Konya’da yaklaşık 300 esnafın kayıtdışı çalıştığını söyledi

Türkiye’de çalışan sayısının artırılması için başlatılan istihdam seferberliğinde yeni adımlar atılıyor. Bu kapsamda tekstilde çalışanların yüzde 50'sinin sertifika sahibi olması sağlanacak. Kayıt dışılığı önlemeye yönelik teşvik edici politikalarla beraber denetimler artırılarak bu sektördeki kayıt dışılık yüzde 50 oranında azaltılacak. Sektördeki nitelikli işgücü talebi karşılanacak, mevcut istihdam imkânları geliştirilecek.

KONYA MARKA ÇIKARMALI

Hazır giyim esnafının tecrübeli olduğunu ifade eden Konya Terziler ve Konfeksiyoncular Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Aziz Güleç, sektörde esnaflık yapan kişilerin yüzde 50’sinin eski ustalar olduğunu ve hem esnaflık hem de işi çok iyi bildiklerini söyledi. Sektörde yeni işyeri açan gençlerin bulunduğunu ve onlarında eğitilerek yollarına devam ettiğini aktaran Güleç, “Biz zaten Konya olarak konfeksiyon üzerine bir marka çıkaramadık, bizim en büyük eksiğimiz bu. Bizler çok kaliteli ürünlere sahibiz ancak nedense böyle bir başarımız yok. Konya olarak iyi üretim yapıyoruz ancak marka ürün çıkartmamız gerekiyor. Bunun için ne yapmalıyız? Konya Ticaret Odası, Sanayi Odası gibi şehrin önemli kurum ve kuruluşları ile beraber hareket etmeliyiz. Bu sayede marka bir ürün çıkartırız ve Konya adına faydalı bir iş ortaya çıkar” ifadelerini kullandı. Farklı sektörlerde ismini dünyaya duyuran iki büyük firmanın Konya’da bulunduğunu ve bu firmaların örnek alınarak tekstil üzerine de marka ismin ön plana çıkartılması gerektiğini anlatan Güleç, Konya’da en büyük eksiliğin bu konu olduğunu dile getirdi. Türkiye’nin diğer illerinde konfeksiyon üzerine değişik markaların bulunduğunu, Konya’dan da mutlaka bu alanda markanın çıkması gerektiğinin altını çizen Güleç, esnaflara ve Konya’yı yöneten kişilere çağrıda bulundu. Konfeksiyon alanında esnafların marka ürün için çabalamasının önemli olduğunu belirten Başkan Güleç, Konya’nın tekstil ürünlerinde iyi olduğunu ancak markalaşmanın olmamasından dolayı Ankara’da bulunan işletmelerin Konya’yı geçmeye başladığını aktardı.

EĞİTİME ÖNEM VERMELİYİZ

Temel Tekstil ve Hazır Giyim Eğitim Sertifikası gibi eğitimi belgeleyen sertifikalar konusunda Konya’nın esnafının bilinçlenmeye başladığını kaydeden Başkan Aziz Güleç, esnafların büyük bir bölümünün çıraklık eğitiminde geçtiğini ve gerekli eğitimler alınmamasına müsade etmediklerini aktardı. Eğitim konusunda ekstra eğitimler olursa Oda olarak destek vereceklerini ifade eden Güleç, “Sektörde eğitim için gerekli birşey varsa bu konuda adımlar atılabilir. Stilist veya modelist gibi alanında başarılı kişiler Konya’ya gelerek bizim esnaf arkadaşlarımızı yönlendirebilir. Ayrıca bu zaten esnafımıza faydalı da olabilir” şeklinde konuştu. Eğitim konusunda devletin yardım etmesi halinde farklı bakış açılarının getirilerek sektörün daha başarılı olmasının sağlanabileceğini anlatan Güleç, “Bizim sektörümüzle ilgili lise ve üniversiteya tekstil üzerine okul açmamız, bu işin temelden daha sağlam yapılmasını sağlayabilir. Erkek veya bayan fark etmiyor herhangi bir branşta okullar açılırsa biz esnaflarda buranın eğitiminde yardımcı olarak sektöründe katkısını sağlayabiliriz. Sadece eski esnaflar yok bizim sektörümüzde, kendini yetiştirmiş, üniversite mezunu ve sektörü bilen arkadaşlarımız da var. Yaklaşık 150-200 üniversite mezunu arkadaşımız bu sektörde insanlarımıza hizmet veriyor” sözlerini kullandı.

KAYITDIŞI ÇALIŞILIYOR

Konya’da konfeksiyon sektöründe kayıtdışı çalışmaların bulunduğunu ve bununla ilgili yetkililerin gerekeni yapması gerektiğini söyleyen Başkan Aziz Güleç, Konya’da 300-400 esnafın kayıtdışı çalıştığını dile getirdi. Merkez ilçelerde kayıtdışı çalışanları takip ettiğini, Meram Belediyesi’nin bu konuda Oda’ya yardımcı olduğunu ancak Karatay ve Selçuklu Belediyeleri’nin kayıtdışı çalışan konusunda henüz adım atmadığını kaydeden Güleç, “Benim tahminim Selçuklu ve Karatay’da 300’e yakın kayıtdışı çalışan dükkanlar var” dedi. Kayıtdışılığın önlenmesi konusunda esnafların da teşvik edilmesi gerektiğini anlatan Güleç, esnaflık geleneğinin yıpranmadan devam etmesi gerektiğini anlattı. Müşterinin memnun edilmesinin önemli olduğuna dikkati çeken Güleç, terziler ve konfeksiyoncular için ellerinden gelen herşeyi yapmaya hazır olduklarını kaydetti. (Mustafa KARAKAYA) 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER