Mikrop Yiyoruz
KonyaCadde kenarlarında, sokak ortalarında satılan yiyecekler pratik olduğu için birçok vatandaş tarafından tercih edilse de sağlık konusunda ciddi riskler taşıyor. Dahiliye Uzmanı, Uzm. Dr. Hasan Ulaşan, açık havada birçok mikrobun bulunduğunu ve birçok mikroorganizmaların yayıldığını belirtti
“DÜZENLEYİCİ KURALLAR İHTİYAÇ VAR”
Sokakta satılan yiyeceklerin özellikle belirli bir halk tarafından tercih edildiğini belirten Özel Anıt Hastanesi Dahiliye Uzmanı, Uzm. Dr. Hasan Ulaşan, “Öğrencilerin, işçilerin ve gençlerin vazgeçilmezleridir. Bu durum ulaşılmanın kolay olmasıdır” ifadelerini kullandı. Ulaşan, “,Gelişmekte olan bir çok ülkede sokakta satılan yiyecekler endüstrisi toplam iş gücünün %6-25’inin oluşturuyor. Bu gerçeği görmemiz ve bununla ilgili düzenleyici ve gerçekçi kurallar ve konunlar çıkartmalıyız ” dedi.
“KULANILAN MALZEMELER KALİTESİZ”
Sokakta satılan yiyeceklerin birçok hastalık saçtığını belirten Ulaşan, “Sokak yiyeceklerinden kaynaklanan çeşitli bakteri enfeksiyonları, kolera, hepatit A, tifo ve brucello gibi birçok önemli ve tehlikeli hastalıkların oluşmasına neden oluyor. Örnek vermek gerekirse yol kenarında satılan yiyecekler araç egzozlarından çıkan kurşun ile kontesine olabilir” şeklinde ifadelerde bulundu. Kullanılan malzemelerde bozukluk olabileceğini söyleyen Ulaşan, “Fiyatları düşük seviyede tuta bilmek için kullandıkları malzemeler kalitesiz ve yasaklanmış katkı maddeleri içerebilir.Saklama, hazırlık, ve pişirme olanakları yetersiz olabilir.Besinler,böcek,kemiriciler ve kuşlar tarafından zarar görebilir” şeklinde konuşurken sokak satıcılarının da kişisel eğitim konusunda yeterli bilgili olmadıklarını belirtti.
“ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER”
Bazı gıdaların soğuk ortamlarda satılması gerektiğini söyleyen Ulaşan, “Özellikle bazı gıdaların soğuk zincire uyarak saklanması ve paketlenmesi sağlık açısından önemlidir.Burada satılan gıdaların son kullanımlarına dikkat edilmelidir.Gıdaların Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından izin verilmeli ve Türk Gıda Kodeksire uygun olması gerekiyor” dedi.Alınması gereken önlemlerden bahseden Ulaşan, “Hammadde ve içerik, atıkların yok edilmesi,su taşıma ,depolama, pazarlama, yiyecek satış merkezi ve özellikle kişilerin hijyene dikkat etmeleri gerekiyor” dedi.
(Aysun KARABAYIR)
İlginizi Çekebilir