Kurban’ın sağlıklı olması gerekir
KonyaKonya Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Mesut Koçak’tan kurban uyarısı
Konya Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Mesut Koçak, kurban kesecek olan vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu. Koçak, kurban döneminde yaşanan yoğun hayvan hareketleri ve büyük miktarlarda hayvan kesimlerinin yapılması hem hayvan sağlığı hem de halk sağlığı açısından büyük riskler ortaya koyduğunu ifade etti.
Gerekli kontrol ve denetimlerin yapılmaması halinde insan ve hayvan sağlığı açısından büyük tehlikeler ortaya çıkabileceğine dikkat çeken Koçak, “Son yıllardaki kurban satışları göz önüne alındığında, 2022 yılında da geçen yıla yakın bir oranla 900 bin büyükbaş ve 2 milyon 500 bin küçükbaş olmak üzere toplam 3 milyon 400 bin kesim yapılacağı tahmin edilmektedir. İlimiz ise hayvansal üretim ve hayvan sayısı bakımından ülkemizde önemli bir yer almaktadır. İlimiz 957 bin 569 büyükbaş hayvan varlığı ile birinci sırada, 3 milyon 058 bin 673 küçükbaş hayvan varlığı ile ikinci sırada yer almaktadır” dedi.
Konya’da 2022 yılı kurban bayramında kesilecek yeterli sayıda büyükbaş ve küçükbaş hayvanımız mevcuttur diyen Koçak, açıklamasında şunları dile getirdi: “Kurbanda 54 bin 541 adet kesilebilecek büyükbaş, 226 bin 345 adet kesilebilecek küçükbaş hayvan mevcudumuz vardır. Kurbanda, yaklaşık olarak 900 bin büyükbaş ve 2,5 milyon küçükbaş hayvanın nakli ve kesimi yapılmaktadır. Bu miktar, ülkemizde yıllık olarak kesilen hayvan miktarının yaklaşık yüzde 25dir. Bu kadar çok sayıda hayvanın bu kadar kısa sürede nakledilmesi ve kesilmesi, gerekli tedbirler alınmadığı ve gerekli alt yapı oluşturulmadığı takdirde, insan sağlığı, hayvan sağlığı ve çevre ile ilgili sorunları da beraberinde getirmektedir. Bunun yanında, kullanılamayan hayvansal yan ürünler nedeniyle büyük ekonomik kayıplar oluşmaktadır. Özellikle, veteriner hekim kontrolü dışında yetiştirilen, sevki yapılan, satışa sunulan ve kesilen hayvanlar, bulaşıcı ve salgın hayvan hastalıklarının yayılma riskini arttırmakta ve bu hayvanlardan elde edilen etler insan sağlığı açısından önemli risk oluşturmaktadır. İnsanlarda görülen hastalıkların yüzde 61’i hayvan kökenlidir. Bunun yanında, insan sağlığı açısından gıdaların ortaya koyduğu riskin de yüzde 90’ı hayvansal kökenli gıdalardan kaynaklanmaktadır.”
Koçak son olarak, hayvan ve hayvansal ürünlerden gelebilecek bu tehlikelerin azaltılması veya ortadan kaldırılması açısından, kesilen hayvanın sağlıklı olmasının son derece önemli olduğuna dikkat çekerek, “Kesilen hayvanların sağlıklı olmasında da Veteriner Hekimler önemli görev üstlenmektedir. Veteriner Hekimler olarak Kurbanda; İnsan sağlığının ve hayvan sağlığının en üst düzeyde korunması, Hayvanların, hayvan refahı ve hijyen kurallarına uygun olarak kesilmesi, Çevre kirliliğinin önlenmesi, Kurban Bayramının kurban ruhuna uygun bir şekilde kutlanması, temel amacımız ve görevimizdir. Hasta ve Kurbanlık olma niteliği taşımayan hayvanlar kurban etmek istemiyorsanız, Gebe hayvan kesmek istemiyorsanız, Veteriner hekimlerimizle işbirliği içerisinde olunuz, Sağlıklı ve güvenilir bir kurban süresini birlikte yaşayalım. Kurban satış yerlerinde görevli veteriner hekimlerden bilgi ve destek alabilirsiniz” dedi. (Haber Merkezi)
İlginizi Çekebilir