© Konya Postası 2021

Lezzet mi? Aldanış mı?

Gıdalardaki katkı maddelerinin aşırı veya yasaklı kullanımı hem insan sağlığı hem de genel gıda güvenliği açısından ciddi riskler taşıyor. Bu maddeler, ürünlerin raf ömrünü uzatmak, tat, koku ve renk gibi özelliklerini iyileştirmek amacıyla kullanılsa da yanlış veya aşırı kullanım durumunda ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor

Özellikle bazı katkı maddelerinin yasaklanmasına rağmen halen kullanıldığına dair bulgular, halk sağlığı açısından endişe verici bir tablo oluşturuyor. Uzmanlar, bu maddelerin uzun vadede kanser gibi çeşitli hastalıklara neden olabileceğine dikkat çekiyor. TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı M. Hulusi Ada, tüketicilerin bilinçlendirilmesi ve denetim mekanizmalarının sıkılaştırılması gerektiği bu konuda, alınacak önlemlerin hem bireysel sağlığı korumak hem de toplum sağlığını güvence altına almak açısından büyük önem taşıdığına vurgu yaptı.

İNSAN SAĞLIĞI İÇİN RİSK TEŞKİL EDEBİLİYOR

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı M. Hulusi Ada “Şu an Türkiye’de Katkı Maddeleri Yönetmeliği isminde Tarım Bakanlığının yayınladığı bir mevzuatımız var. Burada gıdalarda kullanılabilecek katkılar, bu katkıların limitleri yani maksimum ne kadar katılabilir, hangi gıdaya hangi katkı katılabilir ya da hangi gıdada hangi katkıların kullanılması yasaktır bu bilgilere yer verilir. Bu Katkı Maddeleri Yönetmeliğine göre katkıların kullanımı gıdalarda serbesttir. Fakat bazı gıda firmaları, üreticiler yasak olan katkı maddelerini kullanıyorlar ya da limitlerin üzerine çıkıyorlar. Böyle durumlarda bu yasaklar ne için halk sağlığı için, gıda güvenliği için önemli. Tarım Bakanlığı da bu durumları tespit ettiği zaman da gerekli idari para cezasını yazıyor veya teşhir ediyor. En son teşhirlerde de var, bazı katkı maddelerinden dolayı teşhir olan üreticiler de oldu. Bu katkı maddelerin fazla katılması insan sağlığı için risk teşkil ettiği için kullanılması yasak” dedi. 

ALO 174 GIDA ŞİKAYET HATTI

“Gıda Mühendisleri Odası olarak biz denetim yapmıyoruz” diyen Ada, “Gıda denetimlerini Tarım Bakanlığı yapar, bakanlıkta bizim oda üyesi meslektaşlarımız var, kontrol görevlisi arkadaşlarımız devletin adına denetim yapılır. Bazı katkı maddeleri limitlerinin üzerinde kullanılması ile insan vücudunda birikim yaptığı zaman ilerleyen zamanlarda kanserojen etkileri de olabiliyor. Aşırı kullanımdan dolayı kanser yapan maddeler olabilir. O yüzden bu limitlere uyulması gerekiyor. Tarım Bakanlığı gıda firmalarını risk analizine göre denetliyor. Risksiz ürünlerde yer alan un, bisküvi gibi ürünleri yılda bir denetliyorlar, et ve süt ürünleri gibi hayvansal gıdaları 6 ayda bir denetliyorlar. Bunlar rutin denetim. Her şikayette ALO 174 Gıda Şikayet Hattına gelen tüm şikayetlere de bu rutinler dışında denetimler yapılıyor” ifadelerini kullandı.

“GIDA MÜHENDİSLERİNE ALAN AÇILMALI”

Başkan Ada, taklit ve tağşiş ürünlerinin denetlenmesi için gıda mühendislerine yer verilmesi gerektiğini ifade ederek şu açıklamalarda bulundu, “Son zamanlarda yaşanan taklit tağşişte şu görüldü ki; gıda denetimleri çok önemli, bu denetimlerin etkin ve yetkili bir şekilde yapılması için gıda mühendislerine daha çok alan açılması bizim önceliğimiz. Hem eğitimde hem de denetimde gıda mühendislerine daha çok yer verilmelidir” 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER