Neslimiz tükeniyor
KonyaGeçmişten günümüze, insanların evlerine ekmek götürmelerini sağlayan birçok meslekler geldi geçti. Öyle meslekler var ki; zamanla gelişen teknolojiye ve değişen kültürel yapıya daha fazla direnemediler. Fırın küreği yapımı da unutulmaya yüz tutmuş bu mesleklerden birisi
“KELAYNAK KUŞLARI GİBİ NESLİMİZ TÜKENİYOR”
Fırın küreği yapımının inceliklerini küçük yaşlarda öğrenmeye başladığını dile getiren Büyüközkan, “ 52 yıldır fırın küreği yapıyorum bu meslek baba mesleğim değil ama benim hep ağaca olan bir ilgim vardı. Daha 13 yaşımdayken çırak olarak bu işin inceliklerini öğrenmeye başladım ve o günden beri hala bu işi yapıyorum. Fırın küreği yapan artık çok kimse kalmadı. Bu meslek unutulmaya yüz tutmuş bir meslek. Kelaynak kuşları gibi neslimiz tükeniyor” diye konuştu.
“FIRIN KÜREĞİ GÜRGEN AĞACINDAN OLUR”
Sağlam bir fırın küreğinin yapımıyla ilgili önemli tüyolar veren Büyüközkan,“Sağlam bir fırın küreği yapabilmek için öncelikle mevsiminde kestiğimiz gürgen ağacı kalaslarını bir yıl uygun ortamda bekletiyoruz. Daha sonra bu kalasları kesip şekil vererek özenle işliyoruz. Fırın kürekleri sadece gürgen ağacından olur değişen tek şey ise küreklerin boyutudur. Boyutun farklı olma sebebi ise fırınların çok çeşitli olması, her fırının özelliğine ve boyutuna göre özel sipariş alıyoruz” dedi.
“BU DÜKKAN BENİM EKMEK TEKNEM”
Kendisinden sonra oğlunun bu mesleği sürdüreceğinin altını çizen Büyüközkan, “ Konya da fırın küreği denilince akla gelen ilk yer biziz bu mesleği en eski yapan ve hala mesleğini sürdüren nadir kişilerden biriyim. Benden sonra da oğlum bu mesleği sürdürecek, onu da yanımda yetiştirdim şu an birlikte çalışıyoruz. Bu güne kadar bu dükkan benim ekmek teknem oldu, bundan sonrada oğlumun ekmek teknesi olacak” ifadelerini kullandı. (Ayşegül İLİSULU)
İlginizi Çekebilir