© Konya Postası 2021

KONYA’DA BİRLİK MESAJI VERDİLER

Teravih namazından sonra Kültürpark’ta düzenlenen Rahmet Akşamları programında Türkiye’de şarkılarıyla sevilen Grup Tillo yer aldı. Birlik ve bütünlük üzerine yazılmış şarkılarıyla bilinen gruba Konyalı vatandaşlar büyük ilgi gösterdi

Diyarbakırlı olan Grup Tillo Rahmet Akşamları programında Konyalı vatandaşları coşturdu. Birlik, bütünlük, dini konularda şarkı, ilahi ve türküler söyleyen Grup Tillo’ya Konyalı vatandaşlarda cep telefonlarının fenerlerini açarak ve sık sık alkışlayarak eşlik oldu.

‘800 YILDIR İLİMİN BİTMEDİĞİ YER: TİLLO’

Vatandaşlar arasında Tillo’nun merak edildiğini ve Tillo’nun Siirt’in bir ilçesinin ismi olduğunu ifade eden Grup Tillo’nun kurucusu olan Mustafa Kadaş, bu ilçenin Türkçe isminin Aydınlar olduğu bilgisinin verdi. Tillo ilçesinde yüzyıllardır hep alimlerin yetiştiğini söyleyen Kadaş, Grup Tillo’nun da bu ilçe ile bir gönül bağının bulunduğunu söyledi. Kadaş, “Sadece ilim ve medreseleriyle tanınan bir beldedir burası. 800 yıldır dünyada ilim tahsilinin kesilmediği tek belde aynı zamanda Tillo İbranice bir kelimedir ve Türkçe karşılığı da yüksek ruhlar anlamındadır. Biz grup olarak Diyarbakırlıyız ama Tillo’ya olan muhabbetimiz bu ismi koydurdu” dedi. Grup isminin Tillo olmasında vatandaşları etkisi olduğunu anlatan Mustafa Kadaş, grubun ilk isminin Grup Rahmet olduğunu, sürekli Tillo’ya gidip gelmeden dolayı vatandaşların kendilerine ‘Grup Tillo geliyor’ demelerinden dolayı bu ismin kaldığını belirtti.

‘BÜTÜNLÜK VE KARDEŞLİK ÜZERİNE ŞARKILARYAZIYORUZ’

Asıl mesleğinin mobilya imalatı olduğunu grubun diğer üyelerinin de atölyede çalışan kişiler olduğunu kaydeden Kadaş, grubun kurulmasına ilişkin şunlara değindi: “Çalışırken arada arkadaşlarla dolapların arkasına vurarak ritim tutup ilahi söylerdik. Biz zaten dergah kültüründen yetişmeyiz. Atölyede beraber söylerken bazen de kendimize grup marangoz gibi isimlerde söylüyorduk. Grubun kuruluşu atölyenin içinden başladı ve 1990 yılından beri devam ediyoruz” diye konuştu. 2015 yılına kadar tasavvuf müziği ile ilgilendiklerini ancak 2013 yılından sonrada şarkılarını kardeşlik ve bütünlük üzerine yazdıklarını anlatan Kadaş, “Türkiye’de çoğalan terör olayları var ve birileri bizleri ayrıştırmaya çalışıyor. Doğusu, batısı Türk’ü Kürdü gibi ayrımcılık yoktur. Biz sorumluluk hissediyoruz ve eserlerimizi birlik ve bütünlük üzerine yazmaya başladık. 1 Kasım 2015 seçimlerinden sonrada Türkiye’m gibi daha milli şarkılara yöneldik ve halkımızda bunu talep ediyor zaten” şeklinde konuştu.

‘RAMAZAN’DA BİRKAÇ KERE GELEBİLİYORUM’

Kulu’da yaşadığını ve hafta sonlarında Konya merkeze geldiğini ifade eden Mesut Acağal, Ramazan ayının güzel geçtiğini söyledi. Rahmet Akşamları programının da devam etmesi gerektiğini kaydeden Acağal, “Ramazan ayında birkaç sefer gelebiliyorum ama burası birlik ve bütünlük açısından çok güzel bir yer olmuş. Kardeşliği, birliğimizi her zaman bir üste çıkartıyor. İnşallah Allah’ım bu ayların rahmet ve bereketini insanlara nakşeder ve huzurlu bir şekilde ibadetlerimizi yaparız” ifadelerini kullandı.

 

‘KARDEŞLİK VE PAYLAŞMA ÖNE ÇIKMALI’

Ramazan ayının gelmesiyle rahmet ve bereketin arttığına vurgu yapan Melek Karaburun, bu ayda kardeşliğin ve paylaşmanın öne çıkarılması gerektiğini söyledi. İnsanların bu ayda daha fazla birbirine kenetlenmesi gerektiğini söyleyen Karaburun, “Düzenlenen Rahmet Akşamları etkinlikleri de bizleri daha fazla etkiliyor ve ramazan ayı içerisinde bizleri biraz daha fazla motive etmeye yarıyor” ifadelerini kullandı. Karaburun, etkinliklerin gelecek yıllarda da devam etmesini istedi.

‘KONYA’DA MANEVİ ATMOSFER YÜKSEK’

Teravih namazından sonra yapılan Rahmet Akşamları programını sevdiğini ve herkesin programa katıldığını belirten Behzat Atmaca, “Program merkezde düzenlendiği için vatandaşlarımızın gelme imkanı oluyor. Burada zamanlarını geçiriyorlar. Ramazan ayını değerlendirecek olursak, Konya’da manevi atmosferi yüksek şekilde yaşanıyor. Aslında bu programın diğer illerimize de örnek olması gerekiyor” sözlerini kullandı. Atmaca, etkinlikler düzenlenirken hava şartlarına dikkat edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.  

‘TOPLUM GÜL BAHÇESİ GİBİ AÇIYOR’

Ramazan Ayı’nın vatandaşlarda ayrı bir hava uyandırması gerektiğini ancak bu konuda bazı eleştirilerinin olduğunu kaydeden Murat Olgun, Rahmet Akşamları programlarından çok memnun olduğunu ifade etti. Programlarının devam etmesi gerektiğini aktaran Olgun, “Havaların serin olması nedeniyle oruç ibadetimiz rahat geçiyor. Tabi ki Allah’ımız bir de sabır nasip edince daha da kolaylaşıyor” dedi. Düzenlenen etkinliklerle ilgili Olgun, toplumun gül bahçesi gibi açtığını söyledi.

‘GEZ DÜNYAYI GÖR KONYA’YI’

Toplumun yıllar içerisinde değiştiğini anlatan İrem Çiğdem Karaburun, Türk insanının paylaşmak ve birlik olmaktan vazgeçmemesi gerektiğini söyledi. Ramazan ayında bu duyguların daha fazla pekişmesini isteyen Karaburun, “Rahmet Akşamları programlarında insanlarımızın sosyalleştiğini ve birbiriyle kaynaştığını düşünüyorum. Bu sayede Ramazan ayının akşamları da daha rahat geçiyor” dedi. ‘Gez dünyayı gör Konya’yı’ sözünü hatırlatan Karaburun, bu sözün önemli olduğunu ve unutulmaması gerektiğini kaydetti.

‘PROGRAMIN DEVAMINI UMUT EDİYORUZ’

Konya Büyükşehir Belediyesi’ne düzenlenen programlar için teşekkür eden Mesut Üçer, gündüz ibadetlerin yapıldığını akşamda bu etkinliklerin olmasının eski Ramazanları hatırlattığını söyledi. Üçer, “Bu programların bir şekilde devam etmesini umut ediyoruz. Her akşam gelmeye çalışıyoruz. Ramazan Ayı’da geçtiğimiz yıllara oranla bu sene daha iyi geçiyor. Havaların serin olması bunu büyük ölçüde etkiliyor. Geçen sene biraz daha sıcaktı” dedi.(Mustafa KARAKAYA)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER