© Konya Postası 2021

Meslek itibar kaybeder

Türk Eğitim-Sen Konya 1 Nolu Şube Başkanı Tanfer Ata, öğretmene not verecen ve 12 pilot ilde uygulanmaya başlanan sistemin öğretmenlik mesleğinin itibar kaybetmesine neden olacağını söyledi

Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Strateji Belgesi'nde öğrenci, veli, meslektaş, yöneticinin öğretmene not vermesinden oluşacak performans sistemi 12 ilde pilot olarak uygulanmaya başladı. Sistemde öğretmen, gelişimi ve mesleki yeterliliği açısından puanlanıyor ve sonuçlar da öğretmenin kariyerinde, terfi, hizmet puanının hesaplanmasında ve yurtdışı görevlendirme gibi alanlarda kullanılacak. Konuya ilişkin Konya Postası’na açıklamada bulunan Türk Eğitim-Sen Konya 1 Nolu Şube Başkanı Tanfer Ata, uygulamanın hatalı olduğunu ve bu hatadan kısa sürede dönülmesi gerektiğini söyledi.

“ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ İTİBARINI YİTİRİR”

Milli Eğitim Bakanlığı’nın geçen yıl yönetmelik değişikliği ile performansla ilgili değerlendirme sistemini mevzuata dahil ettiğini hatırlatan Türk Eğitim-Sen Konya 1 Nolu Şube Başkanı Tanfer Ata, Türk Eğitim-Sen’in uygulama ilgili daha önce uyarılarda bulunduğunu söyledi. Uygulamanın Türkiye’ye uygun olmadığını ve milli eğitim sistemini içinden çıkılmayacak uygulamaya sürüklendiğini belirten Ata, “Türk Eğitim-Sen olarak bundan vazgeçilmesi gerektiğini söyledik. Uygulama ile öğretmenlik mesleği ayaklar altına alınacak ve itibarını yitirecek. Korkularımız yavaş yavaş gündeme gelmeye başladı. Milli Eğitim Bakanlığı uygulamadan vazgeçmiyor, tam tersine 12 ilde pilot uygulamasını yapıyor. Pilot uygulamayı önümüzdeki günlerde göreceğiz ama öğrenci-veli-yöneticisi ile milli eğitim sisteminin buna hazır olmadığını tekrar söylüyoruz. Mesleki kıskançlık, öğrenci ve velinin her ilde aynı kültüre sahip olmaması bireyselciliği ön plana çıkartacaktır. Bundan dolayı eğitimdeki başarının en tepesindeki öğretmen farklı uygulamalara maruz kalacaktır” diye konuştu. 12 ilde başlanılan uygulama sırasında sosyal medyada da konunun konuşulduğunu dile getiren Başkan Ata, sosyal medyada öğretmenlere yönelik ağza alınmayacak ifadeler kullanıldığını ifade etti. Öğretmenlik mesleğinin bu sözleri hak etmediğini anlatan Ata, öğretmenlik mesleğinin kaybedilme tehlikesinde olduğunu ve not almak için öğretmen-öğrenci menfaat ilişkilerinin ön plana çıkabileceğine işaret etti. Ata, öğretmenlerin not veren ve geleceği şekillediren kişiler olduğunu kaydetti. Öğretmenin not istemediğini aktaran Ata, “Öğretmen kendi branşındaki eğitimiyle öğrencilerini geleceğe hazırlar. Bununla ilgili düzeltmeden bahsedeceksek bunun yolları birilerinin not vermesi olmamalıdır. Milli eğitim sisteminde idari soruşturma ve hukuk sistemi vardır. Öğretmenlikten bahsedilip başarısızlık söyleniyorsa bunun yolu idari soruşturmadır. Mesleğe alma açısından 14 yıllık iktidar çeşitli yollarla öğretmenleri zaten değerlendiriyor. 14 yıldır öğretmen alan iktidar öğretmenin başarsız olduğunu ileri süremez” dedi.

“DÜNYADA DOĞRULUĞU İSPATLANMIŞ BİR ÇALIŞMA DEĞİL”

Öğretmenlerin baskı altına alındığı ve öğretmenlik mesleğinin itibar kaybettiği iddiasında

bulunan Başkan Tanfer Ata, bu tür uygulamaların Türk milli eğitim sisteminin çökertilmesi gibi geleceğe yönelik şeyleri akıllara getirdiğini anlattı. Ata, “14 yılda 6 bakan değişti ve bakanların uygulamaları birbirini tutmuyor. Sınav sisteminde de bunları gördük. Şimdi bütün bunları üst üste koyup değerlendirirsek öğretmene performas uygulaması ilmi bir çalışma değildir. Dünyada doğruluğu ispatlanmış çalışma değil. Böyle birşey illa yapılacaksa sivil toplum kuruluşları, akademisyenler ve bürokratlar bu konuda ciddi bir çalıştay yapıp ona göre karar alınabilirdi. Bence bu siyasi bir tercihtir. Telafisi olmayan bir uygulamaya Türkiye zorla iteleniyor. Bu uygulama devam ederse milli eğitim sisteminin geleceği ile ilgili ciddi endişelerimiz var” sözlerini kullandı. 2002 yılına kadar milli eğitim sisteminin yerine oturduğunu, zaman zaman güncellemelerin doğru olduğunu ancak sistemi kökünden etkileyecek uygulamaların daha önce görülmediğini söyleyen Başkan Ata, “Acaba bu Türkiye’yi dizayn etmeye çalışan güçlerin bir oyunu mudur? Bu operasyonun Türkiye’ye getireceği nedir? Bunlar da çok iyi düşünülmeli. Biz uyarmakla görevliyiz. Nasıl 15 Temmuz’da ülke ihanet sürecinden geçti, vatandaşın aklıselim uygulaması ile bertaraf edildiyse şuandaki Türk milli eğitim sistemi de benzerdir. Milli eğitim sisteminin tabanına dinamit konuluyor. Kamuoyuyla paylaşıyor ve vazgeçin diyoruz. Biz aldatıldık densin istemiyoruz” dedi. Bu süreçten uzun zaman geçer ve çocukların geleceğinin zarar görmesi halinde kimlerin hesap vereceği sorusunu soran Ata, öğrenci ve velinin not düşündüğünü ancak ülke menfaatini düşünen kişi sayısının az olduğunu söyledi. Türk Eğitim-Sen olarak tabandan alınan eleştiri ve görülen yanlışları Milli Eğitim Bakanlığı’na ulaştırmakla sorumlu olduklarını kaydeden Ata, Türkiye’de bu sistemin uygulanmaz olduğunu, öğretmen ve eğitim sisteminin zarar görüreceğini yineledi. Ata, aldıkları eylem kararı gereği 12 pilot ilde öğretmenlere not vermediklerini söyledi. Milli Eğitim Bakanlığı’nı aklıselim davranmalya davet eden Ata, uygulamanın deneme aşamasındayken kaldırılmasıyla Türkiye’nin tehlikeyi atlatacağına vurgu yaptı. (Mustafa KARAKAYA)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER