Konkordato başvuruları ve alacak sigortası
KonyaSon bir yıl içerisinde, şirketlerin konkordato taleplerinde ciddi bir artış bulunmakta. Konuyla ilgili Birlikte İleri Derneği Genel Başkanı Latif Cem Baran, gazetemize özel açıklamalarda bulundu
Av. Baran, “2024 yılının ilk 6 aylık döneminde, binin üzerinde şirket konkordato başvurusunda bulundu, bu şirketlere mühlet verildi. Ayrıca, 55 şirket için iflas kararı alındı. Aynı dönemde, 10.000’den fazla şirket tasfiye kararı aldı. Bir diğer yandan, geri ödenmeyen çeklerde de endişe verici bir artış var. 2024’ün ilk yarısında 70 milyar TL’ye yakın çek tutarı karşılıksız çıktı.
Karşılıksız çeklerin, ibraz edilen çeklere oranı ise bir önceki yıla göre bir hayli yükseldi. Bu durum özellikle KOBİ’leri zor bir duruma sokuyor. Küçük ve orta ölçekli işletmeler, sattıkları malın bedelini alamadıklarında büyük mali sıkıntılarla karşılaşıyor” dedi.
Aynı zamanda konkordato bilirkişisi de olan Baran şunları ekledi: “Alacaklarını tahsil edemeyen KOBİ’ler için bir çıkış kapısı var”
ALACAK SİGORTASI
“Devlet destekli alacak sigortası, özellikle KOBİ’ler için önemli bir güvence sunuyor” ifadelerine yer veren Baran, “Bu sigorta sistemi, vadeli satış yapan KOBİ’lerin, alacaklarını tahsil edememeleri durumunda devreye giriyor ve sigortalı alacakları ödeyerek işletmeleri koruma altına alıyor. Örneğin; bir KOBİ, 100 milyon TL’lik mal sattığı bir şirketin konkordatoya gitmesi veya iflas etmesi durumunda, alacak sigortası sayesinde bu tutarı sigortadan tahsil edebiliyor. Devlet destekli olduğu için primler makul seviyelerde tutuluyor ve bu sistem Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Türk Reasürans tarafından yönetiliyor. Alacak sigortasının en önemli teminatlarından biri, konkordato, iflas ve tasfiye gibi durumlarda sigortanın hızlı bir şekilde devreye girmesi. Konkordato süreçleri uzun sürdüğü için, sigorta en geç dört ay içinde alacağı ödüyor. İflas ve tasfiye kararı durumunda ise bu süre bir aya iniyor. KOBİ’ler, bu sigortadan yararlanmak için mal sattıkları şirketlerin bilgilerini sigorta sistemine veriyor. Bu firmalar analiz edilerek, riskler değerlendiriliyor ve uygun görülen firmalar için sigorta teminatı veriliyor. Böylece alacakların tahsil edilememe riski en aza indirilmeye çalışılıyor.” diye konuştu.
KOBİ’LERİN SONU DA FARKLI OLMAYABİLİR
KOBİ’lerin sorunlarına yalnızca ışık tutmakla kalmayıp onlara bir çözüm önerisi de sunan Baran sözlerini şu şekilde noktaladı: “Mevcut ticari durum içerisinde ayakta kalmaya çalışan KOBİ’ler mutlaka kendilerini güvence altına almak için alacaklarını sigortalatmalı. Aksi takdirde KOBİ’lerin sonu da tasfiye edilen şirketlerden farklı olmayacak”
İlginizi Çekebilir