© Konya Postası 2021

Konya yine mi unutuldu?

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı sebze ve meyve ticaretinde altyapı eksikliklerinin giderilmesi için yeni bir teşvik paketi hazırlarken pakete dahil edilecek iller arasında Konya’nın yer almayacağının öğrenilmesi tepkilere neden oldu

Toplam tarım alanı bakımından Türkiye’de birinci sırada yer alan Konya; elma, armut, vişne, kiraz, beyaz kiraz, çilek, üzüm, havuç vb. sebze ve meyve üretiminde de ilk sıralarda yer almasına rağmen tarımsal ürünlerin ticaretine dönük teşviklerde hep unutuluyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın enflasyon hedeflerine ulaşılamamasının en önemli sebebinin gıda fiyatları olduğuna dikkati çekmesi üzerine harekete geçen Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ürünlerin tarla ve pazar fiyatları arasındaki makası daraltma amacıyla yeni bir teşvik paketi hazırlıyor. 17 ilde uygulanması düşünülen bu yeni teşvik paketinde Konya’nın dışlanması ise tepkilere yol açtı.

SEBZE-MEYVE ÜRETİCİLERİ ÜZÜLÜYOR

Tarımın başkenti Konya’da hem tarımsal faaliyetlere yönelik altyapı yatırımları gerçekleştiren yatırımcıların hem de üreticilerin moralinin, teşvik kapsamına bir türlü girememe ve sürekli dışlanma sebebiyle bozulduğu ifade ediliyor. Bu kararların Konya’ya ve Konya tarımına yönelik siyasi bir yaptırım anlamına gelmeye başladığını ifade eden üreticiler ile meyve-sebze ticaretiyle uğraşan yatırımcılar, “Konya birçok üründe Türkiye ortalamalarının çok üzerinde üretim yapan bir il. Elma, kiraz, vişne, havuç, üzüm vb. ürünlerde Konya’nın bu üretim kapasitesi ortada. Bu üretimin pazarlanmasına yönelik altyapı eksikliklerinin giderilmesi gerekirken, ısrarla buna dönük verilen teşviklerden uzak tutulmamız, hatta dışlanmamız bizi üzüyor” şeklinde konuştu. Konya’da birçok iyi tarım ve organik tarım uygulaması kapsamında sebze ve meyve üretildiğine, 11 ay örtü altı üretim yapılabildiğine işaret eden üreticiler, Konya’nın sebze-meyve ticaretine dönük yeni teşvik paketine alınması gerektiğini belirttiler.

TEŞVİK PAKETİ NELER İÇERİYOR?

250 bin lira ile 2 milyon lira arasında değişen teşvikler kapsamında, bu alandaki yatırımların azami yüzde 75'inin karşılanacağını belirten Bakan Tüfenkci, söz konusu piyasadaki aracı sayısının azaltılmasına yönelik pilot uygulamanın da başlatıldığını belirtti. Lojistik yatırımların hızlandırılması yönünde önemli adımlar atıldığına dikkati çeken Tüfenkci, bu çerçevede soğutma üniteleri, soğuk hava depoları, kurutma, temizleme, ayıklama, paketleme üniteleri ve bunlara ilişkin makine ve ekipman alımlarına teşvik uygulanabileceğini aktardı.

HANGİ İLLERDE UYGULANACAK?

Tüfenkci, "Amasya, Antalya, Aydın, Balıkesir, Burdur, Bursa, Çanakkale, Diyarbakır, Isparta, İzmir, karaman, Malatya, Manisa, Mersin, Muğla, Nevşehir ve Samsun olmak üzere 17 ildeki yatırımların teşvik kapsamına alınmasını planlıyoruz. Ayrıca, 250 bin lira ile 2 milyon lira arasında değişen teşvikler kapsamında, yatırımların azami yüzde 75'i karşılanacak" diye konuştu. (Murat GÜZEL)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER