Ömer Tokgöz mimarlara sunum yaptı
KonyaAraştırmacı Yazar Ömer Tokgöz Konya Mimarlar Odasının daveti ile Mimar Evinde “Geçmişten Bugüne Fotoğraflarla Konya” başlıklı seminerde konuşma yaptı
Arkademi sohbetleri kapsamında Ömer Tokgöz "Siyah Beyaz Fotoğraflarda Yaşayan Konya" başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Programda Mimarlar Odası Başkanı Ahmet Övet bir takdim ve selamlama konuşması ile programa konuşmacı olarak katılan Ömer Tokgöz ve yaşar Barışık’a programa teşrif etmeleri nedeniyle teşekkür etti. Konuşmalara geçmeden önce her iki konuşmacının özgeçmişleri okunarak Mimarlar odası üyelerine ve katılımcılara tanıtıldı.
Programda Araştırmacı Yazar Ömer Tokgöz ilk sözü alarak “Siyah Beyaz Fotoğraflarda Yaşayan Konya” başlıklı sunumunu yaptı. 120 fotoğraflık özel koleksiyon ile Konya’nın 140 yıllık görsel tarihine atıf yapan Tokgöz fotoğraf sanatının 94 kolu olduğunu belirtti. Digital kültür ve internetin yaygınlaşması ve akıllı telefonlar ile tüm dünyada ve ülkemizde nostalji sayfalarının çok popüler olduğu üzerinde durdu. 56 bin üyeli Konya Eski ve Yeni Fotoğraflar sayfasını 7/24 yönettiğini belirterek deneyimlerini paylaştı.
Konya’ nın kadim bir kent olduğunu belirterek dokuz bin yıllık tarihi kesitte antik yerleşim yerlerinden Frigler, Hititler, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet döneminin ayrı ayrı birer tarihi değer ve sahip çıkılması gereken tarihi miras ve hazine olduğu ve tarihi eserlerin tamamına sahip çıkılması gerektiğini vurguladı. Dünyada İlk fotoğrafın 1822 yılında Fransa’da çekildiğini ve 1839 yılında resmi gazete ile Osmanlı halkına bu gelişmenin duyurulduğunu vurguladı. Konya’nın ilk fotoğraflarının Amerikalı arkeolog John Henry Haynes tarafından çekildiğini belirten Tokgöz Haynes hakkında bilgi vererek çektiği fotoğraflardan kesitler gösterdi. Konya’da açılan 1895 tarihli G. Kirkor Solakian fotoğraf stüdyosunun önemli bir yer tuttuğunu, daha sonra stüdyoyu 1917’de devralan Hasan Behçet’in Konya fotoğrafları ve aile albümleri alanında önemli bir arşive sahip olduğunu belirtti. Yerli ve yabancı kaynaklar olarak Abdülhamit han Yıldız sarayı Konya arşivi, G.Bergren arşivi, Gertrude Bell arşivi hakkında bilgi verdi.
İlginizi Çekebilir