© Konya Postası 2021

KRİZ ‘EFSANE’YMİŞ

Dünyada özellikle COVID-19 pandemisi sonrası kalp hastalıkları ve bu nedenle ölümlerde artış olup olmadığı halen tartışma konusu. Ancak her genç yaşta kalp krizinde gözler koronavirüse ve COVID-19 aşısına çevriliyor

ÖZEL HABER- Koronavirüs aşıları ile ilgili çeşitli iddialar ortaya atıldı. Kardiyoloji Uzmanı Dr. Hasan Eren Karayel, konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Covid aşılarının kalp krizi geçirme ihtimalini artırmadığını aksine azalttığını söyleyen Dr. Karayel, “Yapılan çalışmalarda Covid aşılarının kalp krizi geçirme ihtimalini arttırmadığı görülmüş. Tam tersine Covid geçirenlerde aşılı bireyler enfeksiyonu daha kolay atlatabildiler için kalp krizi riskini artıran durumlardan olan enfeksiyon süreci kısaldığı için göreceli bir kriz riski azalması bile görülmüş” ifadelerine yer verdi. 
“DAHA HAREKETLİ BİR YAŞAM İÇİN ÇABALAMALIYIZ”
Kardiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Hasan Eren Karayel, hastaları risk faktörlerine göre değerlendirmek gerektiğini söyledi. Uzm. Karayel, kalp krizi geçirme yaşının 30’un altına indiğini söyleyerek, “Kalp krizi her yaşta geçirilebilir ama son dönemde hareketsiz yaşam, diyet alışkanlıklarının değişmesi, sağlıklı beslenme azalırken sigara alışkanlığının artması, bel çevresi genişliği, ekran karşısında saatlerini geçirmek gibi nedenlere bağlı olarak kalp damar hastalıkları çok daha erken yaşlarda görülmeye başladı. Kalp krizi riskine paralel seyreden hastalıkların başında diyabet, hipertansiyon, kolesterol ve metabolizma bozuklukları geliyor. Genetik olarak görülen hastalıklar da kalp krizi geçirme riskini artırıyor” dedi.  Kalp ve damar sağlığımızın korunabilmesi için her şeyden önce hareketli bir yaşama ihtiyaç duyulduğunu belirten Karayel, “Aile öyküleri olan kişilerin sigara içmemesi, kolesterol, tansiyon ve kan şekeri değerlerinin kontrol altında tutulması gerekiyor. Doymuş yağ içeren gıdaların az tüketilmesi lazım. Omega 3 ve balık yağı gibi gıdaların tüketimine özen gösterilmeli. Ailesinde kalp krizi geçirmiş kişiler bulunan kişilerin daha erken yıllık kontrollerini yaptırmasını istiyoruz. Tütün ve tütün mamullerinden uzak; daha hareketli bir yaşam için çabalamalıyız.” diyerek sözlerini tamamladı. 

 


“BULAŞ RİSKİNDEN DOLAYI HASTANEYE GİDİLMEDİ”
Kardiyoloji Uzmanı Dr. Mesut Mehmet Özdemir de Covid-19 aşısı ve kalp krizi açısından doğrudan bir ilişki olduğunu gösteren herhangi bir bilgi olmadığını aktardı. Pandemi döneminde kalp krizine bağlı ölüm ve kalp yetmezliği vakalarında artışın nedenini hastaların Covid-19 bulaşma riskinden dolayı hastaneye gitmemiş olmaları olarak açıklayan Dr. Özdemir, “Pandemi dönemindeki hareketsiz yaşam, kötü beslenme, kontrolsüz tansiyon yüksekliği ve stres kalp hastalıklarında artışa sebep olacak nedenlerdir.  Ancak Covid-19 hastalığına bağlı akciğer damar pıhtısı, beyin damarında pıhtı ve bacak toplardamar pıhtısı insanlarda daha çok görüldü. Ayrıca Covid-19 testi pozitif olan hastalarda kalp krizi sıklıkla gördük. Covid-19 testi pozitif ve kalp krizi ile gelen hastaların kalp damarlarında normalde gördüğümüzden daha yoğun pıhtı ile karşılaştık ve damarları açmak için daha fazla çaba göstermemiz gerekti. Covid hastalığı geçiren ve covid aşısı olanların kalp krizi riskinin arttığı ile ilgili elimizde net bilgiler olmasa da şeker hastalığı, yüksek kolesterol, sigara, yüksek tansiyon ve ailede kalp damar hastalığı öyküsü olanların kalp damar hastalığı riski açısından mutlaka düzenli kardiyoloji muayenesi olması gerekiyor” dedi. (Kübra KARABURÇ)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER