© Konya Postası 2021

OLTAYA GELMEYİN!

Konya Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele ekipleri, son dönemde artış gösteren internet üzerinden dolandırıcılık olaylarına karşı vatandaşların daha duyarlı olması gerektiğine dikkat çekti

E POSTALAR VİRÜSLÜ

İnternet üzerinden yapılan en eski dolandırıcılık olan oltalama yönteminin kullanıldığına dikkat çeken Siber Suçlarla Mücadele ekipleri, e-posta hesaplarına gelen hediye ve indirim gibi sahte iletiler kullanılarak bilgilerin ele geçirilmesi ile yapıldığını ifade etti.

 

ÖNCE YEM ATIYORLAR

‘Resmi sitelerden gelmiş gibi görünen ve yem diye tabir edilen sahte, nereden ve kimden geldiği belli olmayan e-posta mesajlarına veya linklere kesinlikle tıklamamamız gerekiyor’ diyen yetkililer, “Şifrelerimizi resmi internet sitelerine girdiğimizden emin olmalıyız” dedi.

 

RAMAZAN AYINA DİKKAT!

Yetkililer, “afet bölgelerine yardım göndereceğiz” veya “ihtiyaç sahiplerine yardımlarınızı ulaştıracağız” diyerek yardım toplayan herkese itibar edilmemesi gerektiğini belirterek, “Para toplayarak birçok insan mağdur edildi” ifadelerini kullandı

 

Konya emniyeti internet dolandırıcılarına karşı uyarıda bulundu. Konya Emniyet Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’ne bağlı polisler vatandaşları internet dolandırıcılığına karşı bilgilendirmek için alışveriş merkezlerine stant kuruyorlar. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği stantlarda dolandırıcı mağdur olmamaları için alabilecekleri önlemler anlatılırken bilişim konulu ödüllü bilgi yarışmaları da yapılıyor.

DEPREMİ BİLE FIRSATA ÇEVİREREK BİNLERCE VATANDAŞI MAĞDUR ETTİLER

Dolandırıcılar kolay yoldan kazanç elde etmek için vatandaşın bin bir emekle kazandığı paraya göz dikiyorlar. Hatta deprem gibi hassas bir konu üzerinden bile insanları mağdur etme peşindeler. Son zamanlarda özellikle e-ticaret sitelerinde dolandırıcılıklar artmaya başladı. Vatandaş ürünü satın alıyor ancak ürün gönderilmiyor. Örneğin deprem bölgesine konteyner veya çadır satın alarak göndermek isteyen vatandaşlarımız internet sitesine girdiğinde konteyner veya çadırın normal fiyatının çok altında olduğunu görüyor. Örnek olarak bir çadırın fiyatı 10 bin TL ancak internet sitesinde 2 bin TL’ye satılıyor, bu fiyat dolandırıcılık şüphesini üzerine çekiyor. “Bu fırsatı kaçırmayın”, “şok indirim” gibi ikna yöntemleriyle ürün aldırılıyor. Ürün hazır, ürünü gönderiyoruz gibi telkinlerle vatandaştan para veya kaparo alıyorlar ancak ürünü göndermiyorlar.

MAĞDUR OLMAMAK İÇİN NE YAPABİLİRİZ

Siber polisi e-ticaret sitelerinden alışveriş yaparken internet dolandırıcılığı mağduriyeti yaşanmaması için bazı konulara dikkat çekti. “Ürünün fiyatı piyasanın çok altındaysa vatandaş bundan şüphelenmeli. Vatandaşlarımız ürünün bulunduğu yere ulaşabiliyorsa ulaşabilir ya da bir tanıdığı vasıtasıyla ürünü görmek istemelidir. Satıcı ürünü gösteremeyiz gibi cümleler kuruyorsa bu da şüpheli bir durumdur. Param Güvende hizmetiyle de dolandırıcılık yapabiliyorlar. Para gönderilecek IBAN adresinde e-ticaret sitesinin kendi adı değil de bir şahsın ismi varsa bu da şüpheli bir durumdur. Mağduriyet yaşamamak için şüpheli durumlardan kaçınmak ve resmi olan sitelere yönelmek gerekiyor.”

ORTALAMA YÖNTEMİYLE DE BİRÇOK İNSAN MAĞDUR EDİLDİ

İnternet dolandırıcılığının en eski yöntemlerinden birisi olan oltalama (phishing) ile genellikle e-posta hesaplarına hediye, indirim gibi cezbedici sahte iletiler gönderilerek şifre, kimlik bilgileri, banka veya kredi kartı hesap bilgilerini ele geçirmek amaçlanır. Bu nedenle resmi sitelerden gelmiş gibi görünen ve yem diye tabir edilen sahte, nereden ve kimden geldiği belli olmayan e-posta mesajlarına veya linklere kesinlikle tıklamamamız gerekiyor. Maddi kayıp yaşamamak için şifrelerimizi bankaların veya hangi siteye giriş yapacaksak resmi internet sitelerine bilgilerimizi girdiğimizden emin olmalıyız.

RAMAZAN AYI İNTERNET DOLANDIRICILARI İÇİN FIRSATTIR!

Ramazan ayına yaklaşırken vatandaşlarımız ihtiyaç sahipleri için ramazan kolileri göndermek isteyebilir. Vatandaşlarımız “afet bölgelerine yardım göndereceğiz” veya “ihtiyaç sahiplerine yardımlarınızı ulaştıracağız” diyerek yardım toplayan herkese itibar etmemelidir. Çünkü yardım göndereceğiz diye para toplayarak birçok insan mağdur edildi. Bunların tekrar yaşanmması için devletin resmi kurumları aracılığıyla vatandaşlarımız yardımlarını yapabilir.

SİBERAY STANTLARI KURULMAYA DEVAM EDECEK

Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri Kent Plaza ve Kule Site’de kurduğu stantlara ek olarak 18-19 Mart tarihlerinde Novaland ve Real’de olacak. Polisler bilgilendirme faaliyetleri gerçekleştirirken her yaştan vatandaşlar da bilişim konulu ödüllü bili yarışmalarında bilgilerine tazeleyecek. (Fatih ERSOY – Hamide YILDIRIM)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER