Konya’yı sıksan tarih fışkırıyor
KonyaMeram ile Kadınhanı, Beyşehir, Hadim, Ilgın, Kulu, Günyesınır, Sarayönü ve Yunak ilçelerinde tespit edilen 22 antik yerleşim yeri Konya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından arkeolojik SİT alanı olarak tescil edildi. Kurulun kararları dünkü Resmi Gazete’de yayınlandı
Konya Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Meram’ın Kayhüyük Mahallesi’nde yer alan ve kurulca 2008’de I.Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescil edilen Kavakyolu Örenyeri sit sınırlarının yeniden belirlenmesi istemi sonrası Kavakyolu Örenyeri sit sınırları yeniden çizildi ve bölge yeniden I. ve III. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak belirlendi.
GÖLDEKİ ADALAR YENİDEN TESCİL EDİLDİ
Beyşehir Gölü üzerinde bulunan ve kurulca 1988’de II. Derece Arkeolojik ve Doğal Sit Alanı olarak tescil edilen Hacı Akif, Aygır ve Orta Ada’nın I.ve III. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak yeniden belirlenmesine, Kıstifan Adası’nın II. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescilinin devamına, kurulun 1991’de belirlediği tarih, I. Derece Doğal Sit Alanında kalan Yılan Adası’nın ise III. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescil edilmesine karar verildi. Alanların çakışan alan olması nedeniyle Arkeolojik Sit Alanı açısından belirlenen Geçiş Dönemi Koruma Esasları ve Kullanma Şartlarının Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonunca doğal değerler açısından da değerlendirilerek alınacak nihai karardan sonra söz konusu Geçiş Dönemi Koruma Esasları ve Kullanma Şartlarının uygulanabileceğine karar verildi.
YAPI KALINTISI TAŞINMAZ KÜLTÜR VARLIĞI İLAN EDİLDİ
Beyşehir’in Üzümlü Mahallesi, Mahmutyaka Mevkinde bulunan mülkiyetleri hazineye ait taşınmazların SİT alanı özelliği taşıyıp taşımadıklarına ilişkin yapılan incelemelerden sonra 10129 parselin de içerisinde bulunduğu yerleşim yerinin ilgili kanunda belirtilen özellikleri taşıdığı, bu nedenle de I.ve III.Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescil edilmesine, 10126 parselde yer alan yapı kalıntısının ise aynı yasada belirtilen özellikleri taşıması nedeniyle taşınmaz kültür varlığı olarak tescil edilmesine karar verildi.
ÖĞRETİM ÜYESİ TESCİL İÇİN BAŞVURDU
Hadim’in Yukarı Eşenler Mahallesi sınırları içerisinde bulunan Eşenler Örenyeri’nin tescili için Prof. Dr. Asuman Baldıran’ın yaptığı başvuru sonucu Eşenler Örenyeri I.Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescil edildi.
SİT ALANINDA HAYVANCILIK TALEBİ
Ilgın’ın Şıhcarullah Mahallesi’nde bulunan ve kurulca 1996’da I. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescilli Ilgın Höyüğü’nün arkeolojik sit alanı sınırlarının yeniden belirlenmesi ve 546 ada, 3 parselde hayvancılık tesisi yapılması istemine ilişkin Ilgın Belediye Başkanlığı’nın talebi değerlendirildi. Kurul SİT alanının sınırlarını yeniden belirledi ve 546 ada, 3 parselde yapılanma isteminin Yüksek Kurul’un ilke kararı doğrultusunda uygun olmadığına, parselin III. Derece Arkeolojik Sit Alanı içerisinde kalan kısmında hayvancılık tesisi kurulması halinde yine ilke kararı doğrultusunda ilgili müze müdürlüğü tarafından parselde sondaj kazısının yapılarak, hazırlanacak bilgi ve belgelerin Kurulumuza iletilmesine, parselin sit alanı dışında kalan kısımlarında ise kurulca yapılacak herhangi bir işlemin bulunmadığına karar verdi.
TARİH SOYGUNCULARINA YASAL İŞLEM
Ilgın’ın Uçarı Mahallesi, Vakıfağılı Mevkii sınırları içerisinde bulunan Vakıfağılı Tümülüsü I.Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescil edildi, tümülüs üzerinde izinsiz kazı yapanlar hakkında yasal işlem açılmasına, kaçak kazı çukurunun yasal süreç tamamlandıktan sonra ilgili belediyesince Müze Müdürlüğü uzmanları denetiminde kapatılmasına karar verildi.
Ayrıca Sarayönü’nün Başhüyük Mahallesi sınırları içerisinde bulunan Kül Höyüğü’nün I. ve III. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescil edilmesine, höyük üzerinde izinsiz kazı yapanlar hakkında, can ve mal güvenliği açısından tehlike arz eden kaçak kazı çukurunun yasal süreç tamamlandıktan sonra ilgili belediyesince Müze Müdürlüğü uzmanları denetiminde kapatılmasına karar verildi.
Yunak’ın Yukarı Piribeyli Mahallesi, Karşıyaka Mevkii sınırları içerisinde bulunan Piribeyli Tümülüsü’nün I.Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescil edilmesine, tümülüs üzerinde izinsiz kazı yapanlar hakkında, kaçak kazı çukurlarının yasal süreç tamamlandıktan sonra ilgili belediyesince Müze Müdürlüğü uzmanları denetiminde kapatılmasına karar verildi.
DİĞER TESCİLLER
Beyşehir’in Kayabaşı Mahallesi, Hırsızpınar Mevkisi’nde bulunan Kale Yerleşimi’nin I.Derece Arkeolojik Sit Alanı, Kadınhanı’na bağlı Örnekköy Mahallesi sınırları içerisinde bulunan Örnekköy Höyüğü’nün II. ve III. Derece Arkeolojik Sit Alanı, Ilgın’ın İhsaniye Mahallesi, Başarılı Mevkii sınırları içerisinde bulunan Başarılı Mevkii Yerleşim Alanı III. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescil edildi. Kulu’nun Kozanlı/Kalealtı Mahallesi sınırları içerisinde bulunan Kalealtı Örenyeri’nin III. Derece Arkeolojik Sit Alanı, Sarayönü’nün Ladik Mahallesi, Dikilitaş Mevkii sınırları içerisinde bulunan Dikilitaş Höyük’ün I. ve III.Derece Arkeolojik Sit Alanı, Sarayönü’nün Hatip Mahallesi, Karatepehöyüğü Mevkii sınırları içerisinde bulunan Karatepe Höyüğü’nün I. ve III. Derece Arkeolojik Sit Alanı, Sarayönü’nün, Yukarı Mahalle içerisinde bulunan İrmelik Höyüğün I. ve III. Derece Arkeolojik Sit Alanı, Sarayönü’nün Hatip Mahallesi, Hamamcıköprü Mevkii sınırları içerisinde bulunan Kürsünlünün Eski Yerleşim Alanı’nın III.Derece Arkeolojik Sit Alanı, Yunak’ın, Ortakışla Mahallesi Uçkale Yerleşim Yeri’nin I.Derece Arkeolojik Sit Alanı, Yunak’ın Hatırlı Mahallesi sınırları içerisinde bulunan Tercal Eski Yerleşim Yeri ve Nekropol Alanı’nın I. ve III. Derece Arkeolojik Sit Alanı, Güneysınır’ın Güneybağ Mahallesi sınırları içerisinde bulunan Çörkünü Yerleşim Alanı’nın, I. ve III.Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tesciline karar verildi. (Murat GÜZEL)
İlginizi Çekebilir