© Konya Postası 2021

Mevlana şekeri Afrika pazarı için teşvik bekliyor

Afrika Ülkesi Nijerya'ya Konya'dan Yapılan Mevlana Şekeri İhracatı, Fiyatın Dünya Piyasasının Üzerine Çıkması Nedeniyle Durma Noktasına Geldi Üreticiler, Saf Şekerden Yapılan, Son Dönemde Çilekli, Limonlu, Çikolatalı Ve Hurmalı Çeşitleri De Üretilen Mevlana Şekerinin İhracatına Destek Verilmesi Halinde Afrika Ülkelerindeki Tüketimin Artacağını Belirtiyor

Afrika ülkesi Nijerya'ya Konya'dan yapılan Mevlana şekeri ihracatı, fiyatın dünya piyasasının üzerine çıkması nedeniyle durma noktasına geldi.

Üreticiler, saf şekerden yapılan Mevlana şekeri ihracatına destek verilmesi halinde Afrika ülkelerindeki tüketimin büyük oranda artacağını belirtiyor.

Konya Sanayi Odası Meclisi ve Şekercileri Komitesi Üyesi Ömer Çeçen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "beyaz şeker" olarak da bilinen Mevlana şekeri üretiminin kentte giderek yaygınlaştığını, büyük firmaların da bu işe girdiğini söyledi.

Konya Şeker'in de Mevlana şekeri ürettiğini belirten Çeçen, Konya'da günlük 100 ton üretim yapıldığını, kapasitenin ise yaklaşık 300 ton olduğunu ifade etti.

Mevlana şekerinin yurt dışına ihraç edilmesi noktasında da 2010 yılından itibaren daha yoğun bir çalışma ve gayretin var olduğunu dile getiren Çeçen, bir konteynerle Nijerya'ya ilk satışı kendilerinin gerçekleştirdiğini bildirdi.

Çeçen, Mevlana şekerini sevdirmek amacıyla Afrika'nın birçok ülkesine satışlar gerçekleştirildiğini aktardı.

Tadının benimsenmesi adına Nijerya ve diğer ülkelerden çok iyi geri dönüşler aldıklarını, ancak değişen piyasa koşulları nedeniyle fiyat konusunda dünya ile rekabet edemedikleri için satışların azaldığını anlatan Çeçen, şöyle konuştu:

"Mevlana şekerinin Konya'da yaklaşık 100 yıllık geçmişi var. 2010 yılında Nijerya'ya bir tır Mevlana şekeri gönderdik. Endonezya ve başka birkaç Afrika ülkesine daha gönderildi. İthal eden firmalar, lezzetinin benimsenmesi adına çok iyi geri dönüşler aldıklarını söylediler. Ancak, fiyatlarımızın yüksekliği nedeniyle büyük miktarlarda gönderemiyoruz. Palet olarak gönderebiliyoruz. Çok talep var ancak fiyat yüksekliğinden dolayı büyük satışlar yapamıyoruz."

Çeçen, Türkiye'nin 2023 ihracat hedefine Mevlana şekeri üreticileri olarak katkı yapmak istediklerine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Bu sektörün üçüncü ya da dördüncü kuşağı olarak dünya pazarına açılıp, değişik ülkelerde Mevlana şekerine yer edindirmeye çalışıyoruz. Nijerya, Almanya, Fransa gibi ülkelere ihracat yapılıyor. Özellikle Afrika'da Mevlana şekerinin pazar payını artırmayı hedefliyoruz. Dünya piyasasında rekabet gücümüzün artması için devletin bize verdiği yüzde 62 desteğin artmasını istiyoruz. Mevlana şekerinin saflık oranı yüzde 99. İhracat yapabilmemiz için yüzde 96 toz şeker desteği verilmesi gerekiyor."

Saf şekerden üretilen Mevlana şekerinin hiçbir katkı maddesi içermediğini, bu nedenle de fiyatının yüksek olduğunu vurgulayan Çeçen, bu özelliği nedeniyle de aslını koruyarak bugünlere geldiğini ifade etti.

- Limonlu, çilekli, çikolatalı ve hurmalı çeşitler

Konya Pastacılar ve Şekercileri Odası Başkanı Kadir Kağnıcıoğlu da Mevlana Müzesi etrafındaki küçük esnafın satışı ile adını Türkiye'ye duyuran bu ürünün iç pazarda yerini çoktan aldığını, büyük alış veriş merkezlerinin raflarında da satıldığını söyledi.

Mevlana şekerinin son zamanlarda çeşidinin de arttığının altını çizen Kağnıcıoğlu, çilekli, limonlu, çikolatalı çeşitlerin yanı sıra hurmalı şekerin de piyasaya sunulduğunu dile getirdi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER