© Konya Postası 2021

Konya’nın biyoenerji potansiyeli yüksek

İki milyonu aşkın nüfusa sahip Konya’nın gerek tarımsal ve hayvansal üretim bakımından gerekse kentsel atıklar bakımından biyoenerji potansiyelinin yüksek olduğu ifade ediliyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerinden derlediğimiz bilgilere göre, 2017’de nüfusu 2 milyon 130 bin 544’e ulaşan Konya’da yaklaşık 14 milyon hayvan bulunuyor. Bu hayvanların yıllık atık miktarı ise 10 milyon tona yaklaşıyor. Hayvansal atıklardan elde edilebilecek biyogazı yıllık petrol eşdeğerinin ise 80 bin TEP’e denk geldiği tahmin ediliyor. Konya’nın yıllık bitkisel üretim miktarı ise 12 milyon ton bitkisel atık miktarı ise 13 milyon ton. Bitkisel atıkların enerji eşdeğeri ise bir buçuk milyon TEP. Konya’da yılda yaklaşık 800 bin ton katı atık oluşurken organik atıklardan elde edilen biyogazın yıllık petrol eşdeğeri 60 bin TEP olarak hesaplanıyor. Tüm atıkların yıllık enerji eşdeğeri de 2 milyon TEP’e yaklaşıyor. Konya’da halen biyodizel ve biyoetanol işleme lisansı sahibi birer firma bulunurken biyokütle kaynaklı elektrik üretim santrali sayısı ise 3.

BELEDİYE KATI ATIKTAN ELEKTRİK ÜRETİYOR

Büyükşehir Belediyesi Aslım Katı Atık Depolama Sahası’nda özel bir firma aracılığıyla kurduğu “Deponi Gazından Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi” aracılığıyla 100 bin nüfusa sahip bir şehre yetecek miktarda elektrik üretiyor. 4 üniteden oluşan Çöpten Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi’nin toplam kapasitesi saatte 6 megavat. Büyükşehir Belediyesi bu santralin yanı sıra geçtiğimiz günlerde Karaman Yolu üzerinde, Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi’nin yanında 1 milyon 720 bin metrekarelik bir alandan oluşan Katı Atık Yönetim Alanı’nda da katı atıkların bertaraf edilip elektrik enerjisi elde edilmesi için de ihaleye çıkmıştı.

ÇUMRA ŞEKER’DE BİYOETANOL ÜRETİLİYOR

Çumra Şeker Fabrikası’na entegre olarak kurulan 4 milyon litre/yıl üretim kapasiteli Biyoetanol Tesisi şeker pancar melasından, doğrudan pancardan veya şekerden üretim yapabilecek şekilde tasarlandı. Tesiste üretilen biyoetanol araçlarda yakıt harmanlama ürünü olarak kullanılmakta matbaacılık sektöründe değerlendirilebiliyor.

BİYOGAZ

Biyogaz organik maddelerin (hayvansal atıklar, bitkisel atıklar, şehir ve endüstriyel atıklar) oksijensiz şartlarda biyolojik parçalanması (anaerobik fermantasyon) sonucu oluşan ağırlıklı olarak metan ve karbondioksit gazıdır. Biyogaz teknolojisi ise organik kökenli atık/artık maddelerden hem enerji elde edilmesine hem de atıkların toprağa kazandırılmasına imkan vermektedir. Türkiye'nin hayvansal atık potansiyeline karşılık gelen üretilebilecek biyogaz miktarının 1,5-2 milyon ton eşdeğer petrol (MTEP) olduğu tahmin edilmektedir.

BİYODİZEL

Biyodizel ulaştırma sektöründe dizel yakıtı yerine kullanıldığı gibi, konut ve sanayi sektörlerinde de fuel oil yerine kullanılabilecek bir yakıttır. Biyodizel, tarımsal bitkilerden elde edilmesi nedeniyle, fotosentez yolu ile CO2'i dönüştürüp karbon döngüsünü sağladığı için, sera etkisini arttırıcı yönde etki göstermez. Biyoetanol, hammaddesi şeker pancarı, mısır, buğday ve odunsular gibi şeker, nişasta veya selüloz özlü tarımsal ürünlerin fermantasyonu ile elde edilen ve benzinle belirli oranlarda harmanlanarak kullanılan alternatif bir yakıttır. Ulaştırma sektöründe benzin ile karıştırılarak, küçük ev aletlerinde, kimyasal ürün sektöründe kullanılan biyoetanol, yakıtın oksijen seviyesini arttırarak, yakıtın daha verimli yanmasını sağlar, egzoz çıkışındaki zararlı gazları azaltır, kanserojen maddelerin çevreci alternatifidir, egzoz emisyonlarını azaltır.3 milyon tonu benzin tüketimi olmak üzere toplam 22 milyon ton akaryakıt tüketimi olan ülkemizde 160 bin ton biyoetanol kurulu kapasitesi bulunmaktadır.Gıda tarımına elverişli alanların biyodizel ve biyoetanol üretimine ayrılması ve bu şekilde gıda güvenliği açısından küresel bir risk oluşturması hususu biyoyakıt tarımının en çok eleştirilen yönü olmaktadır. (Murat GÜZEL)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER