© Konya Postası 2021

MEVKA’dan 125 milyon TL’lik destek

Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA) Genel Sekreteri Dr. Ahmet Akman, Konya Postası’na özel açıklamalarda bulundu. MEVKA’nın projelere verdiği desteklerle ilgili konuşan Akman, bugüne kadar toplamda 125 milyon TL destek verdiklerini açıkladı

MEVKA’DAN 125 MİLYON TL’LİK DESTEK

MEVKA birçok alanda projelere destek veriyor. Kurulduğu günden bugüne kadar önemli birçok projenin finansal anlamda yanında bulunan MEVKA, sadece maddi anlamda değil, AR-GE gibi değişik alanlarda da yol gösterici konumunda bir kuruluş. Mevlana Kalkınma Ajansı’nın 2009 yılında kurulduğunu söyleyen MEVKA Genel Sekreteri Dr. Ahmet Akman, MEVKA’nın verdiği destekler ve geliştirilen projeler konusunda Konya Postasına özel açıklamalarda bulundu. Akman, Konya - Karaman Bölgesi’nde kamu kurum ve kuruluşlarına, KOBİ’lere ve sivil toplum kuruluşlarına yönelik olarak çıkılan proje teklif çağrılarında 125 Milyon Türk Lirası’nın üzerinde bir destek sağlayarak, bölgede 250 Milyon Türk Lirası’nın harekete geçirildiğini kaydetti. Akman, “2017 yılında bölgesel gelişmeyi hızlandırmak, bölgenin rekabet edebilirliğinin güçlendirmek ve bölgedeki iş ortamını iyileştirilerek istihdama katkıda bulunmak amacıyla Güdümlü Proje Desteği teklif çağrısına çıkmak için hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Bu proje desteğimiz kapsamında Konya’ya 15 Milyon TL ve Karaman’a 10 Milyon TL olmak üzere toplamda 25 Milyon Türk Lirası bütçe ayrılmış durumda. Bu destek çağrımıza yerel yönetimler ve mahalli idare birlikleri, üniversiteler, meslek okulları, araştırma enstitüleri, diğer kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşları, organize sanayi bölgeleri, endüstri bölgeleri, küçük sanayi siteleri ve sivil toplum kuruluşları proje sunabilmektedir” dedi.

 KONYA 160’DAN FAZLA ÜLKEYE İHRACAT YAPIYOR

Konya’nın sanayi alanında yakaladığı ivme ile hem Türkiye’nin hem de İç Anadolu Bölgesi’nin tarım, ticaret, sanayi ve turizm alanlarında cazibe merkezi haline geldiğini söyleyen Akman, bu durumun Konya’yı bölgedeki diğer illere lokomotiflik görevi yapmasına neden olduğunu belirtti. Aynı zamanda Konya’nın ülke ekonomisine ciddi katkıları bulunan bir üretim üssü haline geldiğini ifade eden Akman, Konya’nın 160‘dan fazla ülkeye ihracat ve 2016 yılı sonu verilerine göre 1,3 milyar Dolar’lık ihracatı ile her dönem yatırım yapmak için uygun bir şehir olma özelliği taşıdığını aktardı. Konya’nın özellikle makine imalat sanayi, otomotiv yan sanayi, metal döküm sanayi, tarım makine ve aletleri, gıda sanayi gibi birçok alanda büyük mesafeler kat ettiğini söyledi. Akman, “Vinç imalatı, ayakkabıcılık, plastik-ambalaj ve değirmen makineleri sektörlerinde Türkiye’de söz sahibi olmakla birlikte savunma sanayi, yenilenebilir enerji, ilaç sanayi ve bilişim ve yazılım sektörlerinde de özellikle son yıllarda büyük mesafeler kat etmiş durumdayız. Konya, KOBİ başkenti olma özelliği, tarihi kültürel birikimi, gelişmiş sanayi altyapısı, iyi eğitimli ve dinamik genç nüfus, organik ve iyi tarım uygulamaları için uygun bereketli ve işlenmiş topraklar, yenilenebilir enerji kaynakları potansiyeli yüksek alanlar, sürmekte olan önemli projeler, rekabet gücü yüksek turizm potansiyeli özelliği ile de yatırımcılar için uygun bir şehir” diye konuştu. Bunların yanı sıra şehrin stratejik konumu, zengin doğal kaynakları ve sanayi yatırımlarına yönelik teşvik, destek ve muafiyetler konusunda önemli bir noktada olduğunu aktaran Akman, yatırımcılara tahsis edilebilir geniş arazi varlığı, güçlü sosyal sermaye ve iletişim ortamının Konya’yı yatırım yapılabilir hale getirdiğini belirtti.

‘HUĞLU VE ÜZÜMLÜ SAVUNMA SANAYİSİNE SİLAH ÜRETEBİLECEK’

Geçtiğimiz aylarda Savunma Bakanlığı yerli silah üreticileri için kolaylıklar sağlanacağını açıklamıştı. Açıklama sonrası Konya’da bu alanda faaliyet gösteren birçok kuruluş Konya’nın potansiyelini Türkiye’ye tanıtmak amacıyla açıklamalar yaptı. Bu kapsamda MEVKA’nın da faaliyetleri bulunuyor. Akman, Huğlu ve Üzümlü ile ilgilendiklerini söyleyerek silah üreticileri konusunda açıklamalarda bulundu. Akman, “Huğlu ve Üzümlü bölgesi, yerli ve milli savunma sanayimize katkı vermeye başlayan ve önümüzdeki dönemde bu katkılarını artırarak devam ettirtme kabiliyeti ve kararlığında olan bir sanayi bölgesidir. Bölgedeki üreticilerimiz tarafından özellikle yivsiz av tüfeği üretimi yapılırken, yivli av tüfeği üretimi izni konusunda çok önemli bir mesafe kaydedilerek kısa zaman içerisinde üretime başlanacak olması bölgeyi bir anda milli savunma sanayimize silah üretebilecek bir merkez haline getirecektir. Bu çerçevede Ajans olarak bizler de bölgedeki çalışmalarımızı sürdürüyor, gerek üreticilerimizin ihtiyaçları ve gerekse de burada yerli savunma sanayimizin gelişmesi noktasında gerekli girişimlerde bulunuyoruz. Gelinen noktada bölge, ajansımızın yürüttüğü girişimlerle Kalkınma Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Bilim Sanayi Teknoloji Bakanlığı, Savunma Sanayi Müsteşarlığı, TSE, MKE, Orman Bölge Müdürlüğü ve KOSGEB yetkilileri tarafından incelenerek sektör temsilcilerinin talepleri ve bölgenin ihtiyaçları masaya yatırıldı” dedi. Bölgedeki üreticilerin en çok ihtiyaç duydukları konunun AR-GE, tasarım, eğitim, sertifikasyon, test ve laboratuvar hizmetleri ile danışmanlık gibi hizmetleri verebilecek kapasiteye sahip bir Mükemmeliyet Merkezi olduğunu açıklayan Akman, uluslararası geçerliliği olan bir Test Merkezi ve Silah İhtisas Organize Sanayi Bölgesi konularına dikkati çekti. Üreticilerin bu taleplerinin karşılanması için yetkili merciler nezdinde gerekli girişimlerde bulunmaya devam edeceklerini söyleyen Akman, taleplerin karşılanması durumunda bölgenin hem milli savunma sanayine büyük katkılar sağlayacağını hem de dünya pazarlarında rekabet gücünün artacağını söyledi.

‘TÜRKİYE’DE 26 KALKINMA AJANSINDAN BİRİYİZ’

2009 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile Mevlana Kalkınma Ajansının kurulduğunu söyleyen Ahmet Akman, MEVKA’nın amaçları konusunda açıklamalarda bulundu. Kamu, özel kesim ve sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliğini geliştirmek ve kaynakların yerinde ve etkin kullanımını sağlamak için çalıştıklarını ifade eden Akman, “Yerel potansiyeli harekete geçirmek suretiyle, ulusal kalkınma plânı ve programlarda öngörülen ilke ve politikalarla uyumlu olarak bölgesel gelişmeyi hızlandırmak için çalışıyoruz. Sürdürülebilirliği sağlamak, bölgeler arası ve bölge içi gelişmişlik farklarını azaltmakta yine bizim görevlerimiz arasındadır. Aynı amaç doğrultusunda ülkemizde kurulan 26 kalkınma ajansından biri olan Mevlana Kalkınma Ajansımız, faaliyetlerini güvenilirlik, şeffaflık, bilimsellik, uzmanlaşma, yenilikçilik, çevrecilik ve sosyal duyarlılık temel ilkelerinden hareketle ve 5449 sayılı kanun ile belirlenen görev ve yetkiler dâhilinde gerçekleştiriyor” dedi. Ajansın genel olarak, yerel yönetimlerin plânlama çalışmalarına teknik destek sağladığını, bölge plân ve programlarının uygulanmasını sağlayıcı faaliyet ve projelere destek olduğunu belirten Akman, bu kapsamda desteklenen faaliyet ve projelerin uygulama sürecini takip ederek değerlendirdiklerini, bölgenin kırsal ve yerel kalkınma ile ilgili kapasitesinin geliştirilmesine katkıda bulunduklarını ifade etti. Bölgenin kaynak ve olanaklarını tespit etmeye, ekonomik ve sosyal gelişmeyi hızlandırmaya ve rekabet gücünü artırmaya yönelik araştırmalar yaptırdıklarını kaydeden Ahmet Akman, diğer kurum ve kuruluşların yaptığı araştırmaları desteklemek gibi faaliyetleri gerçekleştirmekle beraber, yatırım destek ofisleri aracılığı ile yatırımcılara yönelik destek, teşvik ve hibe konularında danışmanlık hizmeti de verdiklerini aktardı.

2009’DAN BUGÜNE BİNE YAKIN PROJEYE DESTEK SAĞLADILAR

MEVKA, faaliyetlerine başladığı 2009 yılından bu yana Konya ve Karaman illerinde mali destek programları, güdümlü proje desteği, doğrudan faaliyet desteği ve teknik destekler kapsamında otomotiv, makine, gıda, tarım, turizm, enerji, mobilya, kimya, plastik, ambalaj gibi çok farklı sektörlerde bine yakın projeye destek sağladı. Destek sağladıkları birkaç projeye örnek veren Akman, bu projeler konusunda bilgiler verdi. İlk olarak Konya Ticaret Odası Mesleki Eğitim Merkezi Projesi’ne değinen Akman, Konya’daki birçok proje ortağı ile bu proje için 8 milyon TL bütçeli projeye 6 milyon TL’sini ajansın sağladığını söyledi. Proje ile bireylere mesleki nitelik kazandırılması ve nitelikli işgücü ihtiyacının karşılanmasını amaçladıklarını kaydeden Akman, “Mesleki eğitime özel sektörün yeterli ilgi ve hassasiyeti göstermesinin sağlanması, mesleki eğitim konusundaki olumsuz toplum algısının değiştirilmesi ve mesleki eğitim içeriğinin sürekli değişen işgücü ihtiyaçlarına göre güncellenmesi amaçlıyoruz. Projenin tam anlamıyla hayata geçirilmesiyle birlikte bu merkezde dökümcülük, kaynakçılık, CNC’nin birçok alanı, sac metal kalıpçılığı, bilgisayar destekli tasarım ve üretim, plastik enjeksiyon operatörlüğü, endüstriyel otomasyon sistemleri, 3D Modelleme, kasiyerlik, sanayicinin ihtiyaç duyduğu ve ara elaman ihtiyacını karşılayacak daha pek çok alanda mesleki eğitim kurslarının düzenlenmesi planlanmaktadır” ifadelerini kullandı.

Konya Bölgesel İnovasyon Merkezi Projesi’ne de katkı sağladıklarını söyleyen Akman, “Bu projeye Ajansımızın katkısı 4 Milyon Türk Lirası’dır. Bölgesel İnovasyon Merkezi’nin amacı ise bölgede odaklanılan sektörlerin küresel düzeyde rekabet edebilir hale gelmesi için inovasyona ilişkin fırsatları oluşturmak ve bu amaçla bölgedeki inovasyon potansiyelini harekete geçirmektir. Bunun için ulusal ve uluslararası bir ağ bağlantısı ile teknolojinin küresel dolanımında paydaş olmak ve bölgede yürütülmekte olan ve potansiyel olarak saptanmış kümeleri bu sürecin temel dinamiği olarak kabul edip, sürecin sürdürülebilirliğine ilişkin rekabetçi yapının bu araç ile güçlenmesini ve bölgenin yetkinliğinin belirlenmesini sağlamak istiyoruz. Bunun yanı sıra Karaman İŞGEM Kurulma Projesi’ni de söylemek gerekiyor. Bu proje için 1 Milyon TL’lik desteği verdik ve Karaman’da faaliyette bulunmak isteyen fakat çeşitli imkânsızlıklar nedeniyle girişimde bulunamayan müteşebbislerin işletme kurmalarının sağlanmasını istedik. Projeyle iş yeri açmak isteyenlerin en kırılgan oldukları ilk yıllarını sağlıklı şekilde aşmalarına ve büyümelerine imkân tanınması ve böylece yerel kalkınmaya katkıda bulunulmasını isteriz. Proje kapsamında hayata geçirilen Karaman İŞGEM’de 5 tanesi 160 metrekare ve 16 tanesi de 80 metrekare olmak üzere iş geliştirme amaçlı olarak toplam 21 işyeri inşa edilerek girişimcilerin hizmetine sunuldu. Ayrıca çıpa işletmeler için de toplam 2 bin 80 metrekarelik alan planlanması yaptık” diye konuştu.

KARAMAN DA FUARCILIK MERKEZİ OLACAK

Konya’nın yanı sıra Karaman içinde yapılan projelere destek verdiklerini ve bu konuda desteklerin devam edeceğini söyleyen Ahmet Akman, Karaman Belediyesi Turizm Bilgi Merkezi projesine 1 milyon TL destek verdiklerini aktardı. Hayata geçirilen proje sayesinde Karaman’a gelen ve gelecek olan turistlere Karaman’ın doğal, kültürel, tarihi mekân ve kişiliklerinin tanıtımı kolaylıkla yapılacağını hatta Karaman’da fiziki olarak mekânları bulunmayan ancak Türk ve Dünya tarihine damgasını vurmuş önemli şahsiyetlerin hayatları hakkında bilgilerin alınmasının sağlanacağını kaydetti. Proje ile birlikte tarih, turizm, kültür ve ekonomi konulu 4 tematik oda düzenlendiğini, akıllı sütun giydirme ve akıllı kent haritası ile Karaman ile ilgili bilgilendirmeler yapıldığını açıklayan Akman, bu proje ve Karaman’da hayata geçen diğer projeler konusunda şunları söyledi: “Ayrıca, kullanıcı hareketine duyarlı ve tepkime veren etkileşimli tarih aynası ve çoklu sanal tur otobüs sistemi uygulaması ile tanıtımlar çeşitlendirildi. Şehirde turistlerin rahatlıkla ulaşabilecekleri yerler (otogar, gar, üniversite, kent meydanları ve tarihi mekânlar) kiokslarla ve teknolojik aletlerle istedikleri bilgiye ulaşmaları sağlandı. Bununla birlikte merkezde yönetim ve danışma büroları, turizme yönelik kurs mekânları, tanıtım salonları, Karaman’a gelen turistlere satılabilecek el ürünleri, turistik eşyaların yapılabildiği ve yabancı dil eğitiminin verildiği kurs alanları faaliyete geçirilmiştir. Merkezi ziyaret eden yerli ve yabancı turistler trekking(doğa sporlarının en hafif kollarından biri, uzun ve yorucu yürüyüş) ve bisiklet safari gibi güzergah gerektiren turizm türleri ile ilgili de gezi güzergahlarına merkezden ulaşılabilecek, Karaman’daki güzergahları inceleyebilecek, karar verdiği güzergahın koordinatlarını ve yol üzerinde hizmet alabileceği noktaları GPS cihazına yükleyebilecektir. Yine merkezin içerisinde yer alan Karaman Turizm Simülasyon Merkezi’nde ise Mevlana Hazretleri, Yunus Emre, Piri Reis, Kemal Reis gibi dönemine damga vurmuş değerli kişiler simülasyon odalarında tanıtılmaktadır. Karaman konusunda birde Karaman’a yapılan Karaman Fuar ve Kongre Merkezi Projesi ile ilgili kısa bir bilgi vermek istiyorum. Tam anlamıyla hayata geçirildiğinde Karaman’ı bölgesinde fuarcılık merkezi haline getirmesi amaçlanan ve toplam bütçesi yaklaşık 5 Milyon TL olan projeye, MEVKA olarak 2 Milyon TL destek verdik. Bu tür projelerle bizler Karaman’ın sosyo-ekonomik yönden güçlü olabilmesi, uluslararası piyasalarda rekabet edebilmesi için yetiştirilen ürünler ile Karaman’ın sahip olduğu tüm turistik, kültürel ve manevi değerlerin tanıtımının ve pazarlamasının yapılması amaçlıyoruz. Bu sayede Karaman’ın, bacasız sanayi tanımlaması yapılan fuarcılığın merkezi haline getirilmesi, gerçekleştirilecek fuarlarla da şehir ekonomisine ve yerel kalkınmaya katkı sağlaması planlanıyor. Ayrıca, fuar ve kongre merkezinin, Türkçe konuşan ülkeler tarafından, Türk Dili'nin Başkenti ilan edilen Karaman’da her yıl kutlanan Türk Dil Bayramı ve Yunus Emre'yi Anma Etkinlikleri’nin daha iyi şartlarda kutlanması açısından önemli bir alan olması da hedeflenmektedir.”

Turizm potansiyelinin değerlendirilmesi için Taşeli Bölgesi Su Sporları ve Doğa Turizmi Projesi’ne de katkı sağladıklarını aktaran Akman, “Ermenek Belediyesi tarafından Ermenek’in dolayısıyla da Taşeli Bölgesi’nin mevcut turizm potansiyelinin değerlendirilmesine ve alternatif turizm ürünlerinin geliştirilmesini sağlayarak turizm çeşitlendirmesine katkıda bulunmak istedik. Bölgenin turizme kazandırılmasıyla, seyahat acentelerinin yol güzergâhı üzerinde bir konaklama merkezi haline getirerek bölgedeki yatak kapasitesini ve ortalama konaklama süresini arttırmak hedefimiz var. Bölge halkının turizmden gelir elde etmesine destek olunması, bölgenin sosyoekonomik kalkınmasına destek verilmesi için yürütülen projeye MEVKA olarak 1 Milyon TL’ katkı sağladık. Bölge turizminin gelişmesi için yürütülen proje kapsamında Ermenek'te 4 adet İn Evi yaptırılması, Turkuaz Gölü'nün kenarında in evlerinin yanında 1 adet yarı olimpik yüzme havuzu ve 1 adet çocuk havuzunun yaptırılması için çalışıyoruz. Göl içerisinde gezi ve spor amaçlı kullanılmak üzere 7 adet tekne alınacak, Turkuaz Baraj Gölü'nün cazibesi artacak ve su sporları yönünden gelişimine destek olunmuş olacaktır” ifadelerini kullanarak sözlerine son verdi.(Mustafa Karakaya)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER