KDV düşerse piyasa canlanır
KonyaKONTİMDER Başkanı Osman Başaran inşaat sektörünün 2016 yılında yüzde 7,2 büyüdüğünü belirterek, inşaat ve yapı malzemelerinde KDV oranının düşürülmesi halinde piyasanın hareketleneceğini söyledi
Konya Tesisat İnşaat Malzemecileri Derneği (KONTİMDER) Başkanı Osman Başaran inşaat sektöründe yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. 2016 yılında sektörün yüzde 7,2 oranında büyüdüğünü belirten Başaran, inşaat ve yapı malzemelerinde KDV oranının yüzde 8’e düşürülmesinin piyasayı hareketlendireceğine dikkati çekti. İnşaat sektörünün Türkiye’nin lokomotif sektörü olduğunu ifade eden KONTİMDER Başkanı Osman Başaran, 2015 yılında inşaat sektörünün yüzde 4,9 oranında büyüdüğünü ve 2016 yılında da yüzde 7,2’lik büyüme oranına ulaştığını söyledi. Bu oranların Türkiye ortalamasının 2,5 katından daha fazla olduğunu dile getiren Başkan Başaran, “Sektörü oluşturan faaliyetlerin toplam katma değeri 119 milyar 602 milyon 945 bin TL olmuştur. Bu verilerle inşaat sektörünün gayri safi yurtiçi hasıla içerisinden aldığı pay yüzde 7,6 gibi göz ardı edilemeyecek bir seviyeye ulaşmıştır. 2017 yılı Mart ayı sonu itibariyle inşaat sektörü güven endeksi yüzde 85 olarak gerçekleşmiştir. Aynı dönemde ülkemizin tüketici güven endeksinin yüzde 67,8 olduğunu hatırlarsak aradaki yüzde 26’lık farkın hatırı sayılır bir fark olduğunu anlamamız daha kolay olacaktır” ifadelerini kullandı. İnşaat sektörünün istihdama olan katkısının artarak devam ettiğini belirten Osman Başaran, 2008 yılında 1,24 milyon istihdamın 2016 yılında 1,99 milyon kişiye ulaştığını kaydetti. İnşaat sektörünün toplam istihdam içindeki payının da yükseldiğine dikkati çeken Başaran, bu payın yüzde 6’dan yüzde 7,3’e yükseldiğini aktardı.
KDV YÜZDE 8’E DÜŞÜRÜLEBİLİR
İnşaat sektörünün vasıfsız ve eğitimsiz istihdama katkı sağladığını söyleyen Başaran, “İnşaat sektöründe okuma yazma bile bilmeyen binlerce personel çalıştığı hepimizin malumudur. Söylediğimiz rakamlardan anlaşılacağı üzere inşaat sektörü için boşuna lokomotif sektör denilmemektedir. Devletimizi idare edenlerin her buhranın ardından inşa sektörünü teşvik edecek uygulamaları yürürlüğe koymaları boşuna değildir. Daha da önemlisi inşaat sektörü bugüne kadar yürürlüğe konulan teşviklerin tamamına çok hızlı ve olumlu tepkiler vermek suretiyle hem sektör hem de ülke ekonomisine pozitif katkı sağlamıştır. Tüm bu veriler ışığında inşaat malzemeleri ve yapı sektöründe KDV oranının kalıcı olarak indirilmesini daha önce turizm tekstil gibi sektörlerde olduğu gibi yüzde 8 seviyelerinde olmasını arzu etmekteyiz” diye konuştu. Bu sayede konut maliyetlerinin azalacağını ve tüketicilerin daha ucuza konut sahibi olacağını dile getiren Başaran, bu uygulama ile sektörün daha da hareketleneceğini, kayıt dışının azalacağını ve daha fazla verginin ülke kasasına gireceğini söyledi.(Mustafa KARAKAYA)
İlginizi Çekebilir