Medeniyetlerin beşiğinde tarih kokan eser
Kültür - SanatTarihinde birçok medeniyete ev sahipliği yapan eski medeniyetlerin beşiği Yozgat’ın Sorgun ilçesi, Alişar köyü yakınlarındaki Alişar Höyüğü, Şahmuratlı köyü yakınlarındaki Kerkenes (Pteria) antik kenti, Karakız yakınlarındaki Hapisboğazı Harabeleri, Peyniryemez köyü yakınlarındaki Çadırhöyük, Büyüktaşlık köyü sınırları içindeki Kuşaklıhöyük gibi pek çok tarihi miras bu topraklarda yaşamış olan medeniyetlere tanıklık etti.
Sorgun Adı: Sorgun adının kaynağı konusunda net bir bilgi bulunmamaktadır. Sorgun adını bu bölgeye yerleşen bir Türk boyundan aldığını söyleyenler olduğu gibi bu bölgede yetişen bir söğüt cinsine bağlayanlar da vardır. İlçenin adı ile ilgili “Sor da Kon” adlı efsane çok ünlüdür.
1985 yılında yapılan ve Yozgat’ın en büyük parklarından birisi olan Ahmet Uslu Dutluk Parkı ise, insanların gezip dinlenebilecekleri temiz ve ferah bir mekân olarak büyük ilgi görüyor.
Parkta ahşap işçiliğin en güzel örneklerinin olduğu Park Cami olarak bilinen mescit adeta ziyaretçilerin göz bebeği oldu. Tarih kokan mescidin ahşap işletmeciliği 1893 yılında Temrezli köyünde yapıldı. İşletmeciliği ile Sorgunluların gözdesi mescidin ibadete açılışı ise 6 Mayıs 2005.
1556 yılına ait Temrezli köyünün tahrir defteri işaretlenmiş olunan yerde köyün isminin sahibi "TEMREZ"ismi yazmaktadır. Alt kısımda ise "Karacaviran haric adamlar(?) Kızılviranda Baran cemaat(i) bu mezra'â da oturup iken dahi ziraat ederler" yazısı görülmektedir. Belgede anlaşılacağı üzere köyün kurucuları Baran cemaatinden olup bu cemaatin ise Oğuz'ların Üçok koluna bağlı Bayındır boyundan olduğu bilinmektedir.
SORGUN’UN TÜRK TOPRAKLARINA KATILMASI
1071 Malazgirt zaferinden sonra Türk yurdu olan bölge, önceleri Kayseri Beyliği’nin sınırları içerisindeyken, 1127’den sonra Anadolu Selçuklu Devleti topraklarına katılmıştır. Şeyh Hoca Ahmet Yesevî hazretlerinin halifelerinden Emirci Sultan (lakabı Şerefüddin) adı ile anılan Osman Efendi, bu dönemde gelerek bölgenin İslâmlaşmasında büyük hizmetler etmiştir.
Yozgat ve ona komşu bazı yörelerde daha ziyade Boz Ok’lu oymakların çoğunluğu teşkil ettikleri görülür. Bölgedeki oymaklar uzun bir zaman kendi kol adlarıyla, yani Boz Ok ve Üç Ok adlarıyla anılmıştır. Böylece Boz Ok adı, bir müddet Yozgat ve ona komşu bazı yörelerdeki oymak tarafından taşındıktan sonra bölgenin adı olmuş ve bu Cumhuriyet devrine kadar gelmiştir.
İlginizi Çekebilir