NEÜ’de SEPSİS Bilgilendirmesi
KonyaDünyada her yıl yaklaşık 8 milyon insanın hayatını kaybetmesine neden olan SEPSİS’in farkındalığı ve tanısı ile ilgili Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Meram Tıp Fakültesi çalışanlarını bilgilendirici seminer düzenlendi
Sağlık Bakanlığı himayesinde Türk Yoğun Bakım Derneği ilgili çalışma grupları tarafından hazırlanan eğitimlerde SEPSİS’in erken tanı konularak tedavi edilmesinin önemine dikkat çekildi. Amaçlarının SEPSİS ile ilgili farkındalığı arttırmak, tedavi ve tanıya yönelik eğitimleri geliştirerek devam ettirmek ve tüm Türkiye’de sağlık personelini ve halkı da bilinçlendirerek SEPSİS ile ilgili olan ölüm oranını azaltmak olduğunu söyleyen Necmettin Erbakan Üniversitesi Yoğun Bakım Uzmanı Prof. Dr. Alper Yosunkaya, “SEPSİS farkındalığı ve tanısı ile ilgili olarak 2014 yılından bu yana sağlık personeli eğitimi ve halkın bilgilendirilmesi çalışmaları Sağlık Bakanlığı desteği ile Türk Yoğun Bakım Derneği tarafından sürdürülüyor. Bu süreçte ülkemizin 75 şehrinde çoğunluğu hekim olmak üzere toplam 39 bin 973 sağlık personeline Türk Yoğun Bakım Derneği eğitmenleri ve eğitim seti ile gerekli eğitimler gerçekleştirildi. Bu Eğitim çalışmalarının sonucunda 94 ülkede organize olmuş olan Global SEPSİS İttifakı’nın ilk resmi ödülünün de T.C. Sağlık Bakanlığı’na verilmesi uygun görülmüştür” dedi.
DÜNYA GENELİNDE EN SIK GÖRÜLEN HASTALIK: SEPSİS
2017 yılı başında SEPSİS tanımlaması ve tedavisinde değişiklikler yapıldığını kaydeden Necmettin Erbakan Üniversitesi Yoğun Bakım Uzmanı Prof. Dr. Alper Yosunkaya, “Dünya Sağlık Örgütü, SEPSİS ile ilgili bir bütçe ayırarak üyesi olan 194 ülkeye bununla ilgili yapılacakları bildirme kararını da almıştır. Tüm bu gelişmelerin ışığında SEPSİS ile ilgili eğitim seferberliğinin daha kapsamlı olarak tekrarlanma gereksinimi ortaya çıkmıştır” ifadelerini kullandı. SEPSİS’e ilişkin tanımlama farklılıklarının bulunduğunu ve bunun daha sonra fark edildiğini anlatan Yosunkaya, tanımlamanın önemli olduğunu, SEPSİS’in dünya genelinde en sık karşılaşılan hastalık olmasına rağmen en az araştırılan ve en az bütçe ayrılan hastalık olduğunu belirtti. SEPSİS’in “enfeksiyonlara karşı vücudun oluşturduğu normal dışı yanıtın organ foksiyonlarında bozukluk ve yetmezlik oluşturması sonucunda ortaya çıkan ve ölüm oranı oldukça yüksek olan durum” olarak tanımlandığını hatırlatan Prof. Dr. Yosunkaya, “SEPSİS görülme sıklığı açısından bakıldığı zaman eski tanımına göre dünya genelinde 31 milyon 500 bin kişide görülürken 2016 yılında değişen tanımına göre 19 milyon 400 kişi bu hastalığa yakalanmış durumda. Hastalığın dünya genelinde bakıldığında görülme sıklığı ise en fazla Kuzey Amerika kıtası, batı Avrupa ülkeleri ve Avustralya dikkat çekiyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan araştırmaya göre ABD’de SEPSİS görülme sıklığı yüzde 8-13 arasında değişiyor. 2008 yılında ABD’de 1 milyon 141 bin kişide bu hastalık görülürken 2014 yılında bu sayı 1 milyon 670 bine yükselmiş durumda” diye konuştu.
2016 yılında SEPSİS’in tanımının değiştiğini ve bunun üzerine Türk Yoğun Bakım Derneği ile Sağlık Bakanlığı’nın çalışma başlattığını kaydeden Alper, “Bu süreçten sonra yeniden bir eğitim kampanyası başlatıldı. Bu eğitim kampanyasının başlangıcı olarak da 13 Eylül Dünya SEPSİS Günü seçildi. Bugün Türkiye’deki 52 şehir ve 117 hastane de 200 eğitmenle bu eğitimlere başladık. Eğitimler iki kısımda olacak, birincisi farkındalık ve tanı iken ikincisi ileri tedavi yolları olacak” diye konuştu.
Eğitimleri Necmettin Erbakan Üniversitesi Yoğun Bakım Uzmanı Prof. Dr. Alper Yosunkaya ve Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Ayşe İlksen Eğilmez verdi. Programa Kamu Hastaneleri Birliği Tıbbi Hizmetler Başkanı Uzman Doktor Mustafa Parlayıcı, merkez hastanelerin başhekimleri ve çok sayıda sağlık çalışanı katıldı.(Mustafa KARAKAYA)
İlginizi Çekebilir