Kira sözleşmelerinde yeni dönem
GüncelKira sözleşmelerinde yeni dönem başladı. e-Devletten sözleşme uygulamasının ilk aşaması devreye girdi
Ev sahibi ve kiracılar, sözleşmelerini artık e-Devlet kapısı üzerinden yapabilecek. Sistemin emlak danışmanlarını kapsayan ikinci kısmı ise yıl sonunda açılacak.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kira sözleşmelerinin e-Devlet Kapısı üzerinden yapılacağına ilişkin çalışmaların tamamlandığını duyurmuştu. Söz konusu çalışma uygulanmaya konuldu. Konuya ilişkin gazetemize özel açıklamalarda bulunan Birlikte İleri Derneği Başkanı Av. Latif Cem Baran, “Yeni sistem, geleneksel kira süreçlerinde aracılık eden emlakçılar için bazı değişimlere yol açabilir. Emlakçılar genellikle kira sözleşmelerinin düzenlenmesi ve imzalanması süreçlerinde rol oynamaktadır. Bu hizmetler için alınan komisyonlar, e-Devlet üzerinden gerçekleşecek işlemlerle birlikte azalabilir” dedi.Danışmanlık ve portföy yönetimi gibi hizmetler sunan emlakçılar, bu yeni düzenlemeyle birlikte müşterilere daha değerli hizmetler sunarak iş hacimlerini artırma yoluna gidebileceğini ifade eden Av. Baran, uygulamanın ev sahipleri için avantajları ve dezavantajlarından bahsetti.
EV SAHİPLERİ İÇİN AVANTAJLAR
Baran, “Ev sahipleri açısından bu yeni sistemin sunduğu en önemli faydalardan biri, daha şeffaf ve düzenli bir kira yönetimi sağlama potansiyeli olarak karşımıza çıkacaktır. Kira sözleşmeleri dijital ortamda yapıldığında, mülk sahiplerinin kira artış oranları ve ödeme süreçleri üzerinde daha kolay bir şekilde kontrol sahibi olmaları bekleniyor. Ayrıca dijital kayıtların tutulması, vergi süreçlerinde ev sahiplerine kolaylık sağlayabilir ve cezai riskleri azaltabilir” ifadelerini kullandı.
EV SAHİPLERİ İÇİN DEZAVANTAJLAR
“Dijital kayıtlar sayesinde tüm kira ödemeleri ve gelirleri şeffaf bir şekilde izlenebileceğinden, kira gelirini gizleyerek vergi avantajı sağlamaya çalışan ev sahipleri için beyan zorunluluğu artacaktır” diyen Baran, “Dijital sistem kullanımında zorlanan veya e-Devlet’e erişim konusunda yeterli bilgiye sahip olmayan ev sahipleri için ilk aşamada adaptasyon sorunu yaşanabilir. Usulsüzlük durumunda uygulanacak cezalar ağır olduğundan, yanlış beyan veya eksik kayıt yapılması durumunda ciddi mali sonuçlar doğabilir” şeklinde konuştu.
KİRACILAR İÇİN AVANTAJLARI VE DEZAVANTAJLARI
“Kiracılar açısından bakıldığında, e-Devlet üzerinden yapılan kira sözleşmeleri, keyfi kira artışlarının önüne geçebilecek etkili bir çözüm olarak öne çıkıyor” ifadelerine yer veren Baran, “Bu sistem sayesinde, kanunlarla belirlenen kira artış oranlarına aykırı herhangi bir işlem yapılması zorlaşacaktır. Ayrıca, kiracıların hakları korunarak, kira sözleşmelerine erişim ve itiraz süreçleri daha güvenli bir dijital ortamda gerçekleşeceğini düşünmekteyiz. Kiracılar için dezavantajlar ise, dijital ortamda kaydedilen kira sözleşmeleri, ev sahiplerinin belirlenen yıllık artış oranlarına daha sıkı uymasını sağlayabilir; ancak bu, bazı kiracılar için yüksek artış oranlarını kabul etmek zorunda kalma anlamına gelebilir. Kişisel bilgilerin dijital sistemde kaydedilmesi, veri güvenliği konusunda endişeler doğurabilir. Özellikle dijital okuryazarlığı düşük olan veya internet erişimi olmayan kiracılar, sürece tam katılım sağlamakta zorluk yaşayabilir. Bu dezavantajlara rağmen, sistemin kullanımı arttıkça bu sorunların azalması ve tüm taraflar için kolaylaşması beklenmektedir” diye konuştu.
BELGE İBRAZI DAHA PRATİK OLACAK
Baran, “Yeni düzenleme, kira sözleşmelerinin e-Devlet sistemi üzerinden yapılmasıyla, kurumsal işlemlerde belge ibrazını çok daha pratik hale getirecektir. Önceden abonelik açılışları gibi işlemler için kira sözleşmelerinin fiziksel olarak sunulması gerekirken, bu sistem sayesinde belgeler dijital ortamda kolaylıkla sunulabilecektir. Bu hem zamandan hem de emekten tasarruf sağlayarak işlemlerin daha hızlı ve güvenli bir şekilde tamamlanmasını mümkün kılacak” dedi.
KAYIT DIŞI İŞLEMLER ÖNLENECEK
Kira ödemelerinin kayıt altına alınması zorunlu hale geldiğinde, nakit elden yapılan ödemeler tespit edilirse, çeşitli cezai yaptırımlar devreye girebildiğini ifade eden Baran, “Bu tür usulsüzlükler tespit edildiğinde, ödemeyi kayıtsız yapan ev sahipleri için vergi kaçakçılığı kapsamında yüksek para cezaları ve vergi borçları gündeme gelebilir. Bakanlığın üzerinde çalıştığı düzenlemeler kapsamında tekrarlanan ve büyük miktarlardaki usulsüzlükler için hapis cezası gibi ağır yaptırımlar da uygulanabilir. Özellikle kira gelirini beyan etmeyen ev sahiplerine yönelik mali denetimler artacağından, e-Devlet üzerinden kira sözleşmesi yapılarak ödemelerin kayıtlı sistemde gerçekleştirilmesi her iki taraf için de yasal güvence sunacaktır. Bunun yanı sıra, sahte imza ile yapılan kira sözleşmeleri, izinsiz alt kiralamalar ve usulsüz kira işlemleri gibi sıkça karşılaşılan sorunlar da sona erecektir. Kira sözleşmelerinin e-Devlet üzerinden güvenli bir şekilde düzenlenmesi hem kiracılar hem de ev sahipleri için güvence sağlayacak ve kayıt dışı işlemlerin önlenmesine katkıda bulunacaktır” ifadelerini kullandı.
İlginizi Çekebilir