Konya hibe desteğinde zirvede
KonyaTarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Konya İl Koordinatörlüğü Koordinatörü Yavuz Uysal, Konya’nın hibe desteğinde ikinci sırada olduğunu açıkladı
Uysal, Konya’da gerçekleştirilen hibe destekleri ile ilgili bilgi vererek, “AB Katılım Öncesi Yardım aracı Kırsal Kalkınma hibelerini (IPARD) 2011 yılından bugüne Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu üzerinde yatırımcılara kullandırıyoruz. Türkiye genelinde Konya ilinin de içinde olduğu 42 ilde bu hibeler kullandırılmaktadır” dedi.
KADIN VE GENÇLERE POZİTİFLİK AYRIMCILIK
Uysal, “Tarım ve hayvancılık başta olmak üzere kırsalda 16 sektördeki yatırımlara %50-%70 arasında hibe verilmektedir. (Süt, kırmızı et ve kanatlı yatırımları, et-süt işleme ve pazarlama yatırımları meyve-sebze depolama ve paketleme, su ürünleri, arıcılık, tubbi-aromatik bitkiler, seracılık, yerel ürünler, zanaatkarlık, kırsal turizm, yenilebilir enerji) IPARD hibelerinde kadın ve gençlere pozitif ayrımcılık yapıyoruz. Kadın yatırımcılara sıralamada ilave puan vererek projelerini ön plana çıkartıyoruz. 40 yaş altı genç yatırımcılara hayvancılık tedbirinde ilave %5 hibe sağlıyoruz” ifadelerini kullandı.
KONYA’YA DEV YATIRIM
“Konya 42 il içinde en fazla hibe ödediğimiz 2. İldir” diyen Uysal, “Toplam 1465 projeye 822,50 Milyon TL hibe sağlandı. Bu hibenin 698,50 Milyon TL'si ödendi, 124 Milyon TL'yi ödeyeceğiz. Bu hibeler sayesinde 1713,40 Milyon TL yatırım yapıldı. Konya iline; 157 süt üretim tesisi, 73 besi çiftliği, 21 süt işleme tesisi, 27 süt toplama merkezi, 22 kırmızı et işleme tesisi, 1 kanatlı et işleme tesisi, 2 su ürünleri işleme tesisi, 31 meyve-sebze işleme, soğuk hava deposu, 1013 bitkisel üretim, işleme ve pazarlama projesi, 20 arıcılık projesi, 11 zanaatkarlık ve katma değerli ürünler projesi, 6 kırsal turizm tesisi, 7 makine parkı, 74 yenilenebilir enerji tesisi, kazandırılmıştır” şeklinde konuştu.
İlginizi Çekebilir