© Konya Postası 2021

KONYA HAREKETE GEÇMELİ

Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremlerin ardından özellikle 2000 yılı öncesi yapılan binalarda deprem dayanıklılığı tartışılmaya başladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca vatandaşların depreme dayanıklı konutlarda oturması amacıyla 23 yılda, 1 milyon 66 bin 987 bin bina denetlendi, 480 bin binanın denetimi ise devam ediyor. 1999 Marmara Depremi'nin ardından 2001'de yürürlüğe giren Yapı Denetimi Hakkında Kanun, ilk olarak deprem açısından kritik önem taşıyan İstanbul, Kocaeli, Ankara, İzmir, Sakarya'nın yer aldığı toplam 19 ilde uygulamaya alındı.

Konya’da da olası bir depremde mevcut yapı stoku envanterine ilişkin açıklamalarda bulunan Konya Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Kamanlı, üniversite olarak yapı stoklarının denetlenmesinde her türlü çalışmaya hazır olduklarına dikkati çekti.

TESPİTLERİN YAPILMASI GEREKİYOR

Prof. Dr. Kamanlı, “Cumhurbaşkanımızın depremde söylediği gibi depremde yıkılan binaların yüzde 95’i 2000 yılı öncesi binalar. Dolayısıyla bu gerçek Konya’da da var, yapı stokumuzun büyük bir kısmı 2000 yılı öncesi. Bu anlamda Konya Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri, üniversitelerin inşaat mühendisleri bölümüyle bir hazırlık yaparak, yapı envanterine katkı sunma amaçlı bir önlem alarak binaların incelenmesi noktasında bir çalışma başlattı ancak vatandaşlar buna rağbet göstermedi. Kişiler bağımsız olarak gelip yaptırıyor ama çok ciddi bir yol aldığımızı düşünmüyorum. Bu yüzden acilen özellikle Konya’da bu durum mecbur kılınarak 2000 öncesi yapı stokumuzun büyük bir kısmını mevcut durumlarının tespitinin bir an önce yapılması gerekiyor” dedi.

KTÜN DEPREME KARŞI İŞ BİRLİĞİNE HAZIR

“Bir deprem gerçeği var, bu deprem gerçeği ile birlikte yaşayacağız” diyen Prof. Dr. Kamanlı, “Deprem öldürmüyor kötü bina öldürüyor. Kötü malzeme, kötü işçilik, kötü proje hepsi birleştiği zaman bir de deprem riski varsa da zaten kaçınılmaz son oluyor. Konya Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği olarak hem yöresinin hem de ülkesinin bu deprem gerçeği karşısında her türlü iş birliğine, bilgi birikimini aktarmaya hazır olduğunu söyleyebilirim” diye konuştu.

ZAFER’DE DURUM CİDDİ!

Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Şükrü Arslan, “Konya’da mevcut yönetmelikler çıktıktan sonra yapılan binalar için değil ama 2018 yılında değişen deprem yönetmeliğimiz var, yapı yönetmeliğimiz var. Bir de çok eski yapılarımız var. Konya merkezde Zafer bölgesine bakıldığı zaman yaklaşık 70 yıllık binalar bile bulunuyor. Aslında olması gereken bu tarz yapıların denetlenerek, kontrol edilerek mevcut yönetmeliklere uyup uymadığı, sağlamlık testi yapılarak bunun testten geçip geçmediğinin kontrol edilmesi ve buna göre uygun olmayanların kentsel dönüşüm kapsamında ivedilikle dönüştürülmesi gerekiyor” dedi.

“KÖTÜ BİR YERLEŞİME SAHİBİZ”

“Jeoloji Mühendisleri Odası olarak hep söylüyoruz, Konya ovasında, Konya kapalı havzasında zemin yumuşak ve kötü bir yerleşime sahip durumdayız” diyen Başkan Arslan, “Yerleşim alanımızda yapılan yapıların veya eskiden kalmış yapıların ömrünü doldurup doldurmadığı, bölgedeki 3 potansiyel fayların üreteceği depreme dayanıklı olup olmadığını tespit amaçlı bu yapıların mutlaka kontrol edilmesi, belli periyodik aralıklarla da takip edilmesi gerekmektedir. Bu hem orada yaşayan vatandaşlar için hem de depreme dayanıklı Konya için olmazsa olmaz şartlardan biridir” şeklinde konuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER