Konya’nın rekabet gücü ‘kardeş şehir’lerle artıyor
KonyaSon 10 senede Konya’nın uluslararası tanınırlığı artarken Büyükşehir Belediyesi imzaladığı kardeş şehir protokolleriyle bu tanınırlılığı pekiştiriyor. Kardeş şehir protokolleri sayesinde Konya’nın uluslararası platformlarda daha önemli, güçlü bir yer edinerek dünyadaki birçok önemli platformda Türkiye’yi temsil eder hale geldiğini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, “Şehrimiz, artık dünyanın önde gelen şehirleri ile rekabet ediyor” dedi
Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Birliği (UCLG) Dünya Teşkilatı’nda Eş Başkan olarak, yine Dünya Tarihi Şehirler Birliği, İslam Başkentleri ve Şehirleri Birliği, Dünya İpekyolu Şehirler Birliği gibi 18 ulusal ve uluslararası teşkilatın yönetim organlarında yer alan Konya’nın 48 kardeş şehirle ilişkilerini sürdürdüğünü belirten Büyükşehir Belediye Başkanı ahir Akyürek, “Konya, istikrarlı gelişimini sürdürüyor. Son yıllarda Avrupa ve dünyada alınan ödüller bunu gösteriyor. Konya’nın şehircilik adına sosyal-kültürel ve fiziki gelişmesiyle yaşam kalitesinin yükseltilmesi için yaptığı çalışmalar Avrupa İş Konseyi tarafından ödüllendirildi. Finansal Times FDI Dergisi tarafından Geleceğin Avrupa Kenti seçildi. İrlanda’da yapılan Dünya Fakirlikle Mücadele organizasyonunda Sosyal Kart örnek olarak takdim edildi. Şehir içi ulaşımda bankaların temassız özelliğe sahip kartlarının kullanılması projesi dünyada ilk defa tam olarak Konya’da kullanılmaya başlandı ve uluslararası ödüller aldı” dedi.
Kardeş şehir ilişkileri kurarak dünya şehirleri ile ilişkileri güçlendirdiklerini, Dünya Tarihi Şehirler Birliği, Dünya İpek Yolu Şehirleri Birliği’nin yönetimlerinde yer aldıklarını kaydeden Başkan Akyürek, “Yine, İslam Başkentleri ve Şehirleri Birliği yönetimi ile Dünya Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Birliği’nin Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı’nda eşbaşkan olarak Türkiye’yi dünya arenasında temsil ediyoruz. Bunlar dünya şehirleri arasında Konya’mıza itibarlı bir yer kazandırıyor. Konya’nın tanıtımını sağlıyor. Yatırım ve ziyaretçi akışına vesile oluyor” diye konuştu.
Kardeş şehirlerle uluslararası birliklerde ortak organizasyonlar yapıklarını belirten Başkan Akyürek, “Başta Bosna-Hersek ve Makedonya’da olmak üzere bazı kardeş şehirlerde çeşitli meslek edindirme kursları açtık. Kardeşlik ilişkilerinin ülkeler arası ilişkilere katkı sağlaması anlamanda tecrübe paylaşımı programlarına önem verdiğimiz ilişkileri, Dışişleri Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı koordinesinde sürdürüyoruz” açıklamasını yaptı.
Konya’nın 35 ülkeden kardeş şehri bulunuyor. Çin’den, beş, Bosna-Hersek’ten 4 ve Mısır’dan üç şehirle kardeş şehir olan Konya’nın bütün kardeş şehirleri ise şöyle:
Damanhur, Garbiye (Mısır); Tay-hini (Vietnam), Sfax, Kairouan (Tunus), Yangzhou, Kaşgar, Henan, Xi’ian, Urumçi (Çin), Mekke (Suudi Arabistan), Karakol (Kırgızistan), Saraybosna, Gorajde, Konjic, Travnik (Bosna Hersek), Prizren, Priştine (Kosova), Merv (Türkmenistan), Urgenç (Özbekistan), Setif (Cezayir), Neftçala (Azerbaycan), Gözleve (Ukrayna), Kabil, Belh (Afganistan), Gadaref (Sudan), Multan (Pakistan), Kiyoto (Japonya), Gangneung (Güney Kore), Fez (Fas), Kalkandelen (Makedonya), El Halil (Filistin), Verona (İtalya), Zanzibar (Tanzanya), Trablus (Lübnan), Şimkent (Kazakistan), Cordoba (İspanya), Sylhet (Bangladeş), Kerkük (Irak), Agadez (Nijer), Aden (Yemen), Ajmer (Hindistan), Kulob (Tacikistan), Hannover (Almanya), Touba (Senegal), Cibuti (Cibuti), Bayan Ölgii (Moğolistan), Tebriz (İran) (Murat GÜZEL)
İlginizi Çekebilir