Koçak, “En iyi tedavi hastalığa karşı tedbir almaktır”
KonyaDünya Kuduz Günü olarak kabul edilen 28 Eylül, kuduzla mücadelede “Hepimiz birimiz için, Tek Sağlık hepimiz için” teması ile farkındalık oluşturmak için kutlanıyor
Ülkemizde her yıl yaklaşık 250.000 kuduz riskli temas bildirimi yapılmakta olup, yılda ortalama 1-2 kuduz vakası görülüyor. Özellikle, popülasyon artışı nedeniyle, ülkemizin en önemli sorunlarından biri haline gelen ‘’sahipsiz hayvan popülasyon sorunu’’ da her kuduz vakasında karşımıza çıkıyor. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Konya Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Mesut Koçak, Veteriner Hekimliği Teşkilatları'nın kurulması, zoonotik hastalıklar, sahipsiz hayvanlar, hayvancılık gibi ülkemiz için stratejik öneme sahip konularla ilgili görev ve yetkilerin bu özerk yapıya verilmesi birçok olumsuzluğu ortadan kaldıracaktır. Oysa günümüzde bunun tam tersi uygulanmakta, sahipsiz hayvanlar, birkaç Bakanlık'ın yetkililerince sahadan görüş alınmadan masada görüşülmekte, meslek örgütümüze fikri dahi sorulmamaktadır” dedi.
NEDENİ VETERİNER HEKİMLİK HİZMETLERİNDEKİ AKSAMA
Koçak, “Kuduz başta olmak üzere, çok sayıdaki zoonotik hastalığı veteriner hekimler hayvanlarda önleyerek, toplum sağlığını korurlar. Şu anda ülkemizde bu konuların gündem olmasının nedeni ‘’veteriner hekimlik hizmetlerindeki aksama’’, veteriner hekimlik hizmetlerinin aksamasının nedeni de ‘’özerk bir veteriner hekimlik otoritesinin olmayışı, yeterince veteriner hekimin koruyucu hekimlik konusunda görevlendirilmemesi’’dir. 28 Eylül dünyada ‘’kuduz hastalığı’’ konusunda farkındalık yaratmayı amaçlamış bir gündür ve bu sene teması ‘’Hepimiz birimiz için, Tek Sağlık hepimiz için’ ’olarak belirlenmiştir. Yani, uzun zamandır, hayvanların hak ettiği sağlıklı ve refah içinde bir yaşam ile toplum sağlığı ve refahı için savunduğumuz Tek Sağlık yaklaşımını konuşmanın tam zamanı. Veteriner Hekimler 1842’den beri hayvanları & insanları, zoonozlara karşı güvende tutmak için çalışmaktadır” açıklamalarında bulundu.
HER YIL KUDUZ AŞISI YAPILMALI!
Başkan Koçak açıklamasında şu ifadelere yer verdi, “Kuduz ve diğer bulaşıcı hastalıklara karşı aşıların üretimi ve kullanılması "etkin korunma" için çok ama çok önemlidir. Köpek ve kedilerin her yıl aşılanması kuduz hastalığın insanlara bulaşının engellenmesi açısından önemlidir. Beslediğimiz kedi ve köpeklere her yıl kuduz aşılarını yaptırarak hayvanlarımızı, kendimizi ve toplumu kuduzdan koruyabiliriz. Kuduz hastalığının öldürme oranı %99.9 dur. Ancak sevindirici olan bu hastalığın bir aşısının olmasıdır. Aşılamayla %100 korunursunuz. En iyi tedavi hastalığa karşı tedbir almaktır”
#KuduzlaMücadeledeVeterinerHekimlerle işbirliği yapınız…
İlginizi Çekebilir