ÖLÜM SATIN ALMAYIN!
GüncelDiyetisyen Rümeysa Özkan, internet üzerinden satılan zayıflama ilaçlarının ölümcül sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekerek, kesinlikle internet üzerinden ilaç satın alınmaması gerektiğini söyledi
İnternet üzerinden satılan ilaçların insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri bulunuyor. Son dönemlerde zayıflama ilacı kullanıp, hayatını kaybedenlerin sayısında ciddi bir artış söz konusu. Uzman diyetisyen Rümeysa Özkan, internette birden çok zayıflama adı altında ürün satıldığını bunların sonucunun ise ölümcül olduğunu söyledi.
‘Günümüzün hastalığı olan obezite gün geçtikçe artıyor ve yapılan birçok çalışma bu artışın katlanarak artacağını ön görüyor’ diyen Diyetisyen Rümeysa Özkan, “Günümüzün önemli halk sağlığı sorunlarından olan Obezite beraberinde yanlış tedavi arayışlarını da beraberinde getiriyor. Hız çağında yaşıyoruz ve bu çağda bireyler uzun zaman aralıklarında aldıkları kilolardan bir an öce kurtulmak istiyor. “Bir haftada 10 kilo nasıl verilir? Bir ayda 15 kilo verdiren zayıflama hapı nedir?..” vs. birçok internet araması son zamanlarda oldukça popüler. Hızlı kilo verme isteği bireyleri çeşitli sağlıksız yöntemlere itiyor” dedi.
HIZLI KİLO KAYBI GERİ DÖNER
Zayıflama kürleri, detoks programları, zayıflama çayları, zayıflama ilaçları gibi arayışların ön plana çıktığını ifade eden Özkan, “Zayıflama söz konusu olduğunda bu sürecin nasıl ilerlediği göz ardı edilebiliyor fakat önemli olan kilo kaybının sağlıklı bir şekilde ilerlemesi, kişinin yaşam kalitesini düşürmemesi ve kalıcı olmasıdır. Hızlı kilo vermek beraberinde sağlıksız sonuçları doğurur. Kısa süreli yüksek kilo kayıpları belli bir süre sonra çok daha fazla kilo ile bireye geri döner” diye konuştu.
Zayıflama adı altında satılan birden çok ürün bulunduğuna dikkat çeken Özkan, “Bu ilaçların “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı” tarafından onaylanmış olması hiçbir anlam ifade etmez. Bu ürünlerden yalnızca 3 tanesi “Sağlık Bakanlığı” tarafından onaylanmıştır. Bu ilaçlar da alanında uzman bir doktor kontrolünde olmadan asla kullanılmamalıdır. Alanında uzman doktor kontrolünde ve diyetisyen eşliğinde zayıflama ilaçları son çare olarak kullanılabilir. Fakat her ilacın her birey üzerinde etkisi farklıdır. Birey için en uygun ilacı seçmek, bu süreci kontrollü şekilde takip etmek ve sürdürmek oldukça önemlidir” dedi.
HER ÜRÜN GÜVENİLİR DEĞİL!
‘Kontrolsüz şekilde ilaç kullanımı artan halk sağlığı problemlerinden biridir’ ifadelerini kullanan Özkan, “Bireyler kolaylıkla doktora danışmadan eczaneye gidip birtakım ilaçları alıp kullanabilir. Bilhassa bizim ülkemizde kişiler kendilerine iyi gelen ilaçları şeker verir gibi arkadaşlarına, akrabalarına vermeye çok meyillidir. Zayıflama ilaçları genellikle alanında uzman doktor – diyetisyen eşliğinde sürdürülen uzun soluklu diyet – egzersiz programının yeterli gelmediği, beden kitle indeksinin 30 ve üstü gibi yüksek oranlarda olduğu durumlarda tercih edilir. Bireyler yaşam tarzlarında – beslenme alışkanlıklarında herhangi bir değişikliğe gitmeden yalnızca hapla kilo verdiyse, bu kilo kaybı uzun soluklu olmaz. Üstelik ilaçla verilen kilonun çok daha fazlası vücuda geri alınabilir. Fazla kiloların temeli bireyin herhangi bir sağlık problemi yoksa genellikle sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşamdır. Kilo verme süreci sağlıksız beslenme alışkanlıklarıyla vedalaşmak, onların yerini sağlıklı olanlarla doldurmak ve bireyin yaşamında sporun devamlılığını sağlamak üzere kurulmalıdır. Bu nedenle kilo verme süreci doktor – diyetisyen eşliğinde ilerlemelidir. Bireyin birden fazla diyetisyen geçmişinin olması, sosyal medya ve internet üzerinden doğru (!) olduğunu düşündüğü bilgilerle ilerlemesi kilo verme sürecini çok daha sancılı hale getirir. İnternet üzerinden satılan ilaçların hemen hemen hepsi insan sağlığı üzerine olumsuz etkiler gösterir. Bu tarz ürünlerin eczanelerde bulunmaması, yalnızca internet ortamından satılması bireyde şüphe uyandırmalıdır. Bununla birlikte eczanelerde “zayıflama adı altında satılan her ürün” de güvenilir değildir. Sağlık Bakanlığı onaylı zayıflama ilaçları bile kullansanız, halsizlik, yorgunluk, psikoloji üzerine olumsuz etkiler, uykusuzluk ya da aşırı uyku hali, nörolojik birtakım sorunlar, gaz sancısı, mide krampları, mide bulantısı, baş ağrısı, baş dönmesi, dışkıda sıklığın artması, kıvam ve koku değişikliği gibi çeşitli problemlerle karşılamanız mümkün. Kalp, karaciğer, böbrek, sinir sitemi ve bağırsaklarımız bu durumlarda çok daha büyük zarara uğrayabiliyor” diye konuştu.
KESİNLİKLE GÜVENMEYİN
Özkan son olarak, “Kontrolsüz kullanılan zayıflama ilaçları, zayıflama adı altında satılan sağlıksız ürünler ölümcül olabilir. Bu tarz ürünlerin “Bitkisel” olması o ürünleri temize çıkarmaz. İçeriği ne olduğu belli olmayan, bir reklam kampanyasıyla gündeme gelen bu tarz ürünlere kesinlikle güvenilmemelidir” dedi. (Fatih ERSOY)
İlginizi Çekebilir