Korsan’a dikkat!
KonyaKonya Minibüsçüler ve Umum Servis Araçları Esnaf Odası Başkanı Muharrem Karabacak, 2017-2018 eğitim-öğretim yılına bin 200 servis aracıyla hazır olduklarını belirterek, velileri çocuklarını korsan servis araçlarına vermemeleri konusunda uyardı
Yaz dönemi içerisinde Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliği’nde belirtilmiş olan şartlara haiz araçların kontrollerini yaptıklarını belirten Karabacak, servis şoförleriyle ilgili kontrollerin de yapıldığını söyledi. Okul servis şoför ve rehber personellerinin eğitim-öğretim yılına hazır olduğunu vurgulayan Başkan Muharrem Karabacak, velilere de uyarılarda bulundu. Korsan servislere itibar edilmemesi gerektiğine dikkati çeken Karabacak, “Velilerden ricamız korsan servis dediğimiz, hiçbir yere bağlantısı olmayan, aracın üstünde kimin çalıştığı belli olmayan araçlara çocuklarını emanet etmemeleri. Biz özellikle buna vurgu yapmak istiyoruz. Çocuklarını C plakalı araçlara emanet etsinler, bilsinler ki o emanet artık bizim tarafımızdan takip ediliyor. Biz o araçla ilgili her türlü donanıma sahibiz, her türlü denetimi yapıyoruz” dedi.
KORSAN SERVİSLER EL BOMBASI GİBİ Zabıta Daire Başkanlığı, Konya Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ve Minibüsçüler Odası bünyesinde bir ekiple, yıl boyunca denetimleri sürdürdüklerini söyleyen Muharrem Karabacak, korsan araçların okulların bahçesine giremediğini, çocukları okuldan bir iki cadde ileride bıraktığını ve bu nedenle korsan servislere binen çocukların can güvenliğinin olmadığını belirtti. Araçların kaskosunun ve çalışabilir uygunluk belgesinin olmadığını ifade eden Karabacak, ”O araçlar el bombası ve el bombasını bile bile siz bunun içine çocuklarınızı emanet etmiş oluyorsunuz. Biz velilerimizden özellikle buna dikkat etmelerini rica ediyoruz” şeklinde konuştu.
C PLAKA ARAÇLAR SERVİSTİR Korsan okul servislerini anlamanın zor olmadığını söyleyen Karabacak, velinin dikkat etmesi gereken yerin aracın plakası olduğunu kaydetti. Okul servis araçlarının C veya S plaka olduğunu dile getiren Karabacak, “Ankara’dan bir vatandaş Konya il sınırlarına girdikten sonra önünde C plakalı bir aracı gördüğü vakitte o aracın okul servis aracı olduğunu bilir. Siz de Ankara’ya giderseniz C plakalı aracı gördüğünüz zaman bilirsiniz ki aracın içerisinde geleceğimizin teminatı olan çocuklarımız taşınıyor. Ona göre davranırsınız. Aslında Türkiye çapında böyle bir dil var. Okul servis aracı eşittir C plaka veya S plaka tarzında. Herkes tarafından bilinen, vergi kaydı olan, okul servis araçları hizmet yönetmeliğinde ki şartlara haiz olan araçlar C plakalı araçlardır” dedi. Veliler ve okul müdürlerinden okul bahçesine giren araçların C plakalı olup olmadığına dikakt etmelerini söyleyen Karabacak, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile ortak çalışma yürütüldüğünü ve şoför ile rehber personele eğitimler verildiğini söyledi. Karabacak, 2017-2018 eğitim-öğretim yılına, seçkin personel kadrosuyla, oda ve esnaf olarak hazır olduklarını ve eğitimin güçlü bir paydaşı olduklarını belirtti.
İŞİ EHLİNE BIRAKMALIYIZ
Geçtiğimiz haftalarda İzmir’de okul servisinde 3 yaşında bir çocuk dikkatsizlik sonucu hayatını kaybetmişti. Yaşanan bu olayı örnek gösteren Başkan Muharrem Karabacak, okullarda servis taşımacılığının kendilerine emanet edilmesinin doğru olacağını, servis taşımacılığını yapacak olanların bu işin ehli olan insanlar olması gerektiğini vurguladı. Dışardan tamamen kaplanmış, araçların içini göstermeyecek tarzda araç giydirmelerinin yasak olduğunu söyleyen Karabacak, ”İzmir’de ki yavrumuz aracın içerisinde ayağa kalkmış olsa da siz dışarıdan bir vatandaş olarak o çocuğun ayağa kalkmış olduğunu görebilseniz belki acı olay yaşanmayacaktı. Maalesef işi ehline bırakmadıkları için 3 yaşında ki bir çocuğumuzun canına mal olduktan sonra bu işler yapılmaya çalışılıyor” diye konuştu. Sorumlu yöneticiler olarak sorunlar vuku bulmadan önlem almak zorunda olduklarını ve bu durumun bilincinde olduklarını belirten Karabacak, bugüne kadar minibüslerde ve okul servis araçlarında güvenlik gerekçesiyle hiçbir ciddi sıkıntı yaşamadıklarını belirtti. Karabacak, “Öğrenci bize emanet edildikten sonra biz o emanete sahip çıkarız. Öğrenci veya velilerimiz ilgili personelden memnun kalmazsa bu durumu bize bildirmeleri yeterli olur. Biz yetkili olarak aracın veya şoförün değiştirilmesi, çocuğun başka bir araca transferiyle ilgili yardımları yaparız. Tabi ki bu sadece C plakalı araçlar için söz konusu” ifadelerini kullandı.
SERVİS ARAÇLARINDA HANGİ NİTELİKLER BULUNACAK?
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nca yayımlanan yönetmeliğe göre, okul servis araçlarında olması geren özellikleri söyleyen Başkan Karabacak, okul servis araçlarının arkasında ‘OKUL TAŞITI’ yazısını kapsayan numunesine uygun renk, ebat ve şekilde yansıtıcı bir kuşak bulundurulması gerektiğini ve aracın arkasında, öğrencilerin iniş ve binişleri sırasında yakılmak üzere en az 30 cm çapında kırmızı ışık veren bir lamba ve bu lambanın yakılması halinde, üzerinde siyah renk ve büyük harflerle ‘DUR’ yazısı okunacak şekilde tesis edilmiş olması zorunluluğunu, lambanın yakılıp söndürülmesi tertibatının fren lambalarından ayrı olması gerektiğini söyledi. Karabacak, servis aracında öğrencilerin kolayca yetişebileceği camlar ve pencerelerin sabit olmasının ve iç düzenlemesinde demir aksamın açıkta olmamasının, varsa yaralanmaya sebebiyet vermeyecek yumuşak bir madde ile kaplanmasının gerekliliğini belirtti. Karabacak, Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelik ile Karayolları Trafik Yönetmeliğinde belirtilen standart, nitelik ve sayıda araç gereç ve malzemeler her an kullanılabilir durumda bulundurulmasının zorunlu olduğunu söyledi. Karabacak, servis araçlarının kapılarının, şoför tarafından açılıp kapatılabilecek şekilde otomatik olabileceği gibi araç şoförleri tarafından elle kumanda edilebilecek şekilde de olabileceğini, otomatik olduğu takdirde, kapıların açık veya kapalı olduğu, şoföre, optik veya akustik sinyallerle intikal edecek şekillerde olması gerektiğini anlattı. Araçların temiz, bakımlı ve güvenli durumda bulundurulmasının ve 6 ayda bir bakım ve onarımları yaptırılmakla birlikte taşıtların cinsine göre Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin öngördüğü periyodik muayenelerinin zorunlu olduğunu kaydetti. Gerektiği hallerde ilgili meslek odası, okul veya işyeri ile öğrenci velileriyle haberleşebilmek için telsiz veya mobil telefon bulundurmanın yanında taşıtlarda her öğrenci için emniyet kemeri bulundurulmasının da zorunluluğuna değindi.
SERVİS ŞOFÖRLERİNDE ARANAN KRİTERLER NELER? Öğrenci servis şoförlerinin niteliklerine değinen Başkan Karabacak, Türk Ceza Kanunu’nun 103, 104, 109, 188, 190, 191, 227 ve 5326 sayılı Kabahatler Kanunun, 35. maddesindeki suçlardan affa uğramış olsa bile hüküm giymemiş olması ve E sınıfı sürücü belgesi için 5 yıllık, B sınıfı sürücü belgesi için 7 yıllık sürücü belgesine sahip olması, her beş yılda bir şoförlük mesleği bakımından bedeni ve psikoteknik açıdan sağlıklı olduklarını gösteren bir sağlık raporunu yetkili sağlık kuruluşlarından almış olması gerektiğini belirtti. Ayrıca şoförlerin, son 5 yıl içerisinde, bilinçli taksirli olarak, ölümlü trafik kazalarına karışmamış olması gerektiğini, alkollü araç kullanma ve hız kurallarını ihlal nedeniyle sürücü belgeleri birden fazla geri alınmamış olması gerektiğini ifade etti. Karabacak, sürücülerin Yurt İçi Yolcu Taşımacılığı Sürücü Mesleki Yeterlilik Belgesi’ne (SRC) sahip olmalarının zorunlu olduğunu ve gerekli niteliklere sahip olmayan servis şoförlerinin özel izin belgesinin, söz konusu belgeyi düzenleyen kurum tarafından iptal edileceğini belirtti. (Mustafa KARAKAYA)
İlginizi Çekebilir