© Konya Postası 2021

Konya'da 5 bin yıllık tarihi köy

Konya'nın Selçuklu İlçesine bağlı olan Sille, ilker çağdan günümüze kadar tarihi olarak neler yaşadı? Günümüz Sille'sinde gezilebilecek yerler nerelerdir?

Sille'nin ilk yerleşim yeri, tarihi Neolitik Çağ'a uzanmakta. Yunan mitolojisinde ilk olarak Silen ismini almış. Daha sonra kayan ve çoşarak köpüren akan su anlamına gelen Silenos ismini almış. Roma ve Bizans dönemindeyken Sille, Kudüs yolu üzerinde yer aldığı için önemli bir dini merkez. Selçuklu döneminde olduğu gibi Osmanlılar devrinde de tarihi İpek ve Baharat yolları üzerinde olduğu için Sille her daim önemli bir yer olmuş. 
1907 yılına ait arşivlere göre Sille'nin 13 mahallesinde Müslüman ve Gayrimüslümler birlikte yaşamış. Karataş ve Ak mahallede yalnız Müslüman, Kilise-i Kebir mahallesinde ise yalnızca Hristiyan topluluk yaşamış. Sille'nin nüfusu Cumhuriyet öncesinde 18 bin kişiye ulaşmış. 
1923 yılında yaşanan mübadele esnasında buradaki Hristiyan inancına sahip nüfus Yunanistan'a gönderilmiş. Sille'ye de Kozana ve Florina bölgelerinden Müslüman nüfus getirilmiş. Cumhuriyet döneminden 1980'nin Aralık ayına kadar nahiye merkezi olma konumunu uzun yıllar süren Sille'nin belediye örgütü kaldırılmış ve Sille Konya il merkezine bağlanmış. Bugün Sille, Selçuklu ilçesi sınırları içinde Subaşı ve Ak mahalle adıyla iki mahalle olarak yer alır. 

Özgün yapısı son yıllarda zarar görse de günümüzde köy ve çevresi SİT alanı olarak kabul edilip koruma altındı.
Sille, son dönemlerde yapılan restorasyonla rengarenk ve gezilmeye değer bir yer haline geldi. Sille'ye özel araçla gidilmek istendiğinde 20 dakikada ulaşım sağlanabilir. Toplu taşıma tercih edildiğinde ise merkez durağından geçen 64 numaralı otobüsle yarım saatte ulaşım sağlanır. Ayrıca Selçuklu Belediye'sinin ücretsiz servisiylede Konya otogarından kalkan araçla ulaşım sağlanabilir. 
Sille tarihinden kalma birçok tarihi mekân var. Bu mekânlar; Gevale Kalesi, Aya Elaenia, Koimesis Tes Panagias Kilisesi, Ak (Hacı Ali Ağa) Hamımı, Şeytan Köprüsü, Karataş Camii, Ak Camii, Çay Camii, Subaşı Hamamı ve Sille Barajı Parkı gibi tairihi alanlar. Şuan da biraz da olsa restore edilmiş haliyle ziyaretçilerine kapılarını açıyor. 

Sille'nin tarihi mekânlarıyla birlikte restore edilmiş cıvıl cıvıl çarşısı da ziyaretçilerini memnun ediyor. Kahvaltı yapıp yemek yedikten sonra çayınızı ve kahvenizi içebileceğiniz buram buram tarihi bir alan sizleri bekliyor. (Hamide YILDIRIM - Rümeysa İSPİR) 

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER