Konya’dan dev havuç ihracatı
KonyaKonya, havuç üretiminde Türkiye’de önemli bir yere sahip.
Tarım kenti olarak bilinen Konya, havuç ihracatında da liderliğini sürdürüyor. Türkiye genelinde üretilen havuçların %67,2’si Konya tarımında yetişmekte. TÜİK 2023 verilerine göre; Türkiye havuç üretiminde 136.627 dekar alanın 77.660 dekarı Konya’da. Uzmanların yapmış olduğu istatistiklere göre Türkiye’de havuç ekili arazinin %56,8’i, Türkiye’de üretilen havucun ise %67,1’i Konya ili tarafından karşılanıyor.
Ereğli de mor havuç, Çumra-Kaşınhanı’nda ise sofralık havuç üretiminde önemli üretim merkezleri içerisinde. Üretimin dört mevsim devam ettiği Konya’da üretim illerde %60 oranında artış gösteriyor. Yaz aylarında ihracata yönelik, kış aylarında ise iç pazara yönelik üretim düzenli olarak devam ediyor. Bölge de yetiştirilen havuçların %40’ı ihraç edilmekte. Üretimdeki artışa paralel olarak, ihracat oranında da artış görülüyor.
Türkiye’nin 2023 yılı havuç ihracatı 26,5 milyon dolar iken Konya bunun yaklaşık %60’ını karşılıyor.
İlginizi Çekebilir