Küçük yüreklerden büyük işletme
KonyaHadi bir tarih yazalım nereden başlanacak bilinmez ama her sokağında Anadolu kültürünün var olduğu Arnavut kaldırımları ile bezeli kokusu insanı var eden ama kendisinin hiç yok olamadığı misafir perverliğiyle misafir olduğumuz Kasap Hacı Hüseyin Oymak Konağı
“TARİHİN EMEKLE BULUŞMASI”
Hayata bakışımızla tanınırız, insanız nerden bakarsak onu görürüz çok uzaktakini yakın çok yakındakini uzak. Ama hep bir geçmişimiz vardır. Kasap Hacı Hüseyin Oymak Konağında da tarihin emekle buluştuğu Aliye Teyze Cafe’de umudun umutla ekildiği ama emeğin ön planda olduğu kocaman bir ailenin küçük yürekleri ile işletme olarak çalıştıkları sakin bir yer.
“TARİHİN İÇİNDE YENİ BİR TARİH“
Hizmetlerine sadece müşteri gözüyle bakmadan gelen her insanı misafir olarak kabul eden samimi,sıcak ve tarihi izlerin yaşandığı tarihin içinde yeni bir tarih.Sille sokaklarında esnafların esnaflığın çok uzak zaman dilimlerine dayanan beklide Sillenin bir kasaba olacak kadar geçmişe bağlı kültürel özellikleriyle her türlü insanıyla ,misafiriyle kabul gören bir mekan.
“UMUDUN MEKANI”
Sokak sokak gezmelerin son bulduğu belki bir ailenin kahverengi dallardan pembe çiçekler açtırdığı nacizhane kurulmuş sevginin mekanı Aliye Teyze Cafe yemekleri eşsiz, kahvaltı menüleri ve akşam yemekleri ile aslında tamda bunlara bağlı kalarak umudun mekanı olduğunu ifade eden İşletme Sahibi Seyit Ali Oymak, “Bu mekanın tek amacı dedemiz Kasap Hacı Hüseyin Oymak’ın misafirlerini misafir etmek” dedi.
“TARİHİN KONAĞI”
Tarihi bir konağın görünmeyen yüzüdür insanlar. İnsanın özüne, sözüne ve en önemlisi insan olduğu için değer verildiği Konya’nın ender mekanlarından olan Aliye Teyze Cafe’de bir ailenin sıcaklığıyla görünmeyeni ortaya seriyorlar. Anne Aliye Teyze,Baba Ahmet Oymak,Üç oğlu,gelinleri,torunları ve şirinlikleri ile mekanın en tatlı küçükleri Abdulbaki,Mustafa Zeyd’le birlikte sevginin yumak yumak verildiği emeğin mekanı.
“HAYATIN YÜKÜNÜ SIRTLAMAK”
İşletme olarak yeni başladıklar ama gerçek misafirlerini ağırlayan mekanlardan olduğunu belirten Oymak, “Biz bu işe yeni başladık. Amacımız belliydi, annem bizi yanında istedi bizde bütün kardeşler ile burayı açmaya karar verdik. Kararımızı verirken emeğimizin karşılığını değil sadece insanların yanında beraberce bu hayatın yükünü sırtlamaktı. Sırtımızda kimsenin yükünü taşımıyoruz, biz ailecek girdiğimiz bu işte emeğimizin karşılığını alamaya çalışıyoruz” dedi.
“BİZİ BİZ YAPAN DEĞERLERİMİZ”
İş yeri açarken bütün topluma hitap etmek için yani bizi biz yapan değerleri göstermek için açtığını ifade eden Oymak, “Kültürümüzün özelliklerini yansıtmaya çalışıyoruz. Bunu yaparken işletme olaraktan burayı düşünmek zorundayız. İşyerimizde Sabah kahvaltısı, öğlen yemeği,akşam yemeği, veriyoruz.Bu yemeklerin neredeyse hepsi doğal,örnek vermem gerekirse sabah kahvaltısında kullandığımız teryağı annem yapar,reçelleri,doğal ve organik olarak yiyecekler sunmaya çalışıyoruz.Her yemeğimizin içinde annemin büyük emeği var.Yakında bulunan bahçeden kendi ürettiğimiz yaprağımızı kullanırız” dedi.
“HERŞEYİMİZ ORGANİK”
Misafirleri kendi aile fertleri gibi gördüğünü ifade eden Oymak, “Biz servislerimiz de kendi çocuklarımız çalışıyor. Bizim aileden almış olduğumuz terbiye ile eğitebildiğimiz kadarıyla onlara da misafirlerimize nasıl davranmaları gerektiğini gösteriyoruz” şeklinde konuştu. Konağın yaklaşık olarak 200 yılık olması ve tarihi bir değer taşıması nedeniyle burayı dekore ettiklerini belirten Oymak, “Burası annemin gelinlik evi ,bu konak çocukluğumuzun o sıcak sevgisinin yaşandığı bir yer.Biz buraya gelirken hep beraber mekanın yanında kardeşiler ile birlikte olmak ve çocukluğumuzun esintisini yaşamaktı. Dekore ederken annemin kilimlerini, peşkırlarını ve el emeklerini kullandık. Diğer bir deyişle her şeyimiz tam anlamıyla organik” dedi.
“ANNE YÜREĞİ”
Her anne çocuklarını yanında ister. Belki annelik duygusu belki koruma duygusu ama anne yüreği işte Aliye Teyze’de burada bunu istemiş ve çocuklarını bir çatı altında emeğiyle sevgisiyle toplamayı başarmış. Çocuklarının tabiriyle iş yerinin bel kemiği olan Aliye Oymak “Çocuklarım, hepsi benim emeğim. Onların benim yanımda olsun istedim. Gelinlerim gelin değil kızım gibi gördüğüm için istedim yanımda. Geldiler çok şükür, kızlarım yani gelinlerim torunlarım benim tabirimle emeklerimin hepsi yanımda olması benim için çok mutluk verici. Allaha çok şükür” dedi.
“HERŞEYİ KAYINVALİDEM ÖĞRETTİ”
Konağın yemeklerinin hepsini kendisinin yaptığını ifade eden Aliye Oymak, “Yemeklerin neredeyse hepsini gelinlerimle beraber yapıyoruz misafirlerimize. Yaptığımı yemeklerin hepsinin içindeki malzemelerin organik olmasına yani kendim yapmaya çalışıyorum” dedi. Yemeklerini bu kadar güzel yapmasında Kayınvalidesi’nin emeği olduğunu söyleyen Aliye Oymak, “Ben bu konağa 15 yaşında gelin geldim. Çocuktum kayınvalidem öğretti bana her şeyi hayatı, sevmeyi emeği yani öğrenmem gerekenleri” dedi.
“EN ÖNEMLİSİ SAYGI”
Kardeşlerden olan Hüseyin Oymak,Aliye Teyze Cafe’nin nasıl işlediğini konağın odalarının nasıl olduğunu ve ailesinden bahseden Hüseyin Oymak, “İşletmemizde emeklerin sevginin ve benim için en önemlisi olan saygının var olmasıdır.Biz bu dönemde sabah kahvaltısı isteğe bağlı olarak kahvaltıyı çeşitlendirebiliyoruz.Öğlen yemeğini de aynı şekilde yapıyoruz.Yani müşterilerimiz ne isterse onu yapmaya çalışıyoruz” dedi.
“KUSURLARIMIZ OLURSA AFFOLA”
Tarihi konağın misafirlerini ağırlamasından bahseden Oymak, “Bizim değerimizi vermeye çalışıyoruz. Bunu yaparken de elimizden geldiğince iyi davranmaya çalışıyoruz. Kusurlarımız olursa affola, ama inanız sonuçta yapıyoruzdur” dedi. Oymak, Konağın ramazan ayının yaklaşmasıyla iftardan sahura kadar hizmette olduklarını gelen her misafir için iftar ve sahur menülerinin olduğunu ifade etti. (Aysun KARABAYIR)
İlginizi Çekebilir