© Konya Postası 2021

Konya’ya tarım yatırımı için 10 neden

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı Tarımsal Yatırımcı Danışma Ofisi Konya İli Tarımsal Rehberi adlı bir rapor yayımladı. Raporda iklim şartlarından ulaşıma kadar birçok alanda Konya’nın önemli özellikleri aktarıldı

TEŞVİK VE DESTEKLER

2016-2020 yılları arasını kapsayacak Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Programı ve ekonomik yatırımlar kapsamında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından kırsal alanda ekonomik ve sosyal gelişmeyi sağlamak, tarım ve tarım dışı istihdamı geliştirmek için destekler verilecek. Gelirleri artırmak ve farklılaştırmak için kadın ve genç girişimciler öncelikli olmak üzere gerçek ve tüzel kişilerin ekonomik faaliyetlere yönelik yatırımlar için yapılacak hibe ödemelerine proje tutarı alt limiti en az 30 bin TL olacak. Bu destekler Konya’nın da arasında bulunduğu birçok ili kapsarken ayrıca 2016-2020 yıllarını kapsayacak Tarım Bakanlığı Bireysel Sulama Yatırımlarının Desteklenmesi kapsamında gerçek kişilerin 100 bin TL’lik yatırımı ile tüzel kişilerin 200 bin TL’lik yatırımına yüzde 50 oranında hibe desteği verildi. Bakanlık ayrıca Kırsal Kalkınma Destekleri kapsamında genç çiftçi projelerinin desteklenmesi için de 2016 yılında, 81 ilde 30 bin TL’lik destekte bulundu. Hayvansal, bitkisel üretim ve yöresel ürünleri ile tıbbi ve aromatik bitki üretimi, işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik destekler kapsamında genç çiftçilerin kırsal alanda ikamet ettiği veya ikamet etmeyi taahhüt ettiği yerleşim biriminin bağlı olduğu il ve ilçe müdürlüklerine bizzat yapılması şartı arandı. Süt, kırmızı et, kanatlı et ile yumurta üretimi yapan işletmelere yüzde 60-70, tarım, balıkçılık ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması ile ilgili fiziki varlıklara yönelik yatırımlar üreten tarımsal işletmelere yüzde 50, bitkisel üretim, arıcılık ve arı ürünlerinin üretimi, zanaatkarlık ve yerel ürün işletmeleri, kırsal turizm ve rekreasyon faaliyetleri, su ürünleri yetiştiriciliği, makine parkları ve yenilenebilir enerji yatırımlarına da yüzde 65 oranında Avrupa Birliği hibe destekleri veriliyor. Raporda Avrupa Birliği hibe desteklerinden yararlanabilmek için getirilen kriterlerde bulunuyor.

 

1 MİLYON 901 BİN 838 HEKTAR TARIM ALANI

 

Raporda öncelikle Konya’da tarıma yatırım yapmak için 10 neden yayımlandı. Rapora göre 1 milyon 40 bin 814 kilometrekare yüzölçümü ile Türkiye’nin en geniş arazi varlığına Konya’nın sahip olduğu vurgulandı ve 1 milyon 901 bin 838 hektar alanda tarım yapılması, toplam da 860 bin hektar büyüklüğünde de 149 bin 346 adet hazine arazisinin mevcut olduğu belirtildi. Konya’nın buğday, arpa, havuç, yonca kiraz gibi bazı tarımsal ürünler ile et, süt, yumurta tavukçuluğu gibi hayvansal ürünlerin üretiminde Türkiye’de ilk sıralarında yer aldığı kaydedildi. Şehrin, iklim ve toprak yapısı olarak meyvecilik, tarla ziraatı, organik tarım ve diğer tarım alt sektörlerindeki yetiştiriciliğe elverişli olması ile özellikle ayçiçeği ve mısır gibi yabancı döllenen bitkilerde izolasyona uygun geniş üretim alanlarının varlığının da altı çizildi.  Büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin karlı yapılabilmesi için 761 bin 461 hektarlık alanın bulunduğu ve yem bitkisi üretimi için geniş arazilere sahip olması dile getirilen raporda, Konya’nın 7 ile duble karayolu ile bağlanan kavşak niteliğinde olduğunun altı çizildi. Yüksek hızlı tren imkânı, uluslararası havaalanının varlığı, Batı Anadolu’yu Güneydoğu Anadolu’ya bağlayan demiryolunun bulunması, Türkiye’nin ilk lojistik merkez projesine sahip olması ve Konya-Mersin limanı arasında hızlı demiryolu projesinin yakın zamanda hayata geçirilecek olması nedeniyle ulaşım ve yük taşımada kolaylıkların olduğu da raporda yer aldı. Konya’da bulunan güçlü tarıma dayalı sanayi sektörüne ham madde ve yarı mamul madde temin edilebilmesi ile Türkiye’nin tek “Gıda ve Tarım" İhtisas Üniversitesinin varlığı da ayrıca Konya’da tarım yatırımı için ön plana çıkan diğer özellikler olarak kaydedildi. Türkiye’nin tarım alet ve makine sektörünün yüzde 65’inin Konya’da bulunması ve şehrin birçok bölgesinde sulama imkânlarının bulunması ile KOP projesi kapsamındaki bölgede toplam 609 bin 299 hektar alanın sulamaya açılacak olması da Konya’da tarım için önemli imkânlar olarak değerlendiriliyor. Raporda ayrıca Konya ovasının sahip olduğu gece- gündüz arası sıcaklık farkları nedeniyle kaliteli tohum üretilmesi ve tarım teşkilatı, üreticiler ve firmalar arasındaki güçlü işbirliği sayesinde önemli tohumluk üretim merkezlerinden biri olması, tohum sektörüne yatırım yapacak işletmeler için de büyük önem arz ettiği belirtildi.(Mustafa KARAKAYA)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER