Konya örnek bir il
Konyaİnşaat ve Mühendisler Odası Konya Şube Başkanı RifatYüzbaşıgil, 17 Ağustos Marmara Depremi’nin ardından devletin yasal olarak aldığı Yapı Denetim Kanunu’nun ülke olarak büyük bir atılım olduğunu ve kişilerin can güvenliğini sağlayacak bir dönüm noktası olduğunun altını çizdi.
“BİR DÖNÜM NOKTASI OLMUŞTUR”
Konya İnşaat ve Mühendisler Odası RifatYüzbaşıgil, 17 Ağustos Marmara Depremi sonrasında devletin koymuş olduğu ve kişilerin can güvenliğini sağlayacak olan Yapı Denetim Kanunu’nun yaşanan deprem sonrasında çok önemli bir dönem noktası olduğunun altını çizdi. Başkan RifatYüzbaşıgil, “Yapı Denetim Kanunuyla şuan bütün illerde Türkiye genelinde yaygınlaştırıldı. Çıkarılan bu kanunla yapıların daha güvenli daha dayanıklı olmasını sağlıyor” açıklamasında bulundu. Başkan RifatYüzbaşıgil, Yapı Denetim Kanunu’nun yaşanan büyük deprem sonrasında alınan en önemli tedbirlerden biri olduğunu vurgularken şu şekilde açıkladı: “ Yapı Denetim Kanunu 17 Ağustos Marmara Depremi’nden sonra alınan en büyük atılımlardan biridir. İlk önce pilot illerde uygulanmaya başlandı. Daha sonra ise tüm Türkiye genelinde uygulandı”.
“EN ÖNEMLİ ATILIMLARDAN BİRİSİ”
Konya’nın deprem konusunda çok hassas bir çalışmada bulunduğunu bu deprem konusunu çok önemsediğini belirtti. Başkan RifatYüzbaşıgil, “Konya aslında Yapı Denetim Kanunu’ndan önce odamızın kanalıyla (İMO) Konya Şubesi olarak bu konuda çalışmalarımızın başlattık. Odamızın çalışmalarıyla binalardan alınan örneklerle Yapı Denetim Yasası’ndan önce başlamıştır. Bu bakımdan Konya İli örnek bir il olmuştur” ifadesini kullandı.
PERFORMANS ANALİZİ
(İMO) Konya Şubesi Başkanı RifatAtaiyiner, Yapı Denetim Kanunu’nun çıkmasıyla binalarla ilgili performans analizlerin üniversitelere ve inşaat ve mühendisler odalarına müracaat edilmesi sonucunda yapıldığı vurguladı. Başkanı RifatAtaiyiner, ”Binaların depreme dayanıklı olup olmaması konusunda üniversiteler olsun odamız olsun müracaat edildiği halinde gerekli uzmanlarca binalardan lümene alınarak bina hakkında değerlendirme yapılır. Değerlendirme yapılırken mimar projelerini incelemek suretiyle binayı yerinde incelenerek bir rapor hazırlanır. Bu raporlara göre da binanın durumu her hangi bir güçlendirme gerekip gerekmediği bunlarla ilgili sonuç değerlendirmesi yapılır” dedi.
“GÖZ ANALİZİ İLE ANLAMAK ÇOK ZOR”
Göz analizinde binada sorun olup olmadığınıngörülür bir şekilde anlama olanağının çok düşük olduğunun altını çizen Başkan RifatYüzbaşıgil, “Bir binanın dıştan bakılarak sağlamlığını anlama ihtimaliniz çok düşüktür. Ancak deprem sonrası durumunu ilk elden görmeniz durumunda oluşan çatlakların tespitlerindeki tecrübeyle kanat getirilebilir, fakat daha doğru veya sağlıklı bir tespit için uzman bir kişinin gelip binayı baştan aşağı inceleyip ve de binadan beton numuneleri aldırarak basınç testinden çıkan sonuçları değerlendirmesi sonucu kesin bir sonuç ortaya çıkabilir. Gözle görülür ölçme dediğimiz binadaki çatlıklar olsun blokların sağlamlığı olsun ancak öyle olur. Ama esas olan hesapların incelenmesi önemlidir” açıklamasında bulundu.Yapılan testler sonucunda bilir kişinin hazırladığı rapor çok önemli söyleminde bulunan Başkan RifatYüzbaşıgil, bilir kişi yapılan testler sonucunda bina güçlendirme ile kurtarılmaması sonucunda bina güvenlik tedbirleri alınarak yıkıldığını söyledi.
(Mustafa Şenol)
İlginizi Çekebilir